Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så var partiledardebatten

Foto: Maja Suslin/TT

DN rapporterade direkt från kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Mats Areskoug: Nu börjar partiledarna strömma in till tv-huset. Sedan tidigare har Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommit och tätt efter dem anlände Centerpartiets Annie Lööf, Kristdemokraternas Göran Hägglund och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. (TT)

Kalle Holmberg: Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anländer. Kort innan dök en samling medlemmar ur SSU upp och började sjunga ”Internationalen” och vifta med flaggor. Före Löfven kom Folkpartiets Jan Björklund till tv-huset, rapporterar TT.

Kalle Holmberg: ”Det är viktigt att tydliggöra skillnaden inom svensk politik”, säger Stefan Löfven inför debatten. S-ledaren vill inte yttra sig om vem han vill ha med i en regering vid en valvinst, då han menar att det inte går att uttala sig om det innan väljarna fått säga sitt.

Kalle Holmberg: Sist in i tv-huset av partiledarna var statsminister Fredrik Reinfeldt. Han säger att han bland annat kommer att ta upp skillnaderna i de skuggbudgetar som S, MP och V nyligen har presenterat.”Vi har en glädjande utveckling med 250.000 fler som har fått arbete, det är en utveckling som vi vill ska fortsätta”, säger han också.

Kalle Holmberg: Mats Knutson och Anna Hedenmo håller i debatten, som sänds i SVT 2:s förlängda ”Agenda”. Start nu klockan 20. Avbrott följer klockan 21 för Aktuellt.

Kalle Holmberg: Åsiktsutbytet inleds med försvarsfrågan, inte minst mot bakgrund av den pågående krisen i Ukraina. MP:s Gustav Fridolin argumenterar mot satsningar på försvaret, han betecknar Ryssland som auktoritärt och ser utifrån det att en sastning på förnybara energikällor är det som ska få mer pengar.

Kalle Holmberg: Håll dig till försvarfrågan, säger Fredrik Reinfeldt till Fridolin och nämner bland annat satsningar på incidentberedskapen som angelägna.

Kalle Holmberg: Vi sitter i försvarsberedningen, där ska vi hitta en bred uppgörelse, säger Stefan Löfven – och undviker att svara på hur han ska komma överens med en framtida regeringspartner i form av Miljöpartiet när S vill satsa på försvaret.

Kalle Holmberg: Vi vill att Sverige ska vara militärt alliansfritt. Sverige har gjort av med alldeles förmycket kraft och pengar på insatsen i Afghanistan och uppbyggnaden av en militär kapacitet inom EU, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Kalle Holmberg: Jättbera att vi har den här debatten nu. För lite och för sent kommer nu kraven på höjda anslag. Men vi vill öka försvarsanslagen, säger SD:s Jimmie Åkesson.

Kalle Holmberg: Vi har en stor roll att uppfylla i Sverige, att tala om fred och nedrustning, säger Löfven.

Kalle Holmberg: Fredrik Reinfeldt vill bygga säkerhet ”tillsammans med andra”, men säger samtidigt att i dagsläget är inte en svensk Natoanslutning atuell.

Kalle Holmberg: Det tar tid att återta det vi vill göra i försvarsfrågan, säger KD:s Göran Hägglund och skisserar att flytta över pengar från exempelvis utlandsengagemang för satsning i ”närområdet”.

Kalle Holmberg: Ett störande inslag i gatubilden, säger Jimmie Åkesson när debatten går in på tiggeriet, mot bakgrund av de rumänska tiggare som syns runtom i landet. Åkesson lägger inga pengar i tiggarnas muggar.

Kalle Holmberg: Problemet är inte tiggeriet utan fattigdomen, säger Centerns Annie Lööf och understryker Rumäniens ansvar att ställa upp med satsningar för sina fattiga medborgare.

Kalle Holmberg: EU:s politik har bidragit till fattigdom i Europa, säger Jonas Sjöstedt, och pekar finger mot Åkesson som han menar är emot tiggarna. Åkesson svarar att han är emot tiggeriet, inte tiggarna – de är offer, säger SD-ledaren. Rumänien och Bulgarien måste ta ansvar för sina medborgare, tillägger han.

Kalle Holmberg: Vidare med andra aspekter av Europafrågan. Stefan Löfven säger direkt att den fria rörligheten är en bra sak för Sverige och hela Europa. Men den ska fungera under regler som skyddar löntagarna. EU ska se till att kollektivavtal i medlemsländerna gäller för alla, understryker S-ledaren.

