Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sabuni-vill-begrava-vision-om-mangkulturellt-samhalle/

Politik

Sabuni vill begrava vision om mångkulturellt samhälle

Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Visionen om det mångkulturella samhället måste begravas om Sverige ska lyckas med integrationen, säger Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni till Expressen. Hon kritiserar också sin rival Erik Ullenhag för att ha blundat för problemen i utsatta områden.

I en intervju med Expressen dömer Nyambo Sabuni ut den svenska integrationspolitiken som ett ”gigantiskt samhällsmisslyckande”. Partiledarkandidaten tror att januariöverenskommelsens mål att införa generösare regler för anhöriginvandring bäddar för en ny flyktingvåg. 

Hela asylprövningen måste enligt Nyamko Sabuni göras om så att man snabbt, gärna redan vid ankomsten, slår fast vilka som är ekonomiska migranter och saknar rätt att stanna.

– Vi måste ha lagar som håller och inte drar hit folk som inte har rätt att komma hit, säger hon.

Enligt Nyamko Sabuni är inte mångkultur något att eftersträva.

– Vad vi behöver är tvärtom att skapa en känsla av tillhörighet, och något som håller oss samman. Ett kitt, säger hon till Expressen. 

Vem som efterträder Jan Björklund som partiledare avgörs den 28 juni. De senaste dagarna har företrädare tagit ställning för Ullenhag och Sabuni i flera debattinlägg. Även Johan Pehrson kandiderar till partiledarposten. 

I intervjun med Expressen kritiserar Sabuni sin huvudmotståndare Erik Ullenhag för att ha blundat för problemen i utsatta områden när han var integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Ullenhag avfärdar kritiken som osann i en kommentar till Expressen.