Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-vill-akesson-forandra-eu-inifran/

Politik

Så vill Åkesson förändra EU inifrån

Tobias Andersson, handelspolitisk talesperson, Jimmie Åkesson och ekonomisk-politisk talespersonen Oscar Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT

Jimmie Åkesson ser en ny möjlighet att förändra EU inifrån när partier som är besläktade med SD växer och får makt runtom i Europa. Därför släpper SD kravet på att Sverige ska lämna unionen.

– Förutsättningarna har aldrig varit så goda för att reformera EU, säger Jimmie Åkesson.

Hans Rosén
Rätta artikel

Jimmie Åkesson gav nya besked om Sverigedemokraternas syn på EU i en debattartikel i Aftonbladet i förra veckan. Kravet på att Sverige ska lämna unionen tonas ner ytterligare. På en pressträff på onsdagen presenterade han SD:s valplattform inför valet till EU-parlamentet i maj.

I korthet går den nya SD-linjen ut på att bejaka sådant som gynnar Sveriges och inte minst svensk ekonomi, såsom den inre marknaden och EU:s handelsavtal med omvärlden. Samtidigt ska SD verka för att beslutsrätt återförs till Sverige på en rad områden. Särskilt trycker man på att de svenska kostnaderna för medlemskapet måste minska.

Utvecklingen i Europa, där partier med en nationalistisk hållning vinner mark i många länder är ett avgörande skäl till SD:s nya besked inför EU-valet, enligt Jimmie Åkesson. Han ser ett politiskt momentum där högernationalister kan samverka för att omstöpa det europeiska samarbetet. 

– Det vi ser är att partier som är starkt kritiska till överstatlighet har växt väldigt kraftigt, och bildat regering i ett antal länder i Europa. Det finns en möjlighet att det fortsätter i den riktningen. Det innebär att förutsättningarna aldrig har varit så goda för att reformera unionen inifrån. Då ska vi intensifiera det arbetet och vara en reformistisk kraft i Europaparlamentet, säger Jimmie Åkesson.

Läs mer: Stödet ökar för svenska EU-medlemskapet

Han exemplifierar med det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna som ingår i samma partigrupp i parlamentet som SD. 

– Till och med Le Pen har bytt uppfattning, det italienska regeringspartiet Lega vill driva en reformistisk linje och de partier vi samarbetar vill också ha en sådan linje. Man ser möjligheten att förändra EU som realistiska i dag och det är därför man har ändrat sig, säger SD-ledaren.

Jimmie Åkesson medger också att utveckligen i Storbritannien efter Brexitomröstningen har påverkat SD:s vägval i synen på det svenska EU-medlemskapet och hur det ska användas.

– Det är klart att det vore dumt att inte invänta resultatet av det som utspelas nu. Det spelar in att det finns anledning att se hur det går för Storbritannien och ta del av vilka nackdelar ett utträde kan innebära.

En tanke bakom hur SD:s EU-linje nu torgförs, där partiets positiva syn på frihandel framhävs, är att skapa förutsättningar för ett närmande till Moderaterna. Jimmie Åkesson ser det som att M berövas ett ”alibi” för att inte prata med SD.

– Förr var det att vi hade fel invandringspolitik, sedan kopierade man vår politik och då var man tvungen att hitta något annat. Det blev att säga att SD vill folkomrösta om EU, då kan vi inte prata med dem, säger Jimmie Åkesson.