Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så vill Löfven samarbeta i integrationsfrågan

Foto: Nicklas Thegerström

Arbetsmarknadens parter ska möta regeringen för att få en bättre integrationspolitik. Också andra riksdagspartier ska få vara med i diskussionerna, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Människor kommer till Sverige för att söka skydd. Det som händer i Syrien och Irak säger allt. Alla förstår det. Vår arbetsmarknad fungerar inte tillräckligt bra för att vi ska ta tillvara på all den kraft som finns hos dessa människor. Många är ju akademiskt utbildade. Ungefär en fjärdedel, säger Löfven.

– Jag är helt övertygad om att arbetsmarknadens parter måste vara med och forma hur vi ska göra det bättre. Där ­tänker vi att det finns all anledning att bjuda in parterna och börja ett sådant samtal. Där vill jag ju ha med mig flera partier. Så jag har inte stängt dörren i de andra frågorna.

Ämnet kommer på tal i en längre Aftonbladet-intervju där statsministern kommenterar den så kallade decemberöverenskommelsen. Försvar, pensioner och energi var politiska områden regeringen och Alliansen enades kring, men redan i söndagens DN öppnade Löfven för diskussion på fler områden.

Han beskriver Sverigedemokraternas beteende som ”pukor och trumpeter” och kallar deras uttalanden för ”stora ord” och ”hårda ord”. SD får också hans kritik för hoten om att rösta ner alla regeringsalternativ som inte anpassar sig till partiets invandringspolitik och om att misstroendeförklara honom. Hur SD kunde få 12,86 procent med medvind kan han inte förklara.

– Jag tycker själv att, med deras agerande, skulle man inte få mer stöd. Men nu har vi möjlighet – och det är det viktiga – att visa att det finns ett annat alternativ än missnöje och att säga ”bara de inte bor här så ordnar det sig”, säger Löfven till Aftonbladet.

– Det är inte lösningen. Nu ska vi visa att vi ska ha en utveckling och tillväxt som går hand i hand med rättvisa och jämlikhet. Då får du en annan trygghet i samhället.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.