Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så var dagen efter valet

DN rapporterade direkt om utvecklingen dagen efter riksdagsvalet. Statsminister Fedrik Reinfeldt har lämnat in sin avskedsansökan till talmannen och Anders Borg lämnar partipolitiken. S har meddelat att man inte tänker bilda regering med V, men öppnar dörren för både C och FP, tillsammans med MP.

DN är på plats utanför Löfvens bostad i centrala Stockholm. Ett tiotal journalister är här och väntar men hittills inte en skymt av den blivande statsministern.

Mikael Delin: Säpovakt dyker upp utanför Löfvens port och ler mot det väntande pressuppbådet. "Om ett tag."

Katarina Lagerwall: Välkomna till DN:s liverapportering. Här kan du följa vad som händer i dag om valet med senaste nytt.

Katarina Lagerwall: Folkpartiets Johan Persson gör en analys av valförlusten i SVT. En förklaring är att det finns ett missnöje med den svenska skolan.

Katarina Lagerwall: Statsvetaren Jenny Madestam anser att alliansen måste ta en paus och att det blir extra viktigt när Fredrik Reinfeldt avgår.

Katarina Lagerwall: Hon tror att hans avgång är ett sätt att föregå och då slippa spekulationer.

Katarina Lagerwall: Johan Persson FP: – Jag blev överraskad, säger han om Reinfeldts avgång. SVT: Hur säker sitter Jan Björklund som FP:s ledare? -Han sitter kvar och får nu en ny roll som oppostionsledare, säger Persson, och tillägger att alliansen har gagnat Folkpartiet.

Katarina Lagerwall: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till SVT att alliansens nederlag tyder på att svenska folket längtar efter något nytt.

Katarina Lagerwall: Statsvetaren Jenny Madestam tycker att det mest överraskande under valkvällen var att Fredrik Reinfeldt meddelade att han slutar som partiledare för Moderaterna. – Det är inte alls märkligt att Fredrik Reinfeldt avgår. Men det intressanta är valet av tidpunkt, att han gör det på valnatten. Givet valresultatet vill han föregå i stället för att föregås och göra det på ett snyggt och värdigt sätt./TT

Mikael Delin: Säpos bil och Löfvens pressekreterare är på plats. "Stefan har ingen tid att stanna någon längre tid", säger hon. Snart avfärd alltså.

Katarina Lagerwall: Danska Politiken skriver i en kommentar att valresultatet inte liknar någon dröm för svenska S. Löfven nu kan enligt skribenten hamna i samma dilemma som danska partikamraten och statsministern Helle Thorning-Schmidt gjorde efter valet 2011: "Vänsterflygeln vann valet, men inte makten", heter det i artikeln där det beskrivs hur det blågula ekonomiska "miraklet" gått in i väggen, och att inget kan sminka över tillståndet i skolor, sjukvård och på vårdhem. "I morgon kämpar Sverige med tillväxt", förutspår Politiken som utmålar det som lika svårt för svenska socialdemokrater som deras "europeiska bröder och systrar när det gäller att finna svaret på stora samhällsförändringar". "Reinfeldt hamnade i diket, och sossarna hänger på repet", heter det i artikeln, skriver TT.

Katarina Lagerwall: Valets vinnare blev Sverigedemokraterna. – Sverigedemokraterna vann fler väljare än de hade 2010, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till SVT och framhåller att en viktig faktor är att man lyfter fram flykting- och invandringsfrågor. Att 30 procent av SD:s väljare kommer från Moderaterna anser han är anmärkningsvärt. – Sammansättningen av Sverigedemokraternas väljare förändras nu, säger han/TT.

Mikael Delin: Stefan Löfven utanför bostaden: "Nu börjar jobbet på riktigt. Nu börjar det allvarliga jobbet."

Mikael Delin: Hur ser du på regeringsbildning över blockgränserna? - Inte regeringsbildning, vi ska ha ett samarbete över blockgränserna, säger Löfven.

Mikael Delin: Stefan Löfven duckar DN:s fråga om risken för nyval. Tar selfie med ett väntande barn och försvinner in i säpobilen. På väg mot partihögkvarteret på Sveavägen och en dag av förhandlingar.

Stefan Löfven utanför sin bostad. Foto: Roger Thuresson Stefan Löfven utanför sin bostad. Foto: Roger Thuresson

Mikael Delin: Exakt 30 sekunder var den blivande statsministern ute mellan port och bil. Pressekreteraren höll vad hon lovade kan man väl säga.

Katarina Lagerwall: Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att hon har lite blandade tankar och känslor efter nattens valresultat. Men trots det ganska svaga stödet är hon ändå nöjd: - Jag är nöjd med vårt valresultat som var bättre än förra valet. Och jämför man i hela övriga Norden så är det ganska unikt att få över 30 procent för ett enskilt parti så jag känner mig nöjd med vårt valresultat.

Katarina Lagerwall: SD-ledaren säger till SVT att han är nöjd med partiets insats under sina 4 år i riksdagen.

Katarina Lagerwall: Om den stundande regeringsfrågan och SD roll i den låter han vara öppen. Om S-ledarens uttalande att hålla SD utanför och om blocköverskridande säger han: -Vi är så pass stora idag så det går inte att ignorera oss i riksdagen, säger Åkesson till SVT.

Mikael Delin: Då var det dags igen. Denna gång utanför S-högkvarteret på Sveavägen 68. Vilka kommer hit under dagen?

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna blev valets absolut största vinnare med 12,9 procent av rösterna, mer än en fördubbling från föregående val. Något som partiledaren menar måste få inflytande i den svenska politiken de kommande 4 åren, trots S-ledaren Löfvens löfte på valkvällen att hålla dem utanför.

Mikael Delin: Veronica Palm kommer till Sveavägen. Hälsar kort och skyndar in.

Katarina Lagerwall: Helsingin Sanomats Elina Kervinen skriver i en kommentar att Socialdemokraternas valframgång har en ”bitter” eftersmak, som förstärks av den kraftiga ökningen för SD. Om Stefan Löfven vill isolera de invandrarfientliga måste han söka stöd över blockgränserna, skriver hon men konstaterar att det kan vara svårt att få med sig något av de mindre allianspartierna. Hur de andra partierna ska förhålla sig till SD utmålar hon till en av de stora frågorna de närmaste åren. ”Sverige tycks förändrat”, slutar hon sin kommentar./TT

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna ökar i 286 av Sveriges 290 kommuner. Örkelljunga är den kommun där partiet har störst stöd och får 24 procent, skriver Dagens Samhälle. Däremot backar SD i Bjuv med 6,6 procentenheterdär det fick störst stöd i förra årets val.

Katarina Lagerwall: Förklaringen till Sverigedemokraternas valframgång är att inget av blocken lyft segregationen till en valfråga. Det skriver statsveteraren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet på DN Debatt idag.

Katarina Lagerwall: Moderaterna är valets stora förlorare och igår berättade Fredrik Reinfeldt att han avgår som statsminister – och som partiledare. – Vi behöver en enorm förnyelse, säger Erik Bengtzboe, ordförande Moderata ungdomsförbundet till radions P3 Nyheter. Vem som kan ta över som partiledare ville han inte svara på. – Det kan vi spekulera mycket i. Det finns många kompetenta kandidater som skulle vara redo att kliva in, även om det är väldigt stora skor att fyllla efter Fredrik Reinfeldt, säger han till P3 Nyheter.

PappaOB: Varför kan inte alliansen fortsätta och bilda regering med SD (det går väl att mjuka upp SD)?
Katarina Lagerwall: Hej! Samtliga fyra partiledare i alliansen har varit tydliga med att de inte kommer att regera med SD. Hellre lämnar de över till de rödgröna att bilda regering. Precis som nu har skett.

Mikael Delin: Magdalena Andersson utanför S-högkvarteret: "Nu ska vi in och ha ett möte och diskutera vad som hänt och hur vi ser på framtiden."

Mikael Delin: Inte heller hon vill svara på frågan om flera bedömares analys att det finns risk för nyval. "Nu ska vi prata i vårt parti om hur vi ser på valutslaget."

Mikael Delin: Carin Jämtin utanför S-högkvarteret. "Jag kommer svara på alla frågor - senare."

