Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-vill-ministern-losa-konflikten-om-skogen-1/

Politik

Så vill ministern lösa konflikten om skogen

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Thomas Karlsson

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill ha en bred uppgörelse om skogspolitiken där så många partier som möjligt ingår. Ett första möte hålls på onsdagen, med syftet att peka ut konflikter som behöver lösas.

– Vi måste skapa långsiktighet, säger ministern.

Skogen spelar en avgörande roll i klimatomställningen, inte minst som råvara för biodrivmedel. Den är också en av våra viktigaste exportnäringar. Men skogen är också avgörande för den biologiska mångfalden som är satt under hård press.

Det här är målkonflikter, mellan produktionsintressen och naturvårdshänsyn, som också skapar politiska konflikter, med Centern och Miljöpartiet på olika sidor. Spänningarna finns inbyggda i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ser som sin uppgift att överbrygga motsättningarna

– Vi har länge haft en intressekonflikt i Sverige där man på ett olyckligt sätt varit fastlåst i positioner och inte kommit loss i de här frågorna på det sätt som vi som nation behöver.

Jennie Nilsson vill dra igång en process vars mål är en bred politisk enighet om skogspolitiken. Första steget tas på onsdagen när det nationella skogsprogrammets råd möts. Där sitter företrädare för skogsindustrin, miljörörelsen, forskningen med flera. 

Läs mer: C och MP i ”ställningskrig” om skogen 

Landsbygdsministern vill att programrådet identifierar fyra fem konfliktfrågor som är mest angelägna att lösa. Sedan vill hon ta dem vidare i en större process, med temadagar där experter, intressenter och politiker från alla riksdagspartier ges plats. Förlagan är energikommissionen som 2016 ledde fram till en uppgörelse mellan fem partier om energipolitiken.

– Jag vill ha en så bred politisk överenskommelse som möjligt kring de här frågorna, säger landsbygdsministern.

Hon poängterar att vikten av en politik som förlöser potentialen i skogen. Att bruka skogen och samtidigt skydda den måste gå att förena, resonerar Jennie Nilsson. 

– Vi behöver säkra jobb och tillväxt, där är skogen en mycket viktig faktor. Vi måste också ställa om till ett mer klimatvänligt, fossilfritt samhälle. Där har skogen också en viktig roll.