Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sahlin gick till offensiv med vallöften

Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Sänkt skatt för pensionärer, höjd a-kassa, höjd sjukförsäkring och massiva satsningar på jobb och utbildning för unga. Det var tätt mellan vallöftena när S-ledaren Mona Sahlin höll sitt första maj-tal i Malmö Folkets park.

Uppslutningen var stor och applåderna många när Mona Sahlin höll vad som i förväg kallats hennes viktigaste tal som partiledare. Det var nu hon skulle vända den opinion som den senaste tiden övergivit Socialdemokraterna – och därtill i det normalt Sahlinkritiska Skånedistriktet.

Hon gick till offensiv. De som anklagat Sahlin för att vara otydlig skulle uppenbarligen sättas på plats. Nu kom vallöftena.

- Vinner vi valet så börjar vi direkt - tillsammans med våra vänner i miljöpartiet och vänsterpartiet - att reparera a-kassan och sjukförsäkringen. Den ska vara 80 procent för 80 procent av löntagarna. Det är inte ett hot, det är ett löfte, sade Mona Sahlin.

Med samma retoriska ordval lovade hon också att sänka skatten för pensionärer så att den blir samma som för förvärvsarbetande. Det arbetet, sade hon, ska börja dag ett – men hur snabbt pensionärerna kan räkna med att få mer pengar kunde hon inte svara på.

- Det kommer att ta tid, sade hon till journalister efter talet.

En stor del av inledningen ägnade Sahlin åt ungdomsarbetslösheten; och hon lovade att en rödgrön regering efter nästa val på varje politikområde ska prioritera besluten utifrån ungdomarnas möjligheter att få utbildning, jobb och bostäder.

Ungefär då kastade en ung man ett antal Toblerone mot scenen, och Sahlin var nära att bli träffad. Han greps snabbt och fördes bort av polis.

Mona Sahlin fann sig snabbt och sa:

- Den här killen har också rätt att få utbildning.

I en kommentar efteråt sade hon sig vara säker på att det var en ung moderat.

- Det är inte första gången de gör sådana saker. De borde förnya sig, sade hon.

I sitt tal riktade hon in sig nästan helt på riksdagsvalet nästa år. Av det 40 minuter långa talet ägnade Mona Sahlin bara tre minuter åt valet till EU-parlamentet om drygt en månad.
Av Fredrik Reinfeldt krävde hon besked om hur han ställer sig till samarbete med Sverigedemokraterna om det partiet kommer in i riksdagen efter nästa val.

- Själv kommer jag aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, att medverka till att socialdemokratin gör sig beroende av eller samarbetar med Sverigedemokraterna, sade hon och fick en lång applåd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.