ErikM: Nu när regeringen avgår idag, hur blir det med Sveriges ekonomi och statsfinanserna? Vem tar hand om det arbetet från och med idag? Det kan ju inte vara helt lätt att ta över Alliansens arbetet på den fronten, från en dag till en annan.
Katarina Lagerwall: Hej Erik M. Nej, det är ingen lätt uppgift som väntar den nya regeringen. Budgeten måste vara klar tre veckor efter att regeringen har bildats vilket normalt sker 2 oktober. Men mycket av statsfinanserna kommer följa det alliansregeringen redan har planerat. En mer S-präglad ekonomi lär inte få genomslag förrän till våren.

Mikael Delin: Fråga från reporter till Jämtin: Hur har du sovit? "För kort. Tre timmar." Det var den enda fråga hon svarade på.

Katarina Lagerwall: Strax börjar DN-TV:s livesändningar. Du kan följa dem här på sajten.

Sveriges nya finansminister? Magdalena Andersson utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen. Foto: Roger Thuresson. Sveriges nya finansminister? Magdalena Andersson utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen. Foto: Roger Thuresson.

Mikael Delin: Nu får vi veta att reportar snart släpps in i S-högkvarteret för att dricka kaffe och värma oss. Besked lär dröja längre.

KD: Vet man vad SD helst stödjer ? Aliansen eller de Röd/gröna
Katarina Lagerwall: Hej! Under förra mandatperioden i riksdagen röstade SD för alliansens förslag 9 av 10 gånger i riksdagen. Men om det har någon betydelse idag när de rödgröna ska bilda regering är osäkert.

Katarina Lagerwall: SD:s partiledare Jimmie Åkesson utesluter inte ett eventuellt nyval. Det säger han i en intervju med TT. – Det kan ju bli så. Nu har inte väljarna gett något av blocken egen majoritet. Det är svaga regeringsalternativ vi ser nu. Då kan vi hamna där till slut. TT: Vad skulle kunna utlösa det? –- Skulle man inte kunna bilda en regering till att börja med – nu tror jag man kan lyckas med det för signalerna hos de olika partierna är som de är – men sedan ska man också kunna styra landet i fyra år. Det kan bli svårare.

Katarina Lagerwall: Åkesson själv vill inte utveckla hur han ser på Löfven som ny statsminister. – Han har ju sagt att han tänker bilda regering och i dag ska han träffa Miljöpartiet. Tillsammans har de ingen majoritet och det har man inte ihop med Vänsterpartiet heller. Hur han tänkt sig det här får Stefan Löfven själv svara på, säger han till TT.

Katarina Lagerwall: Feministiskt Initiativ är den andra valvinnaren, även om de inte kom in i riksdagen med sina 3,1 procent får Fi plats i 13 kommuner, bland annat i Stockholm.

Katarina Lagerwall: ”Tre mandat i Stadshuset!!! Det är så fantastiskt <3 Tusen tack till alla som varit med och gjort detta möjligt. Nu gör vi Stockholm rosa!”, skriver partiet på Twitter. Fi har dessutom tagit plats i de andra två storstädernas kommunfullmäktige: Malmö och Göteborg.

Katarina Lagerwall: DN-TV sänder direkt. Analyser, kommentarer och resultat från gårdagens val.

Katarina Lagerwall: Nyfiken på hur dina grannar röstade? I Dagens Nyheters Valbevakare kan du se röstresultatet i ditt län, ditt landsting, din kommun – ända ner till din valkrets.

Malena_Ernman: Kära politiker. I hela era liv har ni pratat om att göra sånt som är bra för Sverige. Nu har ni chansen på riktigt. Samarbeta! #helasverige /Operastjärnan Malena Ernman är en av många som vill se samarbete över blockgränserna.

Katarina Lagerwall: Stefan Löfven kommer att få ihop en regering och en budget under hösten, i första hand tillsammans med Miljöpartiet. Blir det svårt att regerna kan det på sikt bli en överenskommelse med FP, säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld till DN. Men en sådan koalition över blockgränsen kommer troligen inte bli aktuell förrän långt in i mandatperioden och efter ett eventuellt partiledarskifte, tror Bjereld.

KD: När sker omröstning om budget ? Vad händer om röd/grönas budget inte får majoritet ? Vet man om SD stödjer lövfen ?
Katarina Lagerwall: Hej!Budgeten måste läggas fram senast den 15 november. Omröstningen sker sedan i riksdagen i december. Om SD stödjer en rödgrön budget är i nuläget oklart. De har fått en vågmästarroll men enligt statsvetaren Ulf Bjereld är det osannolikt att SD skulle rösta för alliansens budget: –Jag har svårt att se att Sverigedemokraterna ska kunna stödja Alliansens budget aktivt eftersom de lägger miljarder till flyktingmottagning, säger Ulf Bjereld till DN. Om budgeten mot förmodan inte går igenom kan det leda till nyval.

Socialdemokraternas valledare Jan Larsson var glad över framgången när han kom till Sveavägen. Foto: Roger Thureson. Socialdemokraternas valledare Jan Larsson var glad över framgången när han kom till Sveavägen. Foto: Roger Thureson.

Katarina Lagerwall: Ett sämre valresultat än partiet hoppats på men sannolikt en plats i regeringen. För Miljöpartiet är det blandade känslor morgonen efter valet. - Vi hade hoppats på ett bättre resultat, att öka en del, och kunna försvara rollen som tredje största parti. Men framförallt ser det ut som att vi kommer bilda regering, och det är vad den här valrörelsen handlade om — att Alliansen skulle bytas ut mot en ny regering som Miljöpartiet skulle vara en del av, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner till TT.

Katarina Lagerwall: I Stockholms läns landsting behåller den borgerliga alliansen makten trots ett stort tapp. Det nya är att Sverigedemokraterna tar nio mandat och får en vågmästarroll. – Jag vet inte ett dugg om vad de har för sjukvårdpolitik och vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag kan aldrig acceptera ett parti som inte anser att alla människor har lika värde och då finns inte grunden att samarbeta, säger Thorbjörn Rosdahl (M) i P4 Stockholm.

Katarina Lagerwall: Allt fler förordar breda uppgörelser över blockgränsen i en framtida regering. Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar i en analys att de rödgröna, även inklusive Vänsterpartiet, är långt från egen majoritet i riksdagen. Han räknar därför med att S-ledaren Stefan Löfven kommer att söka budgetsamarbete i riksdagen med både C och FP – utan att ta in C – och FP-politiker som ministrar i regeringen. "Det kan ta flera veckor, kanske ännu längre, att bilda en ny regering och flera alternativ är möjliga", skriver Isaksson. Han tillägger att i det parlamentariska läge som uppstått kommer det att bli svårt för de rödgröna att genomföra sina vallöften. Bland annat tror han inte att det finns utrymme för några kännbara skattehöjningar./TT

Katarina Lagerwall: Stockholmsbörsen inledde med en bred nedgång den första handelsdagen efter valet. Det breda OMXS-index föll 0,5 procent och bland storbolagen på OMXS 30-index sjönk 28 av 30 aktier. Nedgången för kronan, till den lägsta kursen på två år mot dollarn, tilltog något. Svenska marknadsräntor steg samtidigt. Läs mer här.

Katarina Lagerwall: Var är Fredrik Reinfeldt? Det är fortfarande lugnt utanför statsministerbostaden Sagerska palatset på Strömgatan i Stockholm där allt fler medier samlas, skriver TT.

John: Vad händer om inte socialdemokraterna vill bilda regering med V? Kommer Alliansen kunna sitta kvar då?
Katarina Lagerwall: Hej John! Eftersom Fredrik Reinfeldt redan har sagt att han ska avgå kommer inte alliansen att sitta kvar. Däremot tror många statsvetare att S och MP kan komma att samarbeta med C och FP framöver. V-ledaren Sjöstedt har även sagt att de kommer att stödja en rödgrön regering även om de inte får ministerposter.

Mikael Delin: Nu är det samlade pressuppbådet inne på Sveavägen 68. Glädjen över att komma in förbyts snart i besvikelse när pressekreteraren säger att det inte finns något besked om när, var eller hur som Stefan Löfven gör ett uttalande.

