Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sabuni-vill-tvatta-bort-elit-stampeln-pa-l/

Politik

Sabuni vill tvätta bort elitstämpeln på L

Näringslivet är i fokus näringslivet för Nyamko Sabuni. Foto: Beatrice Lundborg

Näringslivet kommer att vara i fokus i Nyamko Sabunis kampanj för att ta över efter Jan Björklund. 

– Det är där de välfärdsbyggande krafterna skapas, säger hon inför måndagskvällens hearing med de tre L-kandidaterna.

På måndagskvällen ställs Nyamko Sabuni mot Erik Ullenhag och Johan Pehrson på det första av fyra evenemang som ska ge partikamraterna en möjlighet att bedöma vem som är bäst lämpad att ta över som partiledare för Liberalerna. 

Nyamko Sabuni lyfter fram näringslivet när DN frågar vilken politisk inriktning hon kommer att lova partimedlemmarna. 

– Min utgångspunkt kommer att vara där de välfärdsbyggande krafterna skapas. Med hjälp av näringslivet kan vi åtgärda skolan och äldreomsorgen och minska utanförskapet eftersom ju fler som kan arbeta desto mer resurser, säger Nyamko Sabuni som närmast kommer från posten som hållbarhetsdirektör på teknikkonsulten ÅF men tidigare har varit bland annat integrationsminister.

Läs mer: ”Snäll” är Ullenhags slagord när L-kampen börjar 

Hon vill också bryta den långsiktiga trend som gjort Liberalerna till ett utpräglat storstadsparti, något som återigen blev uppenbart i förra veckans EU-val.

– Vi måste ge plats för fler i partiet att utveckla och kommunicera politiken. Vi har väldigt många skickliga politiker i kommuner och regioner runtom i landet. Vi måste inkludera fler för att få en politik som också ser landsbygdens villkor. Det är ett stort problem att vi uppfattas som elitistiskt parti bara för storstadsmänniskor, säger Nyamko Sabuni.

Läs mer: Det här är Nyamko Sabuni – stor DN-intervju  

Den tredje kandidaten till partiledarposten är Johan Pehrson. Hans trumfkort gentemot de andra två är att han redan har en riksdagsplats (på Örebrobänken). I vintras hörde han till den falang som ville släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister, hellre än Stefan Löfven (S). Därefter har han dock betygat sin trohet mot januariavtalet med S, C och MP. Han är också partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Om den inriktning för partiet som han skulle stå för som partiledare skriver han så här i ett sms till DN:

”Vi måste svara på de frågor som medborgare kräver svar på. Liberalismen har alltid utgått ifrån en kamp mot orättvisor i samhället och jag tänker fortsätta på den linjen oavsett om det är orättvisor i Rinkeby eller Röfors. Liberalerna behöver bli ett starkt allmänborgerligt parti med brett stöd i landet.”