Kalle Holmberg: Lön efter avtal för alla är en självklarhet, säger FP:s Jan Björklund och menar att Löfven slår in öppna dörrar.

Kalle Holmberg: Reinfeldt protesterar mot ”hela ämnet”. Det är ett helt nytt och bättre Europa som manifesteras genom fria rörligheten, säger M-ledaren, samtidigt som han understryker att svenska lagar och avtal gäller i Sverige och att det inte står i motsatsställning till EU-projektets intentioner.

Kalle Holmberg: Vissa delar i avtalen kan de fackliga organisationerna inte skydda, på grund av EU-regler. Det måste rättas till, säger Löfven. Och kritiserar statsministern för att Alliansen inte är med på det som S kallar det sociala protokollet.

Kalle Holmberg: Jag håller med Löfven i frågan om svenska kollektivatvtal. Men han inser inte att Sverige måste omförhandla villkoren för Sveriges EU-medlemskap, säger han. Och får direkt mothugg av Löfven: Omförhandling är inte alls nödvändigt.

ErikssonOrd: RT @erikssonsvd: Löfven och Fridolin och kan få problem med arbetskraftsinvandringen. "Det är oss han är överens med" ropar Fredrik Reinfel…

ErikssonOrd: @niklassvensson Inte om man läste DN i morse...

Kalle Holmberg: Stefan Löfven kritiserar Reinfeldt för det han kallar ”dyra och ineffektiva” stödformer för att få unga i jobb. Vi måste ha en riktigt jobbpolitik, säger S-ledaren och nämner ökat bostadsbyggande och stora satsningar på infrastrukturen.

ErikssonOrd: Reinfeldt på hugget om Fridolin och arbetskraftsinvandring. Kanske läst DN i morse. #pldebatt #svtagenda #svpol #DN

Kalle Holmberg: Vänsterpartiet vill få fram fler jobb genom stasningar på utbildning, men även på att renovera eftersatta bostäder och underlätta för energiomställning inom privata sektorn.

Kalle Holmberg: Jan Björklund propagerar för lärlingssystem som inriktas direkt på anställning i sektorer där arbetskraft saknas. Han kritiserar de rödgröna för att de inriktar sig på högskoleutbildning föralla.

Kalle Holmberg: Göran Hägglund säger att Sverige är ett litet land med stort behov av att få exportera. Att då dramatiskt höja kostnaderna för instegsjobb för arbetssökande ungdomar är helt fel, säger KD-ledaren.

ErikssonOrd: @Pihlblad Jag förstår att SVT är de onda, i ditt tycke, men f eller v var något jag tänkte på i natt. #när20000teckengåritryck

Kalle Holmberg: Man får inte nya jobb genom att missköta statens finanser. Vår allains lovar inte allt till alla, som rödgröna gör, säger Reinfeldt – och får frågan av Anna Hedenmo om vi inte har goda statsfinanser. Jo, säger M-ledaren, men det gäller nu att fortsatt sköta statsfinanserna, för att stå starka när nästa lågkonjunktur kommer, svarar Reinfeldt.

Kalle Holmberg: En del skatter ska också sänkas, säger, kanske lite överraskande, V:s Jonas Sjöstedt. Han pekar på pensionärers skattetryck som han vill sänka.

ErikssonOrd: @andwal @aholmqvist @svt Ett v och ett f och ett parti som inte alltid väljer samma. Gyllene regeln för att stava till Gustav Fridolin.

ErikssonOrd: @andwal @aholmqvist @svt Placeringen av h i Gahrton kräver däremot en avhandling.

ErikssonOrd: RT @aewastenberg: Annie Lööf talar om att spara i ladorna som om högkonjunkturen redan var här. #pldebatt

Tim: Hej! Varför kunde inte Piratpartiet vara med? De sitter väl i EU-parlamentet?
Kalle Holmberg: Förvisso, dock inte i riksdagen – det är riksdagspartiernas ledare som debatterar i kväll. Men man kan hålla med om att det framstår som lite märkligt när det bara är veckor kvar till EU-valet att debattörerna, 50 minuter in i drabbningen, inte ens nämnt detta val.

ErikssonOrd: @emanuelkarlsten Nä, vi har både Schyman och Bildt den här våren. 90-talet är evigt i #svpol

Kalle Holmberg: Kalle Anka-budget! Se där ett begrepp som kanske får fäste i svenska valdebatten från och med i kväll. Löfven kallar Annie Lööfs konkurrensresonemang som tecken på Kalle Anka-budget. Reinfeldt griper in och konstaterar med snabb ironi att Löfven, de facto, kallar sin egen budget för just Kalle Anka-budget. S-ledaren passar.