Katarina Lagerwall: Här är kommunerna där SD kan få inflytande.

Mikael Delin: På Sveavägen 68. Mötet med verkställande utskottet kan väntas pågå till efter lunch. I anslutning till det räknar vi med att Stefan Löfven möter pressen på plats. Han ska också kontakta Miljöpartiets språkrör men när och var det mötet sker är osäkert.

Karl Dalén: På sociala medier har chocken efter gårdagens valresultat börjat förbytas mot handlingskraft. Vänsterpartisten Dror Feiler är en av initiativtagarna till en demonstration mot rasism på Sergels Torg i kväll kl 17 som har över 5.000 deltagare på Facebook. Mer om det här https://www.facebook.com/events/319629571552269/

Katarina Lagerwall: Regeringsfrågan engagerar även på andra sidan Östersjön. Finska Yle har pratat med statsvetaren Åsa Bengtsson som tror det kommer bli ett samarbete över blockgränsen i någon form. Enligt henne kan det handla om antingen rent formellt samarbete i regeringen, eller också något mer informellt. Reinfeldts avhopp som både statsminister och partiledare underlättar: – Det innebär att dörren nu står på glänt, de andra allianspartierna har nu en möjlighet att i någon mån samarbeta med de rödgröna, säger hon till yle.se Statsvetaren Bengtsson ser det även som uppenbart att alliansen nu spricker.

Miljöpartiets Åsa Romson är en av få partiledare som har uttalat sig på Twitter efter valet. Liksom många andra använder hon ordet ”chock” för att beskriva SD:s framgångar. Miljöpartiets Åsa Romson är en av få partiledare som har uttalat sig på Twitter efter valet. Liksom många andra använder hon ordet ”chock” för att beskriva SD:s framgångar.

Katarina Lagerwall: Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman anser att främst Alliansregeringen men även Socialdemokraterna får ta på sig Sverigedemokraternas framgång. – Det har varit alldeles för mesigt från framför allt regeringspartierna men även Socialdemokraterna. De har utmålat Sverigedemokraterna som ett enfrågeparti, och inte lyft upp SD:s ideologiska plattform som är både nationalsocialism och nationalism. Man har inte utmanat SD på debatt om familjepolitik, kulturpolitik eller skattepolitik och visat på vilka konsekvenser SD:s politik får på alla andra områden, säger Schyman till TT.

Karl Dalén: Att Twitter-användare blev så tagna på sängen av SD:s framgångar hänger mycket ihop med partiets svala närvaro i sociala medier. SD är det parti som är minst aktiva på Twitter medan Fi är det parti som är mest aktiva. Klockan 18 i går kväll var Fi det parti som var mest omnämnda – vilket kan ha trissat upp förväntningarna.

Katarina Lagerwall: Här är moderaterna som kan efterträda Fredrik Reinfeldt.

Mikael Delin: "Så mycket kan jag säga att inget händer innan lunch", säger presskontakt Anne Ekberg på Sveavägen 68. Sverige får fortsätta hålla andan alltså.

dn.se: Alldeles strax kan ni chatta med statsvetaren Malin Stegmann McCallion om valresultatet. Chatten börjar klockan 11, men ställ era frågor här redan nu.

Katarina Lagerwall: ”Det blir nyval i november”. Det säger Kristdemokraternas riksdagsledamot Yvonne Andersson till corren.se.

PMB: Varför tjatar politiker och media om detta med att SD är ett parti där man anser att alla människor inte har lika värde...? Förvånansvärt med tanke på att partiet i den frågan inte vill ha en invandring som överstiger landets resurser vad gäller arbetstillfällen och bostäder m.m. Har ju definitivt inget med rasism att göra. Man undrar ju verkligen om sossar och moderater verkligen vet vad politiska budskap är?
Malin Stegmann McCallion: Hej PMB! Ett möjligt svar finns i SDs egna texter. Det här är hämtat från deras hemsida där de presenterar sin syn på invandring: "Sverige har genom århundradena upplevt ett antal invandringsvågor. Främst har det rört sig om ett begränsat antal invandrare från kulturellt och geografiskt närliggande nationer, vilket gjort att dessa invandrare har kunnat assimileras in i den svenska nationen. Trots att problem inte har saknats har denna historiska invandring i flera fall haft en positiv nettoinverkan på samhället Tendensen i modern tid har varit en oerhört omfattande invandring från avlägsna länder och kulturkretsar. Trots att det inte saknas exempel på enskilda individer som på ett positivt sätt anpassat sig och bidragit till det svenska samhället under senare tid, så är ändå den sammanlagda nettoeffekten av massinvandringen från avlägsna länder starkt negativt, såväl ekonomiskt som socialt." http://www2.sverigedemokraterna.se/var-politik/invandringspolitik/ Här kan det tolkas som att en skillnad görs mellan olika människor beroende på varifrån man kommer.

KD: Vilket scenarier kräver nyval ?
Malin Stegmann McCallion: Hej KD! Det kan bli ett extra val om man efter fyra försök inte lyckas bilda en regering. Då kan extra val utlysas.

Martin: Är det egentligen något som förändrats? Vår nuvarande regering är en minoritetsregering. Den enda förändringen från föregående år är att det måste röstas om statsministern i riksdagen efter val. Men förra omgången kunde Reinfeldt fällas i en förtroendeomrästning ändå.
Malin Stegmann McCallion: Hej Martin! Sverige har en tradition av minoritetsregeringar. Vad som kan vara "nytt" (vi såg det även i valresultatet från 2010) är att inget av de traditionella blocken har en egen majoritet. Vad vi antagligen kommer att se är en minoritetsregering med annat politiskt fokus än vad Alliansen hade men att arbetet i Riksdagen fortsätter som det har gjort. Vad som blir intressant att följa är hur de politiska partierna kommer att hantera att SD har blivit tredje största parti när det gäller val av 2:a vice talman samt val av ordförande och vice ordförande i utskotten.

Katarina Lagerwall: Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner bekräftar till SVT att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin kommer påbörja samtal om regeringsbildning idag med Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Han ville dock inte uppge tid, plats eller under vilka former samtalen kommer föras, enligt SVT.

Jan: Hur går ett nyval till?
Malin Stegmann McCallion: Hej Jan! Vanligtvis så kan inte ett extra val utlysas förrän efter tre månader efter ett ordinarie val (som vi hade igår). Det finns undantagsfall och ett är om man efter fyra försök misslyckas med att få en statsminister vald. Om detta skulle ske så behövs ett regeringsbeslut om extra val fattas och sedan måste det hållas inom tre månader efter beslutet. Då hålls ett extra val. Ett extra val ändrar inte valordningen i sig utan vi kommer att hålla Riksdagsval igen den andra söndagen i september om fyra år (2018).

JensJ: De två partier som tillsammans skulle kunna bilda en stark regering och som i realiteten ligger närmast varandra då de kämpat om den fördelaktiga mittpositionen i 8 år är ju självklart S och M. Det är väl essensen av vad folket har sagt genom valet, att de vill ha lite av varje.
Malin Stegmann McCallion: Hej JensJ! Det skulle vara en intressant konstellation och en som vi har sett i till exempel Tyskland. Det verkar dock inte aktuellt då Löfven har gått ut och sagt att han inte kommer att söka stöd över blockgränsen. Vi får följa förhandlingarna och se vad som händer.

Stefan: Vilken budget kommer SD att stödja? Regeringens eller Alliansens budget?
Malin Stegmann McCallion: Hej Stefan! SD kommer nog att lägga fram en egen budget som de kan göra. Sedan är det så att efter budgetförslagen har diskuterats att det budgetförslag är det som får flest röster är det som går igenom.

Katarina Lagerwall: Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tror att S-ledaren kommer ta kontakt om regeringsfrågan med flera partier den närmaste tiden. Samtidigt svänger Sjöstedt i frågan om samarbete över blockgränsen. Han har tidigare sagt att han inte sätter sig i en regering som kan tänka sig vinster i välfärden. – Vi utesluter naturligtvis inte samarbete i sakfrågor med borgerliga partier, säger han, och nämner Centerpartiet och Folkpartiet som intressanta till SVT.

