Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-vill-ministern-losa-konflikten-om-skogen/

Politik

Så vill ministern lösa konflikten om skogen

Foto: Erik Ardelius

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) vill lösa konflikterna i skogspolitiken genom att brett samarbete där alla partier är välkomna. Hon ser energikommissionen som ledde fram till en ny energipolitik 2016 som en förebild.

– Jag vill att vi höjer oss över den gamla konfliktnivån, säger ministern.

Skogspolitiken var en avgörande pusselbit när fyra partier i vintras enades om januariavtalet som gav Stefan Löfven (S) möjlighet att sitta kvar som statsminister. I överenskommelsen finns dock starka olösta spänningar inbyggda. Skogspolitiken har att hantera en målkonflikt mellan ekonomiska intressen och naturintressen. Hur mycket ska skyddas och hur mycket ska användas till produktion? Där står Centern och Miljöpartiet på helt olika sidor, en motsättning som DN beskrev i förra veckan. 

Artikeln fick landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att reagera.  

– Det här är en debatt som lever på konflikter som funnits länge. Men min bild är att det finns en större gemensam nämnare än man kan tro när man lyssnar på debatten, säger Jennie Nilsson.

Läs mer: C och MP i ”ställningskrig” om skogen 

Frågorna kommer upp redan om ett par veckor när rådet som är kopplat till det nationella skogsprogrammet möts. I rådet sitter representanter för bland annat skogsägare, skogsindustri och miljöorganisationer. Jennie Nilsson vill använda rådet till att bena ut vilka knäckfrågor som är viktigast att lösa.

Men Jennie Nilsson vill gå längre för att hitta en skogspolitik som långsiktigt har brett stöd.

– Jag vill ta ett omtag och bjuda in alla partier att vara med i diskussionen om det här. Sedan är det de fyra partierna bakom januariavtalet, och ytterst regeringen, som har det politiska ansvaret att flytta frågorna framåt.

Landsbygdsministern vill även involvera miljörörelsen och skogsbranschen. Processen ska också handla om kunskapsinhämtning för att alla ska få en gemensam bild av läget för skogen. Det är en metod som regeringen använde i energikommissionen som ledde fram till överenskommelsen om energipolitiken 2016.

– Det är en bra förebild, säger Jennie Nilsson.

Skogen spelar en central roll I klimatkrisen som blir allt mer akut. Växande träd binder koldioxid vilket minskar växthuseffekten. Samtidigt knyts stora förhoppningar till att skogen ska bidra med biobränsle som kan ersätta bensin och diesel, liksom byggmaterial som är mer klimatvänligt än betong och stål. 

Skogen spelar också en avgörande roll för den biologiska mångfalden. Artdöden är ett akut globalt problem och Naturvårdsverket konstaterar att Sverige är långt ifrån att nå målet om levande skog som riksdagen har satt upp.

Dessutom har skogen stor betydelse för jobb och företagande. Skogsnäringen står för 10 procent av den svenska varuexporten.

Läs mer: Annie Lööf vill vara skogsägarnas röst i politiken