Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så röstade folket i de lokala omröstningarna

Foto: Hanna Franzén/TT

På valdagen hölls fyra kommunala folkomröstningar – i Strängnäs, Tibro, Gislaved och Ljusnarsberg. 

Frågorna rörde alltifrån nedläggningshotade skolor till placering av simhall. 

Så tog invånarna ställning i den lokala omröstningen.

VAL 2018

På själva valdagen hölls fyra kommunala folkomröstningar utöver valet till riksdagen, kommun och landstinget. 

I Strängnäs var det närmare 59 procent av kommuninvånarna som lade sin röst i folkomröstningen som rörde de nedläggningshotade landbygdsskolorna i Fogdö, Länna, Härad och Torsö. 

Av dessa var det 70 procent som röstade för folkinitiativets förslag om att behålla landsbygdsskolorna och de två högstadieskolorna. Medan 15 procent röstade för det kritiserade beslutet om nedläggning av skolorna. Ett beslut majoritetspartierna Socialdemokraterna och Moderaterna står bakom. 

Folkomröstningen kommer dock inte att göra någon skillnad eftersom större delen av det beslutade skolomorganisationen redan har genomförts. S och M har redan gjort klart att de inte tänker backa från beslutet. 

Även i Tibro rör den lokala omröstningen skolfrågan. 2016 lades Fågelviksgymnasiet ned på grund av att det fanns för få elever. I stället får kommunens elever söka sig till skolor runt om i Skaraborg. På torsdagseftermiddagen fanns ännu inget omröstningsresultat. 

I Ljusnarsberg stod valet mellan att rusta den nuvarande sporthallen eller att bygga en ny fullstor idrottshall. Här var det nästan hälften (48,9 procent) av de röstberättigade kommuninvånarna som deltog i valet. Av dessa vill 66 procent ha en ny fullstor sporthall. Medan 27 procent vill att den nuvarande sporthallen rustas upp. 

Dock finns det ytterligare cirka 150 röster kvar att räkna och det definitiva resultatet kommer att redovisas senast den 1 oktober.  

I Gislaved ska 200 miljoner läggas på en ny simhall, vilket är en av kommunens största investeringar som någonsin har planerats. 

Här fick invånarna själv bestämma, via en folkomröstning, var simhallen ska placeras – i Gisleområdet eller i Mossarp. 

Det preliminära resultatet visar på torsdagen att Gisle får flest röster där 4.798 har röstat för. Medan 2.918 har röstat för Mossarp. Det slutgiltiga resultatet väntas bli klart den 30 september. 

Kommunala folkomröstningar är alltid är rådgivande, kommunen har därför ingen skyldighet att följa valresultatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.