Mark: Hur stor är chansen att Alliansen får igenom sin budget istället för dom rödgröna?
Malin Stegmann McCallion: Hej Mark! Jag svarade precis på en liknande fråga, dock om vilken budget SD kommer att stödja. När en nytt budget förslag läggs fram så kan alla politiska partier som finns representerade i Riksdagen lägga fram förslag på en egen budget. Sedan förhandlas det om utgiftstak, mellan olika utskott (politikområden) och därefter så fattas ett beslut. Det är den budget som får flest röster som vinner. Det behövs en majoritet för att budgeten ska bli godkänd.

Malin Stegmann McCallion: Jag får en del frågor som börjar "vad händer om Socialdemokraterna..." och som undrar om olika möjliga alternativ med partier som är representerade i den nya regeringen. Den enda som vet det just nu är Stefan Löfven. Här får vi gå på vad han säger i media, just nu verkar det som om Miljöpartiet kommer att bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna. I sitt tal i natt så räckte Löfven ut handen till andra politiska partier, han nämnde MP men inget annat parti. Tidigare så har S fått stöd av Vänsterpartiet, Centern och Folkpartiet vid olika tillfällen för att få igenom vissa politiska frågor. Det är inte omöjligt att vi kommer att se det igen men om detta betyder att vi kommer att se ministrar från dessa partier i en ny regering återstår att se. Vad vi vet är att S har tydligt markerat att de inte tänker att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Katarina Lagerwall: Nu rundar vi av chatten. Tack Malin Stegmann McCallion och alla som har skickat in frågor.

Malin Stegmann McCallion: Jag får en del frågor om Sverigedemokraternas framgång som vad kan den bero på, vilken roll spelar media och behöver vår politiska självbild revideras? Opinionsundersökningarna har visat att SD kommer att gå framåt i valet och de ökade sitt valresultat med ca 7% och fick nästan 13%. Att det preliminära valresultatet blev högre än vad Valu visade kan delivs förklaras med att det fortfarande finns en "skämsfaktor" att säga att man har röstat på SD. Så en sån stor överraskning är det egentligen inte. Hur mycket av framgången som kan tillskrivas media får vi avvakta och se då det behövs lite mer tid att analysera SDs framgångar. Vi ska komma ihåg vad Löfven säger att vi ska koncentrera på vad 87% procent av vad väljarna har sagt och de har valt att inte rösta på SD.

Malin Stegmann McCallion: Tack för alla intressanta frågor! Malin

Katarina Lagerwall: Moderaterna har gjort ett usel val och nu kommer kritiken inifrån de egna leden. Förra moderatledaren Ulf Adelsohn går till hårt angrepp på hur statsminister Fredrik Reinfeldt hanterat valnederlaget och menar att Reinfeldts avhopp redan i natt var ett misstag. Men grundproblemet är att Reinfeldt låste fast sig vid vilka han ville regera med redan innan valet: – Nu har vi i realiteten en ickesocialistisk majoritet i kammaren, men lämnar ändå över makten. Det är ingen statsmannakonst, säger han till TT.

Katarina Lagerwall: SD har även gått framåt i landstingsvalen. Partiet har fått mandat i samtliga landstingsfullmäktige och plockat mandat i fyra norra län där de inte funnits med tidigare. I flera landsting får SD den vågmästarroll som Miljöpartiet tidigare haft, skriver Dagens samhälle.

Katarina Lagerwall: Feministiskt Initiativ fick endast 1 procent av rösterna i landstings- och regionvalen och lyckades inte ta några mandat i de landsting där de ställde upp, uppger Dagens samhälle.

Robin: Finns det några uppgifter om när Löfven väntas lämna några besked?
Katarina Lagerwall: Hej! Nej, det enda vi vet är att han och övriga S-toppen har samlats på partihögkvarteret på Sveavägen. Men MP har bekräftat att det ska inledas samtal mellan språkrören och S-ledaren under dagen.

Mikael Delin: På Sveavägen 68 råder just nu väntans tider. De samlade journalisterna har gjort sig hemmastadda och jag hör ljudet från icke namngiven medierepresentants mobilspel. Inte mycket annat att göra. Ett möte med VU kan pågå till 14 om inte längre.

Mikael Delin: Vi vet ändå att vi kommer få något typ av besked i dag. S har lovat en presskonferens under eftermiddagen. Både S och MP bekräftar även att man ska träffas i dag.

Katarina Lagerwall: I en kort intervju med DN:s reporter Josefine Sköld säger KD-ledaren Göran Hägglund att han inte kan tänka sig ett organiserat samarbete med Löfven, men kan tänka sig ett samarbete.

Många av journalisterna som nu väntar på Sveavägen 68 jobbade även sent under valnatten. Såhär ser det ut i väntan på att något ska hända.

Katarina Lagerwall: Så här påverkas din ekonomi av valet, DN:s ekonomireporter Maria Crofts har analyserat förändringarna av ett regeringsskifte.

Mikael Delin: Där kom besked om pressträff 13:30 hos Socialdemokraterna.

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna ska fylla 704 nya stolar i landets kommunfullmäktige efter sin jordskredsseger. Men i sju kommuner fick partiet inga mandat: Åsele, Robertsfors, Malå, Dorotea, Överkalix, Arjeplog och Vaxholm, skriver Dagens Arena.

per: Varför kan inte alliansen sitta kvar? Det är ju högermajoritet fortfarande, och med sd som oftast röstar med alliansen är väl inte skillnaden mot förra valet så stor?
Katarina Lagerwall: Hej Anon! Alliansen och Fredrik Reinfeldt sa redan före valet att de inte skulle sitta kvar om de rödgröna fick fler röster än dem. Något som han upprepade i natt efter valresultatet.

johan: Är det rätt att kalla SD för ett missnöjesparti?
Katarina Lagerwall: Hej! Så här svarar Mikael Hjerm, professor i sociologi vid Umeå universitet när TT frågar:Är 13 procent av svenskarna rasister? – Nej, men många är missnöjda och vad är mitt alternativ om jag är missnöjd? Det finns inte så många eftersom alla trängs i mitten. En annan orsak är att det finns fler frågor i dag som engagerar än vad som ryms i den klassiska höger-vänsterskalan där socio-ekonomiska skillnader är centrala. Dessa frågor har de etablerade partierna missat. TT: Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?– Ja. De pratar inte om raser, men de gör skillnad på människor beroende på deras etniska bakgrund.

Juan Flores: Även i Finland analyseras det svenska valresultatet. Där undrar man på många håll om Sverige är på väg mot en koalitionsregering enligt finländsk modell. ”Den största frågan i Sverige är nu om blockuppdelningen mellan de rödgröna och den borgerliga alliansen smulas sönder. Prövar man alltså i Sverige samma modell som i Finland, där man sätter sig i samma regering oavsett ideologi?” frågar sig Helsingin Sanomat. Läs mer om utländska reaktioner på valet här.

Juan Flores: DN:s reportrar rapporterar direkt från S-högkvarteret: LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vädjade om samarbete över blockgränsen när han lämnade S-högkvarteret vid lunchtid idag. – Det vilar ett tungt ansvar på Stefan Löfven men inte bara på Stefan Löfven, säger han till DN. Hela förmiddagen har Socialdemokraternas verkställande utskott - där LO-basen ingår - diskuterat valsegern och dess konsekvenser. – Det går inte att undvika att det är ett allvarsamt läge. Vi har ett parlamentarisk läge som är ett av de svåraste som vi har haft i Sverige, säger Thorwaldsson. Samtidigt beskriver han stämningen på mötet som glad. – Det har hänt mycket. Jag har ju varit med under hela den här resan, när vi hade typ 20 procent för två och ett halvt år sedan. Hade någon sagt till mig då att vi kunde vara med och konkurrera om regeringsmakten 2014 hade jag trott att det var omöjligt, säger han. Karin Eriksson Mikael Dehlin

