Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sabuni-backar-fran-kontroversiella-uttalanden/

Politik

Sabuni backar från kontroversiella uttalanden

Nyamko Sabuni. Foto: Naina Helén Jåma/TT

I en intervju med Expressen kritiserar Nyamko Sabuni beslutet om generösare regler för familjeåterföring. Hon vill att människor utan asylskäl ska lämna landet på en gång och skrota visionen om mångkultur. Nu backar Liberalernas partiledarkandidat från de tuffa formuleringarna i en egen film på Facebook. 

Nyamko Sabuni går fram i den uppmärksammade intervjun med Expressen. Hon dömer ut den svenska migrationspolitiken som ett ”gigantiskt samhällsmisslyckande”. Hon tar avstånd från de generösare regler för anhöriginvandring som Liberalerna varit med om att förhandla fram som en del i januariöverenskommelsen. Sabuni säger också att hon vill göra om asylprövningsprocessen så att man snabbt, helst redan vid ankomsen kan slå fast vilka som saknar rätt att stanna.

– Vi måste ha lagar som håller och inte drar hit folk som inte har rätt att komma hit. Om man inte flyr undan ett krig eller är förföljd ska man lämna på en gång. Bara ut med de som kommer, säger hon till Expressen.

Dagen efter Expressens publicering ger Nyamko Sabuni en delvis annorlunda bild av synen på migrationspolitiken i en film på Facebook. Den långa intervjun ger inte en fullständig bild, säger hon.

”Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer”, säger hon.

Kritiken mot asylprocessen handlar om risken att parallella samhällen skapas när avvisningsbeslut inte verkställs, heter det i Facebookinlägget.

I intervjun med Expressen tycker Nyamko Sabuni att det är dags att skrota visionen om ett mångkulturellt samhälle.

– Vad vi behöver är tvärtom att skapa en känsla av tillhörighet, och något som håller oss samman. Ett kitt, säger hon till Expressen. 

I filmen på Facebook säger Nyamko Sabuni att hon månar om ”allas rätt till sin kultur och sin tro”. Det hon ville få fram var att det måste vara tillåtet att kritisera kulturyttringar som förtrycker eller som begränsar enskilda människors frihet.

Nyamko Sabuni tonar också ned kritiken om att huvudmotståndaren Erik Ullenhag blundar för problemen i utsatta områden. Hon ville tydliggöra skillnader mellan sig själv och Ullenhag och menar att tonläget höjts när ”meningar tas ur sitt sammanhang”.

I en skriftlig kommentar till DN säger Nyamko Sabuni att ”min syn på de frågor som tas upp i artikeln har jag förtydligat i en video på Facebook. I övrigt har jag inget att tillägga”.

Vem som efterträder Jan Björklund som partiledare avgörs den 28 juni. De tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson deltar nu i utfrågningar på flera platser i landet, nästa runda hålls i Umeå på söndag kväll. Kampen anses stå mellan Ullenhag och Sabuni.

Läs mer: Tunga L-profiler stöder Ullenhag