Kalle Holmberg: Ni har styrt i åtta år, allt fler går utan jobb, elever går ut skolan med försämrade resultat, säger Gustav Fridolin, utan att riktigt komma till saken.

Kalle Holmberg: Var försiktig med ordet ”fattig”. A-kassan ska inte vara något annat än en försäkring som griper in när man söker ett nytt job efter att ha mist ett tidigare, säger Reinfeldt.

ErikssonOrd: @pbjorkborg @aewastenberg Absolut men jag har hört m-politiker prata om både seg lågkonjunktur och exploderande högkonjunktur på sistone.

Kalle Holmberg: Man blir inte hjälpt av att vara fattig under processen där man går från ett jobb till ett annat, säger Löfven.

Kalle Holmberg: Debattörerna kan ta igen sig under SVT:s Aktuelltsändning, som pågår till 21.15. Kaffe någon?

ErikssonOrd: @UlfBjereld Rädsla?

ErikssonOrd: @magnuswestberg Ja, en personlig sak, precis som på Robinson.

ErikssonOrd: @Jkarrman Reaktionsförmågan allt. Stark gren för både S och M. Allt som vanligt då.

ErikssonOrd: @NiklasNrdstrm @t_sjostrom @U_Kristofferson Ni skämtar ni. Men Kalle Anka knep en hel del röster 2010. Allt kan hända.

ErikssonOrd: @magnuswestberg det var nån som hade med en säck cement en gång. Lämpligt här (inte så bra i monsunregn dock).

ErikssonOrd: Många skämt om Kalle Anka, men glöm inte att han knep en hel del röster 2010. Kan vara farligt att nämna, lex FI. #pldebatt #DN #svpol

ErikssonOrd: @magnuswestberg Du tänker betongsosse.

ErikssonOrd: @magnuswestberg fast då borde det kanske vara Reinfeldts grej.

ErikssonOrd: @U_Kristofferson @NiklasNrdstrm @t_sjostrom fick inga röster 2010. Fantomen fick 4.

Kalle Holmberg: Nu fortsätter partiledardebatten. Kommer EU-valet upp? Hur som helst – första frågan blir skolan.

ErikssonOrd: @HennelSvD ja, det kom tidigt, trodde att det var början på en lång utläggning. Men snart dags igen.

Kalle Holmberg: Vår bedömning är att om den kunskapsorienterade skolpolitiken fortsätter, den som vi för, så kommer resultaten att förbättras, säger Jan Björklund, utbildningsminister och FP-ledare.

ErikssonOrd: @izinkpf jag har inte nämnt slipsarna. förrän nu.

Kalle Holmberg: Det har betydelse med färre elever i klasserna, men viktigt är att lärarlönerna höjs, vilket nu sker, säger Björklund.

Kalle Holmberg: Gustav Fridolin är övertygad om att löntagare med 40.000 i månaden och uppåt är villiga att släppa till pengar till en speciell skolskatt, som MP föreslår, för att stärka utbildningsväsendet.

ErikssonOrd: @Jkarrman Det finns ju en tvillingbror till Thomas, de kan få varsin, perfekt.

Kalle Holmberg: Det är inte den vägen vi får en bättre skola, säger Björklund och häcklar MP för det förslag han menar sig ha uttytt i partiets program, att betygen ska bort helt.

Kalle Holmberg: Men se, den beskrivningen går inte Gustav Fridolin med på: Vi villbehålla det betygsystem vi har, säger han.

Kalle Holmberg: Jaså!? säger Björklund och hävdar att han studerat MP:s valprogram och där läst att betygen ska bort.

Kalle Holmberg: Vi kan inte ha en skola och vård som drivs av högre vinster, säger Löfven – och direkt pressas han av Hedenmo om S är emot vinster i välfärden. Och får inget ja- eller nej-svar.

Kalle Holmberg: Löfven inser i alla fall problemet med vinster i välfärden, säger V-ledaren Sjöstedt.

ErikssonOrd: @owenil Inte alls säker på att jag vill höra svaren.

Kalle Holmberg: Vinstuttagen ska begränsas, säger Jimmie Åkesson.