Juan Flores: S och MP som nu hoppas kunna bilda regering har gemensamt 113+24 mandat, alltså 137 mandat, enligt den preliminära rösträkningen från Valmyndigheten. Därmed saknas 38 mandat för att nå de 175 mandat som krävs för att ha egen majoritet i riksdagen. Både MP och S har nämnt V, FP och C som möjliga samarbetspartner. Och det behövs om partierna vill undvika att Sverigedemokraterna ska få en vågmästarroll. För även om S och MP har V med 21 mandat som regeringspartner når kombinationen S+MP+V fortfarande bara upp till 158 mandat. För att en regering med S, MP och V ska få majoritet i riksdagen krävs det alltså att ytterligare ett parti med minst 17 mandat stödjer den rödgröna regeringen. FP har 19 mandat, KD 17 mandat medan C har fått 22 mandat. För att Stefan Löfven ska bli godkänd som statsminister i riksdagen får han inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig. För att Löfven ska få igenom en budgetproposition krävs att SD och Allianspartierna inte röstar på samma budgetmotion. (TT)

Juan Flores: Folkpartiledaren Jan Björklund säger till TT att detta är en besvikelsens dag för regeringen. Men han har inga tankar på att göra som Fredrik Reinfeldt, och avisera sin avgång: – Jag är helt beredd att ta ansvaret att fortsätta leda Folkpartiet. Jag ser stora möjligheter för oppositionspolitik och en återkomst för Alliansen och Folkpartiet i nästa val. Men det bygger naturligtvis på att jag får partiets förtroende, säger Björklund.

Juan Flores: Även Andrej Kokkonen, statsvetare i Göteborg, instämmer i analysen att Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan”-tal kan ha gynnat Sverigedemokraterna. – All forskning tyder på att de spelade SD i händerna. Många väljare som inte tyckte invandringen var en viktig fråga ändrade sig när Reinfeldt pekade ut den som en av de viktigaste den kommande mandatperioden. Dessutom är SD det enda parti som utgör opposition i den frågan och de som är kritiska har egentligen bara ett parti att rösta på, säger Kokkonen till TT.

Viktor: Hej 4 frågor: I vilken situation skulle ett nyval uppstå och vad skulle det innebära? När i tiden skulle det isf ske och varför skulle det resultatet bli annorlunda?
Juan Flores: Hej Viktor! Nyval är mycket ovanligt i Sverige och har inte skett på över 50 år. Det kan bli aktuellt om Sverige blir omöjligt att regera. Eftersom vi kommer att ha en minoritetsregering kan detta inträffa om Sverigedemokraterna röstar med Alliansen upprepade gånger. Alternativet då är att något av Allianspartierna stödjer regeringen, men det kommer nog inte att kunna ske i brådrasket, eftersom de i valrörelsen kategoriskt tagit avstånd från samarbete. Vad resultatet skulle bli av ett nyval går inte att säga, men med tanke på SD:s valresultat aktar de sig kanske för att riskera att tappa röster i ett nyval.

Nu är pressrummet på Sveavägen 68 helt fullt. Snart presskonferens med S-ledaren Stefan Löfven.

JDar: Är det något parti i alliansen som har visat vilja på att stötta Socialdemokraterna? Vad händer om SD röster nej till S+MPs regeringsbildande?
Juan Flores: Hej, Göran Hägglund (KD) gick ut på förmiddagen och sa att man kan tänka sig samarbete i vissa frågor, men inte något mer formellt samarbete. Annie Lööf (C) är nog den som mest kategoriskt nobbat ett samarbete med S.

M: Värkar det troligt att Löfven blir godkänd av riksdagen som statsminister? E det troligt att en rödgrön regering får igenom sin budget? Med tanke på att SD i 9 fall av 10 röstar med alliansen..
Juan Flores: Hej, vi har en text som belyser frågan här: http://www.dn.se/valet-2014/lofven-far-ihop-bade-regering-och-budget/ Statsvetaren Ulf Bjereld tror att Löfven får igenom både regering och budget. Hans resonemang går ut på att Alliansen har sagt att man inte kommer att stoppa en minoritetsregering och att SD inte gärna kan stödja Alliansens motbudget, eftersom de vill satsa miljarder på flyktingmottagning.

Katarina Lagerwall: Förutom regeringsbildningen är dagens stora fråga: Hur kunde SD bli så stora? Men något entydigt svar är svårt för statsvetarna att ge. Frågan är också om mediaexponeringen och skandalerna som skakat SD har påverkat. – Å ena sidan får partiet mycket uppmärksamhet och det brukar vara bra för mindre partier, men nu är Sverigedemokraterna ett medelstort parti. Vi vet också att det är relativt stigmatiserat att rösta på Sverigedemokraterna, det syns inte minst i opinions- och valundersökningar där folk inte vågar säga att de röstar på partiet. Vi kan helt enkelt inte förutsäga deras opinionsstöd, säger Andrej Kokkonen, statsvetare i Göteborg till TT. – Men vi kan inte avgöra hur stort stödet för partiet varit om skandalerna inte kommit fram i ljuset, det kunde faktiskt varit ännu högre.

Juan Flores: Nu börjar strax Löfvens presskonferens på partihögkvarteret på Sveavägen, klockan 13.30. Följ DN:s live-tv-sändning här: http://www.dn.se/webb-tv/klipp/val-2014/live-dntv-presstraff-med-stefan-lofven-s/

Katarina Lagerwall: SSU-ledaren Gabriel Wikström pekar ut både V och MP som naturliga samarbetspartier för Socialdemokraterna i höst. – Det är ingen högoddsare att säga Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men jag skulle naturligtvis också gärna se att de borgerliga mittenpartierna känner ansvaret för att Sverige ska få en handlingskraftig regering, säger Gabriel Wikström när han lämnar S-högkvarteret till DN minuter före presskonferensen.

Katarina Lagerwall: På frågan om det är möjligt för Folkpartiet att ingå i en Löfven-regering är Björklunds korta svar till TT: - Nej.

Mikael Delin: Nu är det dags. Innan pressträffen får vi höra att det blir fler av dessa under dagarna som kommer. Socialdemokraterna räknar knappast med en snabb lösning om någon nu trodde det.

Mikael Delin: Löfven på plats.

Katarina Lagerwall: –Väljarna har lämnat ett tydligt besked om att de vill ha förändring, säger Stefan Löfven.

Mikael Delin: "Det är ett parlamentariskt läge som är nytt och unikt. En helt ny parlamentarisk karta i Sverige."

Mikael Delin: "Jag kommer redan i eftermiddag möta MP. Snart därefter även med vänsterpartiet."

Katarina Lagerwall: -Alla demokratiska partier måste ta sitt ansvar, säger han. Och Sverigedemokratena ska inte få utnyttja sin ställning om jag får talmannens uppdrag att bilda regering.

Mikael Delin: På andra sidan helst med V och FP säger Löfven.

Katarina Lagerwall: Löfven: Vi kommer att lägga en budget som kommer att gå igenom. Jag är tydligt med att vi sträcker ut handen på olika sätt för att få en handlingskraftig regeringen men alla måste ta sitt ansvar.

Katarina Lagerwall: –Jag vill testa olika förslag, det är därför jag har sträckt ut en hand, säger Löfven om regerinsfrågan.

Katarina Lagerwall: Utgångspunkten är att få V med sig. ”Det är bottenplattan”, säger Löfven.

Katarina Lagerwall: -Jag tänker inte ha något samarbete med Sverigedemokraterna, säger Löfven.

Katarina Lagerwall: -Det måste ligga i alla partiers intresse att få en handlingskraftig regering. Vi ligger när C i många frågor som rör landsbydgsutvecklingen, säger Löfven om hur man kan börja en diskussion om samarbete över blockgränsen.

Katarina Lagerwall: – På andra kanten har man tappat rejält så det är inget tvivel om att väljarna vill ha en förändring och vi har ett mandat för en förändring.

Katarina Lagerwall: Löfven säger att S kommer att träffa MP i eftermiddag, men han vill inte gå in på vad samtalen ska innehålla.

Pressträff med Stefan Löfven på måndagen. Foto: Roger Turesson. Pressträff med Stefan Löfven på måndagen. Foto: Roger Turesson.

Katarina Lagerwall: När det gäller energi- och försvarsfrågan hänvisar Löfven återigen till att det krävs breda överenskommelser.

Katarina Lagerwall: Att knäcka ungdomsarbetslösheten är prioriterat och även där vill S-ledaren prata med andra partier innan han kommer med några konkreta förslag.

