Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så planerar partierna inför nya valrörelsen

Socialdemokraterna har så smått redan kommit i gång med sin valrörelse. Ministrarna Annika Strandhäll (S) och Gabriel Wikström (S) delade ut flygblad på Sergels torg i Stockholm i onsdags.
Socialdemokraterna har så smått redan kommit i gång med sin valrörelse. Ministrarna Annika Strandhäll (S) och Gabriel Wikström (S) delade ut flygblad på Sergels torg i Stockholm i onsdags. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Statsminister Stefan Löfvens besked om extra val har tagit partierna på sängen. Exakt vilka frågor de kommer att driva är de inte klara med än.

Men en sak är säker: Alliansen går till val med budskapet att det är de som har regerings­kompetens.

Man skulle kunna tro att val­rörelsen började i samma minut som Stefan Löfven meddelade sitt besked. Men så är inte fallet.

– När beskedet kom började vi med planeringen internt. När den externa valrörelsen, med affischer och reklam, börjar synas vet jag inte än, säger Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna.

För Centern dröjer det också.

– Vi har ju kommundagar med samling av människor från hela landet månadsskiftet januari–februari. Det blir ett datum då alla får ett startkit att köra, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Socialdemokraterna har dock redan kommit i gång så smått.

– En del av våra medlemmar och föreningar ute i landet är redan ute och samtalar med medborgarna om våra förslag, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Även när det gäller valstrategi är svaren svävande.

– Det är något som vi får återkomma med. Vi vill skapa ett bättre Sverige för alla, säger Jämtin.

Inte heller Aron Etzler (V) kan ge besked om valmanifest, men tillägger dock:

– Antingen bygger vi ett land där vi kan lita på att välfärden fungerar, det investeras i jobb och rasister kan inte utöva utpressning mot den regering vi har, eller så river vi ned det som återstår av välfärd och solidaritet.

Precis som flera andra partier är Vänsterpartiets kassa inte lika stark som den var inför riksdagsvalet. Däremot tror Etzler inte att partiet kommer att ha några problem att finansiera ytterligare en valrörelse.

– Vi har vuxit som parti, vi har fler medlemmar, vi samlade in mer pengar och våra riksdagsledamöter lägger ju en del av sin lön till V, säger han.

De borgerliga partierna går till val som en allians, precis som i september. Det är oklart när valmanifestet kommer, men huvudbudskapet kommer att vara regeringsduglighet.

– Vill man ha ansvarslinje ska man rösta på alliansen, vill man ha kaos och otydlighet så får man rösta på de rödgröna partierna, säger Kent Persson, Moderaternas partisekreterare.

Acko Ankarberg Johansson tycker att skillnaderna mellan alliansen och de rödgröna har ökat, jämfört med valet i september, ”som en följd av regeringens vänstersväng”.

– Det kommer att bli tydligare vilka som vill att patienter ska kunna välja sin egen vårdcentral, vilken hemtjänst man vill ha och vilket äldreboende man vill flytta till, säger hon.

Partisekreterarna för övriga riksdagspartier har antingen avböjt kommentarer eller inte svarat alls.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.