Kalle Holmberg: Vi höjer kunskapsnivån i skolan, det är det skolpolitiken ska handla om, säger Annie Lööf som vänder sig emot debatten om vinster i välfärden och om det eller det företaget ska få finnas i sektorn.

Kalle Holmberg: Så fort vi talar skola så börjar Sjöstedt tala om att bekämpa kapitalismen, säger Reinfeldt, som menar att skolpolitiken handlar om att skapa en bra studiemiljö för eleverna.

Kalle Holmberg: Staten behöver ta ett större ansvar för vården. Exempelvis varierar antalet vårdplatser mellan skilda delar av Sverige. Skulle jag bli sjuk så skulle jag vilja bli det i Sverige, säger socialminister Göran Hägglund, som håller svenska sjukvården högt.

Kalle Holmberg: Svartmålningen av hur vården fungerar gör mig faktiskt lite upprörd, säger Hägglund.

Kalle Holmberg: Jimmie Åkesson går inte med på att svenska sjukvården, där många invandrare är sysselsatta, skulle ta skada av om pengar skulle tas från invandringspolitiken till att i stället ges till vården.

Kalle Holmberg: Jag möter många som arbetar inom sjukvården som kommer från andra länder, och de gör ett utmärkt jobb, säger Löfven.

Kalle Holmberg: Titta framåt, ni vill sänka skatterna ytterligare – det kommer ovillkorligen att drabba välfärden, säger Löfven.

Kalle Holmberg: Inom vård och omsorg har Sverige byggt ut starkt sedan 2006, hävdar Björklund och räknar upp att Sverige har fler läkare i dag än 2006, fler vårdcentraler, fler apotek, kortare köer.

Kalle Holmberg: Den här regeringen har lagt 27 gånger så mycket pengar på att sänka skatten, hinner Sjöstedt säga... innan Anna Hedenmo avbryter och säger att det kanske blivit lite väl sifferbollande i debatten.

ErikssonOrd: Om partiledarna har en strategi när det gäller FI i kväll, så är den inte att lyfta frågor om jämställdhet. #svpol #pldebatt #DN #svtagenda

Kalle Holmberg: Jämställdhet... hanns det inte med så mycket av i debatten.

ErikssonOrd: @ErikssonOrd men nu måste de.

Kalle Holmberg: Över till miljön. Gustav Fridolin säger att Sverige måste ta klimathotet på allvar och menar att av de 16 miljömålen är det inte många som kommer att uppfyllas. Sverige missar 14 eller 15 av målen, säger han i debatt med Annie Lööf.

ErikssonOrd: @anderslindberg Det var inte fem minuter.

Kalle Holmberg: Det värsta som kan hända miljöpolitiken i Sverige är om Miljöpartiet får bestämma. Då, när energislagen förbjuds till förmån för vindmöllor och elbristen är ett faktum, då blir det till att importera miljöförstörande kolkraftsel från kontinenten, säger Åkesson.

ErikssonOrd: @annika_lantz Nej, det där var inte fem minuter.

Kalle Holmberg: Nu kommer argumenten för kärnkraft, säger Fidolin och suckar.

ErikssonOrd: @niklassvensson En generationsfråga?

Kalle Holmberg: Björklund säger att Tyskland, som drar ner på kärnkraften, ersätter med gas från Ryssland. Se nu vad det leder till, beroende av en opålitlig leverantör, säger han med hänvisning till Ukrainakrisen.

ErikssonOrd: RT @krohnman: Länge sedan vi bjöds på en anekdot om en partiledares låtsaskompis nu. #pldebatt

ErikssonOrd: @magnuswestberg Andra chansen. Hon behöver den. Have mercy.

Kalle Holmberg: Stefan Löfven sträcker ut en hand där han säger att linjen är klar, kärnkraften ska fasas ut. Men inte på bekostnad av energibrist. Det är en utmaning där vi kan mötas, säger S-ledaren.

ErikssonOrd: @federley Har någon?

Kalle Holmberg: Och så är debatten över. Anna Hedenmo och Mats Knutson summerar, allt medan partiledarna pustar ut och kan glädja sig åt blommor från sina närmaste medarbetare.

ErikssonOrd: Alliansledarna anklagade Löfven för politisk mörkläggning i fredags. Det var alltså elbristen de varnade för. #svpol #pldebatt #svtagenda

ErikssonOrd: Alliansledarna anklagade Löfven för politisk mörkläggning i fredags. Det var alltså elbristen de varnade för #svpol #pldebatt #svtagenda #DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.