Katarina Lagerwall: Om alliansen håller kvar vid ett samarbete och lägger en budget får vi förhålla oss till det, säger han. Men i nuläget vill Löfven börja med att utforska vad de övriga partierna kan tänka sig att samarbeta kring.

Katarina Lagerwall: Löfven är osäker på om han kommer att träffa Vänsterpartiet under dagen. Han säger också att S har en lång tradition av att bilda regeringar i samarbete med andra.

Katarina Lagerwall: Presskonferensen med Stefan Löfven är nu slut.

Katarina Lagerwall: Turordningen som Löfven uppgav för samtalen med andra partier var MP, V, C och FP. Han återkom flera gånger till att S och C har många gemensamma förslag för att utveckla landsbygden. Men C-ledaren Annie Lööf har hittills gett allt samarbete med S kalla handen.

Katarina Lagerwall: Stefan Löfven har inte bara regeringsfrågan som han ska knäcka, andra utmaningar som väntar är ungdomsarbetslösheten, långtidsarbetslösheten, hantera oron i omvärlden och att få upp skolresultaten, som han listade på pressträffen.

Katarina Lagerwall: Att 13 procent av väljarna har lagt sin röst på ett fascistiskt parti är ett nationellt krisläge, skriver Kristina Lindquist på DN Kultur.

Katarina Lagerwall: Anders Borg (M) har kallat till presskonferens klockan 15. Ett nytt avhopp? Ska han ta över ledartröjan? Spekulationerna satte genast igång om vad finansministern ska säga.

Katarina Lagerwall: Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är hos talmannen i riksdagen just nu, uppger TT.

Katarina Lagerwall: Reinfeldt kommer att lämna in sin avskedansökan till talmannen. Efteråt ska Reinfeldt hålla en presskonferens.

Katarina Lagerwall: Avgående statsminister Fredrik Reinfeldt har även aviserat att han avgår som partiledare för Moderaterna.

Katarina Lagerwall: Nästan var fjärde väljare övergav partiet och därmed blev Moderaterna valets stora förlorare. M ligger nu på 23 procent.

Josefin Sköld: På plats i riksdagen. Här väntas talmannen hålla presskonferens inom kort.

Katarina Lagerwall: –Statsministern har lämnat in sin avskedsbegäran och jag har beviljat den, säger riksdagensn talman Per Westerberg på en pressträff.

Katarina Lagerwall: Enligt talmannen kommer alliansregeringen att sitta kvar som en övergångsregering. Talmannen har även kallat till sig partiledare för andra partier på tisdagen för att inleda sonderingar om att bilda en ny regering, säger han.

Katarina Lagerwall: -Det var en ren formell ceremoni och Fredrik Reinfeldt sa inget särskilt, säger Per Westerberg.

Katarina Lagerwall: Talmannen visade även upp den avskedsansökan som Reinfeldt lämnade in på pressträffen.

Fredrik Reinfeldts avskedsansökan. Foto: Lotta Härdelin Fredrik Reinfeldts avskedsansökan. Foto: Lotta Härdelin

Katarina Lagerwall: Fredrik Reinfeldt har hittills idag inte velat ge några kommentar till sin avgång. Igår på valvakan sa Reinfeldt att det kändes vemodigt, men att valförlusten samtidigt var förberedd. Han ångrade heller inte sin strategi trots nederlaget. – Sverigedemokraternas framgångar visar att det finns ett stort missnöje. Jag är stolt över att jag inte valde den väg man gjort på många andra håll i Europa, den att börja ta upp deras språkbruk och närma sig deras sätt att tänka. Jag hoppas att Sverige ska orka hålla den linjen även i framtiden, sade han till SVT från valvakan.

Katarina Lagerwall: Den avgående statsministern Fredrik Reinfeldt var heller inte med på talmannens pressträff. Talmannen säger att han kommer att hålla en ny pressträff i morgon och att han nu tror att partiledarna behöver tänka efter och sova./TT

Katarina Lagerwall: Fredrik Reinfeldt är inte den enda som behöver ett nytt jobb. Det gäller alla ministrar i alliansregeringen. DN har gått igenom de 24 ministrarnas cv:n och låtit karriärcoachen Nina Jansdotter ge dem råd inför framtida jobbsökande.

Michaela: Finns det nån indikation vem som kommer bli ny talesman i riksdagen?
Katarina Lagerwall: Hej! En ny talman ska väljas 29 september och mycket tyder på att det kan bli Sverigedemokraterna som avgör om den personen blir en moderat eller socialdemokrat. Men några namn är för tidigt att veta något om. Talmannen kommer även få stor betydelse vid bildandet av en ny regering.

Katarina Lagerwall: Klockan 15 håller finansminister Anders Borg pressträff. DN direktsänder.

Katarina Lagerwall: Avgående finansminister Anders Borg kandiderar inte till partiledarposten i Moderaterna, meddelar han på en presskonferens./TT

Juan Flores: Anders Borg lämnar partipolitiken.

Juan Flores: Det meddelade han på en kort pressträff.

Juan Flores: Han tänker inte ta över efter Fredrik Reinfeldt.

Juan Flores: Nu tänker Anders Borg leta nytt jobb, som liknar det han haft som chef på finansdepartementet.

Juan Flores: ”Jag har hela tiden varit klar med att min roll har varit finansministerrollen, bredare partipolitiskt uppdrag har inte varit aktuellt för mig.”

Juan Flores: Så motiverar Anders Borg att han inte fortsätter, i intervjuer efter presskonferensen.

Katarina Lagerwall: –Jag lämnar politiken, säger Borg.

Juan Flores: Trots att det finns ett tryck inifrån partiet att han ska fortsätta säger Anders Borg alltså nej.

Juan Flores: Anders Borg var annars den som stod högst upp på listan över tänkbara efterträdare till Reinfeldt.

Juan Flores: De övriga tre som pekats ut som tänkbara efterträdare är: Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson och Catharina Elmsäter-Svärd.

Katarina Lagerwall: DN:s ekonomiska krönikör Johan Schück utesluter inte att Anders Borg kan få internationella uppdrag.

Juan Flores: Anna Kinberg Batra är gruppledare för Moderaterna i riksdagen, med flera tunga utskottsuppdrag. Ulf Kristersson är socialförsäkringsminister och Catharina Elmsäter-Svärd nuvarande infrastrukturminister.

Katarina Lagerwall: Att Anders Borg hoppar av kommer inte som en överraskning. Det säger statsvetarprofessor Tommy Möller: – Han har sagt redan innan valet att han inte ställer upp att bli omvald som finansminister om alliansen förlorar regeringsmakten, säger han.

Juan Flores: Fredrik Reinfeldt är den partiledare som är viktigast för sitt parti, enligt SVT:s vallokalsundersökning. 45 procent av M-väljarna säger att Reinfeldt var mycket betydelsefull i valet av parti. På andra plats, med 38 procent, kommer Jimmie Åkesson. Därefter kommer Fi, där 33 procent av Fi-väljarna säger att Gudrun Schyman var mycket betydelsefull när de gjorde sitt val. /TT

Katarina Lagerwall: Inte heller Fredrik Reinfeldts avgång är särsklit överraskande, menar Tommy Möller. – Däremot var det överraskande att han gjorde det direkt. Man kan inte utesluta möjligheten att det blir en regeringskris i höst och ett nyval, och då har inte Moderaterna någon ledare i det läget, säger Möller.

Juan Flores: Frågor om flyktingar/invandring har haft större betydelse för valet av parti i år, säger statsvetaren Sören Holmberg vid Valu-seminariet. En tredjedel tycker att frågan har "mycket stor betydelse", jämfört med en fjärdedel i de två föregående valen. – Det här är en förändring som lite grann förklarar framgången för Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg. En jämförelse mellan olika partier visar att SD-väljarna tyckte flyktingfrågan var viktigast, lag och ordning var nummer två. /TT

Katarina Lagerwall: Enligt Tommy Möller kan Reinfeldts avhopp underminera chanserna för alliansen att göra come-back vid ett nyval. – Ja, vem ska bli statsminister, säger han.

