Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så vill V korta arbetstiden

Other: Linn Malmén/TT

KARLSTAD. Vänsterpartiet gör kortare arbetstid till en valfråga. Först ska försök genomföras i landets alla kommuner. De som ville gå snabbare fram än partiledningen röstades ner på kongressen.

– Vi har en konkret och genomförbar modell, säger Jonas Sjöstedt.

Debatten om kortare arbetstid var livlig på Vänsterpartiets kongress i Karlstad som avslutas på söndagen. Många ombud ansågs att partiledningens förslag var för försiktigt. De ville göra arbetstiden till partiets huvudfråga i valet och sätta ett konkret mål om 30 timmars arbetsvecka senaste om tio år.

Partiledaren Jonas Sjöstedt kunde dock andas ut när omröstningen visade att ledningen linje vunnit. Den innebär att minst en arbetsplats i samtliga kommuner och landsting ska genomföra försök med kortare arbetstid under nästa mandatperiod. Det ska ske med bibehållen lön och innebär därför enligt Vänsterpartiet en kostnad för mer personal på 2,5 miljarder kronor årligen för statskassan.

– Det är en konkret och genomförbar modell. Vi hoppas att det ska sätta igång en rörelse mot kortare arbetstid, säger Jonas Sjöstedt.

Hans förhoppning är att arbetsgivare ska se vinster med kortare arbetstid.

– Jag var på städet på lasarettet i Skellefteå, där har sjuktalen halverats. På Huddinge sjukhus kostar det lika mycket som förut för att man slipper beordra övertid och ta in hyrpersonal. Jag hoppas att när man börjar korta arbetstiden så är det fler lärare och sjuksköterskor och socionomer som orkar jobba heltid och som vill stanna kvar i sina yrken.

Läs mer: Vänsterpartiet vill samla in statistik över etnicitet 

Under nästa mandatperiod kommer V också att lägga fram ett konkret förslag om ett första steg mot kortare arbetstid. Hur stort vill Jonas Sjöstedt inte precisera i dag. Hur kortningen ska finansieras har Vänsterpartiet inte heller något klart svar på. Förra kongressen 2016 sade nej till att man pekar ut minskade löneökningar som lösningen. 

Det kommer i vilket fall att krävas stora resurser för att utbilda mer personal när arbetstiden sänks. Redan nu saknas det lärare och sjuksköterskor.

– Det här måste ske stegvis och kombineras med stora utbildningsinsatser eftersom vi har brist på personal på vissa områden, säger Jonas Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.