Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sa-vill-politikerna-hantera-is-barnen/

Politik

Så vill politikerna hantera barnen till IS-terroristerna

Stefan Löfven och Annie Lööf. Foto: Hampus Andersson

Regeringen drar ut på beskedet om hur Sverige ska hantera barn till IS-stridande som är fast i läger i Syrien.

Lagstiftningsfrågor samt identifiering av barnen gör att det tar tid, enligt Stefan Löfven.

– Alla fall måste behandlas individuellt, säger statsministern.

Rätta artikel

I månader har regeringen brottats med hur Sverige ska hantera barnen till de IS-terrorister med svenskkoppling som är fast i läger i Syrien. Först var beskedet att barnen inte skulle hämtas hem. Sen meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) att barnen om möjligt skulle tas hem.

På tisdagen fördes IS-terroristen Michael Skråmos barn från det syriska flyktinglägret al-Hol till irakiska Erbil där de återförenades med sin morfar. 

Under flera veckors tid har det förts samtal mellan de svenska myndigheterna och den självstyrande kurdiska organisationen i norra Syrien om de sju barnen som saknar föräldrar i livet. Flytten till Erbil är det första steget mot Sverige, först måste barnens medborgarskap fastställas. 

Nu återstår frågan om hur Sverige ska hantera de barn som är kvar i läger och som har föräldrar i livet. Statsminister Stefan Löfven (S) kunde i samband med riksdagens partiledardebatt i riksdagen på onsdagen inte svara på när regeringen kan lämna ett besked.

– Alla fall måste behandlas individuellt. Vissa har föräldrar, andra inte, säger Löfven till SVT. 

Det som gör att det drar ut på tiden är framför allt två saker, enligt Löfven. 

– Det ena är identifieringen av barnen och det andra är vilket lagstöd som kan användas. Det handlar både om svensk rätt och internationell rätt. Det är inte möjligt att mot föräldrarnas vilja sära barnen från föräldrarna. Det är en grundläggande logisk hållning, säger han till DN. 

Statsministern säger att Sveriges regering samarbetar med andra länder om att få till stånd en internationell tribunal för att kunna ställa de vuxna inför rätta, men kan inte svara på när en lösning kan bli aktuell. 

Regeringspartiernas inställning i frågan om barnen skiljer sig delvis åt. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin säger till DN: 

– Vi ser i hur dåligt skick många är i de här lägren. Hur Sverige kommer att agera rent juridiskt måste bedömas från fall till fall. Barnkonventionen är tydlig med att barn har rätt till sina föräldrar, men de som har begått brott ska förstås ställas till svars för det, säger hon och fortsätter: 

– Som miljöpartist vill jag framhålla att vi vill att barn ska ha rätt till sina föräldrar. Vi behöver också ta ett ansvar för rättskipningen, vi kan inte dumpa svenska medborgare i andra länder, säger hon. 

Också bland riksdagspartierna går åsikterna isär. Moderatledaren Ulf Kristersson delar regeringens uppfattning om att frågan är komplicerad men anser att det börjar bli bråttom. 

– Nu måste man komma framåt, säger han.  

Moderaternas inställning är att föräldralösa barn ska få komma hem till Sverige till nya föräldrar. 

– De ska inte valsa runt och få nya fosterfamiljer år efter år. Om någon förälder eller båda är i livet måste det vara föräldrarnas ansvar i första hand. Sveriges ansvar är att de vuxna lagförs för det de kan ha gjort tillsammans med IS, säger Ulf Kristersson.  

Det kan ju ta väldigt lång tid innan de ställs till svars, vad ska barnen göra under tiden? 

– I första hand är det föräldrarnas ansvar. Det bästa vore om vi kunde ha en internationell tribunal där Europas länder hjälps åt att ställa vuxna som kan ha begått mycket allvarliga brott till svars. Då skulle man kunna göra det gemensamt och ge respittid i lägren så att familjerna kan vara kvar där så länge.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att varje fall måste prövas individuellt. 

– Är man 18 år eller nästan kan man mycket väl ha deltagit i terrorn på ett sätt som ett spädbarn inte gjort. Handlar det om svenska medborgare är ansvaret vårt. Det betyder inte att man automatiskt tar hit dem. Det kan vara så att det finns anhöriga någon annanstans, säger han. 

KD:s Ebba Busch Thor framhåller att det är en komplicerad fråga. KD anser att Sverige ska ta ansvar för barn som är svenska medborgare. 

– Om man som förälder låter sina barn vara i den här sortens miljö så är man djupt olämplig som förälder. Jag tror att vi kommer att se fler aktioner som det vi sett de senaste dagarna, säger Ebba Busch Thor. 

Annie Lööf betonar att det behövs ett medgivande från föräldrarna för att ta hem barn till Sverige. 

– De barn som har föräldrar i livet, måste man skilja barn och föräldrar från varandra. Det är viktigt att det finns ett medgivande från föräldrarna. Dessa föräldrar som är IS-krigare ska ställas till svars och inför rätta. Barnen har ingen skuld i detta och ska därför ha möjligheten till ett tryggt liv. 

Och hur ska man veta vilka barn som har en svenskkoppling? 

– Det är det som är komplicerat. Det är också därför som det kommer ta tid, säger hon.