Katarina Lagerwall: Reinfeldt kommer att sitta kvar som partiledare fram till våren. Men hans position är försvagad vilket kommer att påverka moderaterna. – Det blir en maktförskjutning inom partiet, det blir inget centrum, och Reinfeldt kommer inte vara så drivande som han hade varit annars. Han kommer bli en ”lame duck”, säger Möller.

Karin Eriksson: S: Nu väntar medierna på innergården utanför Socialdemokraternas riksdagskansli. Snart kommer Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör för att ge några kommentarer om dagens möte.

Karin Eriksson: Pressträff med ledningarna för S och MP

Karin Eriksson: "Vi har haft ett första samtal och har i akt och mening att bilda en socialdemokratiskt ledd regering" säger Löfven.

Karin Eriksson: "Det är naturligt att prata med flera partier" säger Åsa Romson (MP) på frågan om vad de gröna tycker om att Löfven ska samtala med Vänsterpartiet.

Micke: Vilket datum kommer regeringsbildningen ske, vet man det?
Katarina Lagerwall: Hej! Den 2 oktober är det första dagen då det formellt är möjligt att få en ny regering. Men de flesta tror att det kommer dröja till dess man börjar förhandla om budgeten i november.

Katarina Lagerwall: ”Vi ser varandra som naturliga samarbetspartners”, säger Löfven om samtalen med MP om att bilda en regering.

Katarina Lagerwall: Löfven ska nu försöka träffa Vänsterpartiet så snart som möjligt. Sedan har han även öppnat för att prata med C och FP. När Löfven sedan av talmannen får uppdrag att bilda regeringen är det dags att börja lägga pusslet till en egen koalitionsregering.

Katarina Lagerwall: Att S och MP kommer att samarbeta om regeringsfrågan är alltså klart, men om förhandlingarna även innehåller ministerposter till MP är oklart. Om så blir fallet är det första gången MP-politiker får styra ett departement.

Katarina Lagerwall: Maud Olofsson, Centerpartiets förra ordförande och ibland kallad Alliansens moder, anser inte inte att hennes efterträdare ska ta emot Stefans Löfvens utsträckta hand. – Löfven sträcker ut handen med villkoret att han får igenom sin politik. Han har inte tänkt ta tillbaka traineejobben, kilometerskatten, höjda arbetsgivaravgifter och restaurangmomsen, säger hon till TT.

Katarina Lagerwall: Anders Borgs avhopp uppmärksammas även internationellt, känd som han var långt utanför Sveriges gränser. Bland annat blev han utsedd till årets finansminister 2011 av ansedda Financial Times. Med rubriken: ”Swedens flamboyant finance minister quits”, ungefär, ”Sveriges praktfulla finansminister slutar”, uppmärksammar tidningen måndagens nyhet. Men sen han klippte av hästsvansen förra året har Moderaternas framgångssaga (förstås helt utan samband), som Financial Times skriver, klingat av./TT

Lawe: Reinfeldt måste ha bestämt sig i god tid för att gå om detta läge uppstod, ändå har han inte förberett någon efterträdare. Är inte det märkligt?
Katarina Lagerwall: Hej! Nej, det är inte så märkligt. Avgående partiledare brukar akta sig för att ha synpunkter på vem som ska ta över efter dem, bland annat för att det skulle minska den kommande ledarens utrymme att sätta sin egen prägel på politiken. Dessutom ska en ny ledare röstas fram av partimedlemmarna.

Katarina Lagerwall: Det har kommit frågor om talmannens roll i riksdagen. Posten är den högsta en person kan väljas till i Sverige. Uppdraget är att leda riksdagen. Av tradition brukar man utse en kandidat från det största regeringspartiet till talman. Dessutom väljer riksdagen tre vice talmän, vanligtvis från de tre största partierna i riksdagen som talmannen inte tillhör.

Hasse: Har inte c och fp allt att förlora på ett samarbete med s? Centern samarbetade med s på 90-talet och det höll på att sluta med partiets död, men det var säkert bra för Sverige.
Katarina Lagerwall: Hej Hasse! Hittills verkar varken C eller FP vara intresserade av att ta Löfvens utsträckta hand. Delvis för att man har gått till val på ett allianssamarbete. Men statsvetare flaggar för att alliansen snart är över och att det öppnar för blocköverskridande samarbeten. Och att kunna påverkar politiken genom att samarbeta med en regering ger mer makt än att bara sitta i opposition. Men ingen vet vad som kommer att ske i nuläget. Men det är ett knepigt parlamentariskt läge, kan man konstatera.

Anton: @Katarina 15.42: Ja, alliansen kanske går under, i alla fall fram till nästa val. Men Reinfeldts avgång öppnar ju också upp för blocköverskridande stöd, då de andra partierna kan ursäkta sig politiskt med Ḿoderaternas förfall. Alltså kan SD blockeras från att få inflytande och vågmästarroll.
Katarina Lagerwall: Hej! Ja, det är en nödvändighet att S-Mp-V även får stöd av minst ett alliansparti för att få majoritet i riksdagen. Och Fredrik Reinfeldts avgång har helt klart gjort det enklare för de övriga allianspartierna att gå över blockgränsen. Många menar att Moderaterna är synonymt med alliansen.

Martin: Hur stor roll kan SD få vid val av talesman?
Katarina Lagerwall: Hej! Som tredje största parti kan de få en vice talman, om man följer sedvänjan.

Katarina Lagerwall: Fredriks Reinfeldt blir inte lottlös om han ansöker om avgångsvederlag, då kan han kvittera ut ett cirka 1,9 miljoner kronor. Övriga statsråd kan var och en lyfta nära 1,5 miljoner kronor.

Katarina Lagerwall: Dagen efter valet har varit full av kommentarer, analyser, reflektioner och ett brev. TT har sammanställt några av dem: "Alla moderata valaffischer kvar på min tunnelbanestation: Bye, bye, ajökens står det på dom. Och ett farväl blev det ju." EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S) på Twitter. "Ser på preliminära resultatet att de tre rödgröna partierna i riksdagen tillsammans ökat sin väljarandel med 0,1% sedan 2010. Stor seger." Utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter. "Tack. För allt. Jag älskar dig. För alltid. Som pappa, partiordförande och statsminister. För mig är du helt enkelt bäst." 21-årige Gustaf Reinfeldts hälsning till Fredrik Reinfeldt på Instagram. "Jag begär härmed att bli entledigad från befattningen som statsminister." Texten på den avskedsansökan som Fredrik Reinfeldt i går lämnade till talman Per Westerberg.

Erik de la Reguera: Vänsterpartiet har kallat till presskonferens klockan 18 med anledning av dagens samtal mellan Sjöstedt och Löfven. Det meddelar V i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets Dror Feiler talar på Sergels torg, dagen efter valet. Foto: TT. Vänsterpartiets Dror Feiler talar på Sergels torg, dagen efter valet. Foto: TT.

Erik de la Reguera: Manifestationen som pågår just nu på Sergels torg är riktad "mot rasism och fascism", enligt organisatörernas Facebookevent. Den ska pågå fram till klockan 21. ”Sergels torg är smockfullt, men det är lugnt och städat så här långt. Eventuellt blir det en kortare marsch till riksdagshuset också. Det finns inte något tillstånd, men man kommer att få genomföra den här demonstrationen,” säger Jonas Widmark, befäl på Stockholmspolisen Länskommunikationscentral till DN.

Foto: TT. Foto: TT.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm Demonstration på Sergels torg i Stockholm "mot rasism och nazism". Foto: Fredrik Sandberg / TT

Erik de la Reguera: Ingenstans är moderaternas ras så påtagligt som i Hörby. På den skånska slätten tappade Fredrik Reinfeldt 14 procentenheter och i kommunen var fallet ännu större. Inte ens det omstridda moderata kommunalrådet röstade på sitt eget parti. DN besökte orten under måndagen, du kan läsa reportaget här.

Erik de la Reguera: Många i M är besvikna över Reinfeldts snabba sorti. Reinfeldts företrädare Bo Lundgren kritiserar hasten när TT ringer upp honom: ”Det kan ju bli ett nyval om några månader exempelvis.” Lundgren anser att Reinfeldt borde väntat en tid innan han aviserade sin avgång. ”Han skulle avvaktat och sett vad utfallet blev av den parlamentariska situationen.”

