Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-hjalpte-fotbollsklubben-leila-ali-elmi-att-bli-inkryssad-i-riksdagen/

För fem år sedan bestämde sig Leila Ali Elmi för att engagera sig i ett parti, och försöka göra något åt de problem med dåliga skolor och trångboddhet hon upplevt under sin uppväxt I Göteborgsförorten Angered. Nu har den 30-åriga tolken kryssats in i riksdagen.
För fem år sedan bestämde sig Leila Ali Elmi för att engagera sig i ett parti, och försöka göra något åt de problem med dåliga skolor och trångboddhet hon upplevt under sin uppväxt I Göteborgsförorten Angered. Nu har den 30-åriga tolken kryssats in i riksdagen. Foto: Anders Hansson
SVENSK POLITIK

Så hjälpte fotbollsklubben Leila Ali Elmi till riksdagen

Med hjälp av fotbollsklubben Bergsjöns SK:s dörrknackningskampanj i Göteborgs förorter kryssades den 30-åriga miljöpartisten Leila Ali Elmi in i riksdagen.

De som röstat fram henne ser henne som en modern representant för förorten, en ungdomlig somalisvensk politiker fjärran från klanvälde och islamism. Och de blir arga av att förminskas till passiva ”klanröstare”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Miljöminister Karolina Skog (MP) ger råd till sin yngre partivän Leila Ali Elmi inför riksdagens porträttfotografering: "Le inte. Och låt inte kameran fota dig ovanifrån." Exakt samma råd gav förra MP-språkröret Maria Wetterstrand en gång till Karolina Skog och andra kvinnliga politiker.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 12 När Vänsterpartiets vice partiordförande Nooshi Dadgostar får syn på Leila Ali Elmi utanför riksdagens plenisal så ber hon att få ta en selfie. Några minuter senare lägger V-toppen upp bilden på Facebook och Instagram med texten: "Ny riksdag. Nya tider."
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 12 Fotbollsledaren Abdi Dhoore i Bergsjöns SK har knackat på många dörrar i Göteborgs förorter för att hjälpa Leila Ali Elmi in i riksdagen. "Hon är en förebild. En ung tjej som pratar om trångboddhet och bättre skolor, och som behärskar både det svenska och det somaliska språket galant."
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 12 Bergsjöns SK har tidigare tagit ställning mot terrorgruppen IS och försökt nå ungdomar i riskzonen för att lockas med i terrorn. Inför höstens val beslöt klubben att bilda en kommitté för att få in Leila Ali Elmi i riksdagen. Yoonis Hassan, Khadar Sheikh och Abdi Dhoore har alla knackat dörr för Leila.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 12 Som många förortsbor är Yoonis Hassan besviken på politiker. Framför allt tycker han att manliga politiker har misslyckats. "Nu är det dags för tjejerna", säger han.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 12 Företagaren Nasra Ahmed och socialarbetarna Faduma Awil och Ikraam Xasan i Angered är upprörda över hur Miljöpartiets inkryssade riksdagsledamot Leila Ali Elmi behandlas i debatten.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 12 Faduma Awil, till vänster, röstade på Miljöpartiet och kryssade för Leila Ali Elmi. Hennes vänner Ikraam Xasan och Nasra Ahmed valde andra partier och andra kandidater – men gillar ändå Leila. "Hon vände sig till vanliga människor och sa: Rösta på mig. Är det inte exakt det som demokrati går ut på?" säger Nasra Ahmed.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 12 75-åriga Hillevi Werring är en av Miljöpartiets verkliga veteraner. Redan 1982 gick hon med i det nystartade partiet. Den senaste mandatperioden har hon suttit i stadsdelsnämnden i Angered tillsammans med Leila Ali Elmi.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 12 Leila Ali Elmis erfarenheter från en lite tuff uppväxt i Angered behövs i MP:s riksdagsgrupp, tycker Hillevi Werring. "Det är ju nästan bara vit, svensk universitetsutbildad medelklass."
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 12 Utanför riksdagens plenisal tar Miljöpartiets fotograf Fredrik Hjerling porträttbilder på partiets kryssraket Leila Ali Elmi.
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 12 Livet i förorten, eller "orten" som Leila Ali Elmi ibland säger, har präglat henne. På sin andra dag i riksdagshuset i Stockholm lovar hon att aldrig glömma att kämpa för de boende i Angered och andra förorter. "För det är många som gör det, när de lämnar orten".
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 12 I en av riksdagshusets vindlande gångar försöker Leila Ali Elmi hålla jämna steg med sina partikolleger Jonas Eriksson (MP:s gruppledare i riksdagen) och miljöminister Karolina Skog.
Foto: Anders Hansson