Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så ska Stefan Löfven vända ett parti i kris

Stefan Löfven presenterades som den nya S-ledaren under ett framträdande med Carin Jämtin i går.
Stefan Löfven presenterades som den nya S-ledaren under ett framträdande med Carin Jämtin i går. Foto: Jens L´Estrade / Scanpix
Socialdemokraterna ska visa att de är redo att regera och bredda ledningen. Så tänker Stefan Löfven vända partiets kris. I partiet diskuteras nu möjligheten att utse en skuggregering – där även personer utanför riksdagen kan ingå.

När Stefan Löfven i dag väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna tar han över ett parti med rekordlåga opinionssiffror som skakats av en lång period av interna konflikter.

– Som partiordförande tänker jag lägga stor vikt vid hur politiken kan frigöra människors kraft och därmed också Sveriges alla möjligheter, sa han under ett mycket kort framträdande tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin.

– Jag är övertygad om att vi måste koppla ihop utveckling av människors frihet med rättvisa och solidaritet.

Internt är förhoppningarna på Stefan Löfven stora.

Leif Pagrotsky beskriver honom som en stabil person med gott omdöme som kan förnya partiet. Andra betonar Stefan Löfvens kunskaper i närings- och jobbpolitiken.

– Han har en oerhörd kunskap om det moderna näringslivet om hur man utvecklar arbetstillfällen och globaliseringens effekter. Jag ser framför mig en politisk ledare som kan matcha Reinfeldt på ett bra sätt, säger VU-ledamoten Peter Hultqvist.

Inom partiet pågår nu en diskussion om hur partiet ska bli ett trovärdigt regeringsalternativ. Bland annat diskuteras, enligt DN:s källor, möjligheten att tillsätta en skuggregering, där även socialdemokrater utanför riksdagen skulle kunna ingå.

I partiet finns också en förhoppning om att Stefan Löfven ska ha större möjligheter än Håkan Juholt att locka till sig kompetenta utredare och ekonomer.

– Vi behöver ett skuggkabinett och ett riktigt oppositionskansli. Det är min bestämda uppfattning. Jag hoppas på det, jag tycker att det är helt nödvändigt, säger Ardalan Shekarabi, som var med i partiets kriskommission.

– Vi har massor av duktigt folk utanför riksdagen. Vi behöver föryngra och vi behöver öka mångfalden. Sedan finns det seniora personer som Margot Wallström, Jan Nygren och Jan Eliasson som sagt att de är beredda att hjälpa till och då är det perfekt att plocka in dem i ett skuggkabinett.

Ledande socialdemokrater DN talat med är öppna för tankarna på en skuggregering.

– Vi diskuterar olika former för ledarskap och hur det ska läggas upp. För min del är jag öppen för alla möjliga resonemang och idéer, säger Peter Hultqvist.

Pia Nilsson, ledamot i riksdagen och partistyrelsen:

– Jag tycker att det är en spännande tanke att gå ut i landet och titta. Det finns onekligen många intressanta personer, det är en bra signal till väljarna att vi förbereder oss för valet 2014 och vi förbereder oss för en valvinst, säger hon.

Sedan Håkan Juholts avgång i lördags har Socialdemokraternas partiledning suttit möten varje dag.

Enligt VU-ledamöterna var samtalstonen under de dramatiska dagarna god. I söndags, dagen efter att Håkan Juholt meddelat sin avgång, såg hela VU ”Så ska det låta” tillsammans när Carin Jämtin sminkades inför ett tv-framträdande. Några dagar senare publicerade Mikael Damberg en ”hemlig lista” på Facebook över VU-ledamöternas godisvanor.

– Det har varit en unik vecka och jag hoppas att det gör oss starkare, säger Veronica Palm.

Samtidigt gick det inte att ignorera konflikterna i partiet. Efter de strider som inleddes med valförlusten 2010 fanns det inte många personer som partiet skulle kunna enas kring.

Flera före detta statsråd, som Sven-Erik Österberg och Thomas Östros, var omöjliga eftersom de anses ha varit inblandade i att tvinga bort Håkan Juholt.

Enligt DN:s källor fanns det under diskussionerna bara två seriösa kandidater, Anders Sundström och Stefan Löfven.

De ansåg båda stå över konflikterna i partiet.

Sundström funderade men sade till sist nej i söndags. Även Stefan Lövfen sa först nej, men efter några dagars diskussioner ändrade han sig.

– Han hade inte tänkt sig att bli partiledare. Det är klart att det varit en process, framför allt för honom, säger Peter Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.