Erik de la Reguera: Ännu en tidigare M-ledare, Ulf Adelsohn, talar om ett "historiskt misstag" av Reinfeldt när han på måndagen gick till riksdagens talman med sin begäran. ”Nu har vi i realiteten en ickesocialistisk majoritet i kammaren, men lämnar ändå över makten. Det är ingen statsmannakonst”, säger Adelsohn till TT.

Erik de la Reguera: Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering, uppger S-ledaren Stefan Löfven för TT.

Erik de la Reguera: ”Vi kommer att ha och eftersträva ett samarbete med Vänsterpartiet i både budgetfrågor och andra frågor. Däremot ser vi inte möjlighet att vi sitter i regering tillsammans. Att de ingår i regeringen, det ser vi inte”, säger Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till TT. TT: Vänsterpartiet kommer alltså inte att ingå i en rödgrön regering? ”Just det. Vi vill ha samarbete med dem fortsatt och självfallet diskutera innehållet i en budget. Det kan vara andra frågor också där man kan ha samarbete, men då ingår de inte i regeringen”, säger Löfven. TT: Varför inte? ”Just av det skälet att vi vill förbereda bredare uppgörelser på olika sätt,” säger Löfven. Han pekar på att det skulle kunna handla om uppgörelser över blockgränsen i riksdagen

Erik de la Reguera: Utöver val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige hölls även en rad lokala folkomröstningar i går. TT har gjort en sammanställning av de preliminära resultaten och avrundat till hela procent: - Bengtsfors: 47 procent röstar nej till att Dalslandskommunerna ska slås ihop. 39 procent röstar ja. - Botkyrka: 70 procent röstar nej till att Tullinge ska bli egen kommun. I Tullinge säger 67 procent ja. - Göteborg: 57 procent av dem som tar ställning till trängselskatten säger nej. 43 procent röstar ja. - Ljusnarsberg: 65 procent röstar för att behålla kommunens namn och vill inte byta till Kopparberg. - Tjörn: 51 procent röstar nej till ett simhallsbygge finansierat via skattehöjning. 41 procent säger ja. - Upplands Väsby: 49 procent säger nej till bygget av stadsdelen Väsby Sjöstad. 44 procent röstar ja.

Erik de la Reguera: ”Vi kommer att vara ett oppositionsparti gentemot regeringen Stefan Löfven. I dag har Stefan Löfven valt att samarbeta till höger och jag beklagar det,” säger Jonas Sjöstedt (V).

Erik de la Reguera: V-ledaren och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson besökte Stefan Löfven klockan 16.30 på måndagseftermiddagen.”Vår utgångspunkt är att vi vill ta regeringsansvar. Vi tycker att det är särskilt viktigt i ett sådant här oklart situation”, säger Jonas Sjöstedt på presskonferensen. ”När vi kommer upp till Stefan Löfven får vi omedelbart beskedet att han inte är intresserat av en regering med Vänsterpartiet.”

Erik de la Reguera: ”Om det blir en regering enbart bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer vi att lägga ned våra röster. Om det sedan blir förhandling om en budget, är vi beredda att tala med regeringen. Men jag menar att Stefan Löfven har gjort ett misstag i dag”, säger Jonas Sjöstedt (V).

Karin Eriksson: Jonas Sjöstedt uppenbart upprörd på pressträffen.

Erik de la Reguera: ”Vi har ett villkor för att stöda en regeringsbudget: den måste ha ett innehåll om vinster i välfärden som vi kan vara nöjda med”, säger Jonas Sjöstedt.

Erik de la Reguera: Jonas Sjöstedt bekräftar alltså att Stefan Löfven uteslutit att Vänsterpartiet kan medverka i en S-ledd regering. Nu återstår hårda förhandlingar om en eventuell budget. Framförallt kommer Vänsterpartiet trycka på sin hjärtefråga, ett stopp för vinster inom den offentliga sektorn. ”Jag känner stor besvikelse. Att man inte ens provar, att man inte ens försöker, det känner jag stor besvikelse över. Nu blir vi ett oppositionsparti. Vi kommer att bli en energisk opposition. Vi sträckte ut en hand, och de tog den inte. Det blir en svagare regering, så är det bara. Och om man tar in borgerliga partier i den här regeringen, då blir det en sämre politik, säger Jonas Sjöstedt.

Erik de la Reguera: Det är en känslosam, tydligt upprörd Jonas Sjöstedt som svarar på journalisters frågor.

Erik de la Reguera: Anledningen till att Stefan Löfven (S) sagt nej till Vänsterpartiet är, enligt Sjöstedt, att Socialdemokraterna söker ett samarbete över blockgränsen. Hittills har de borgerliga partiledarna ställt sig kallsinniga till inviterna från Löfven, men inom Centerpartiet finns flera tunga namn som nu öppnar för ett samarbete med S. Det visar en rundringning som DN gjort.

Erik de la Reguera: ”I specifika frågor finns det nog möjlighet till samarbete. Försvars- och energipolitik, exempelvis”, säger Karin Jonsson, distriktsordförande för Centern i Östergötland till DN. Karin Jonsson öppnar även för ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna. ”Det beror helt på vilken politik som ska föras. Att samarbeta med Vänsterpartiet är uteslutet. Även Miljöpartiet blir komplicerat. Det bästa vore i så fall att samarbeta med andra mittenpartier som Folkpartiet och Kristdemokraterna”, säger Jonsson. Din partiledare har helt avfärdat en regeringssamarbete. Var det ett misstag? ”Jag tycker nog att man måste ta ett ansvar för landet också. De största partierna har det största ansvaret, men även vi mindre partier måste väga in det.” Läs mer om andra C-toppars reaktioner.

Erik de la Reguera: Dagens besked om att Vänsterpartiet inte får sitta i regeringen är inte helt överraskande, säger Tommy Möller statsvetare vid Stockholms universitet: "Stefan Löfven får ett större handlingsutrymme som statsminister om han inte har med dem", säger han till TT. Det innebär även att Socialdemokraterna lättare skulle kunna få med sig C och/eller FP i olika överenskommelser. "Det öppnar upp för det. Det är sakpolitiskt flera områden som Löfven pekat på där han gärna ser ett samarbete över blockgränserna med just de två partierna." "En sådan manöver underlättas ju av att han inte har andra partier att släpa på i regeringen", säger Tommy Möller till TT.

Alexander: Varför föredrar Stefan Löfven att samarbeta till höger när han uppenbart är vänster i sina frågor?
Erik de la Reguera: För att kunna leda Sveriges regering behöver Löfven stöd av en majoritet av ledamöterna i riksdagen. Sannolikt är hans bedömning att chanserna för att lyckas med det är större utan Vänsterpartiet i regeringen. Enligt Sjöstedt söker också Löfven uppgörelser över blockgränsen.

Erik de la Reguera: Enligt polisen deltar mellan 2000 och 3000 personer i den demonstration "mot rasism och nazism" som inleddes vid Sergels torg i Stockholm vid 17-tiden. Demonstranterna har nu förflyttat sig till Mynttorget i Gamla Stan. "Allt är fortfarande väldigt lugnt. Så vitt jag förstår är det vanliga medborgare som har samlats för att demonstrera, och inte någon extrem grupp. Vi har exempelvis inte sett till några maskerade demonstranter", säger Jonas Widmark, befäl på Stockholmspolisen Länskommunikationscentral till DN.

Erik de la Reguera: "Hela Mynttorget är fullt. Det är otroligt mycket folk, men lugn stämning", berättar DN-medarbetaren Annelie Johansson, som är på plats.

dn.se: Vi gör nu ett uppehåll i liveuppdateringen. Om nyhetsläget kräver kommer den att återupptas. Här kan du läsa en sammanfattande text om Löfvens beslut att utesluta V från en S-ledd regering. Istället sträcker han ut handen till C och FP. Under dagen lämnade Fredrik Reinfeldt in sin avskedsansökan, och spekulationerna om vem som ska efterträda honom är i full gång. Även finansminister Anders Borg meddelade att han lämnar politiken. Mycket av reaktionerna under dagen har också handlat om SD, som gått starkt framåt i valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.