Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sahlin: ”Väldigt många inom S blickar bakåt”

Mona Sahlin vid sin första stora intervju sedan hon lämnade jobbet som partiledare för Socialdemokraterna.
Mona Sahlin vid sin första stora intervju sedan hon lämnade jobbet som partiledare för Socialdemokraterna. Foto: Paul Hansen

Mona Sahlin har lämnat den politiska hetluften men har fått många erbjudanden om nya uppdrag. I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon om framtiden och hur hon ser på Socialdemokraternas besked om den svenska Libyeninsatsen: ”Jag förstår inte vad det är som sker just nu.”

Hon vill inte recensera sin efterträdare men tycker att det vore hemskt om Socialdemokraterna ställer sig utanför en uppgörelse om den svenska Libyeninsatsen. 

Det har gått drygt ett halvår sedan Mona Sahlin meddelade att hon lämnar posten som partiledare för Socialdemokraterna. Sedan dess har hon inte gett några större intervjuer och säger att det känns lite konstigt och ovant när hon nu tar emot DN i det rum som hon disponerar på Socialdemokraternas riksdagskansli. Hon är noga med att intervjun inte ska handla om hennes efterträdare eller vilken politisk väg de bör välja, och hon undviker att peka ut vilka personer som var drivande i att kräva hennes avgång. Men i en fråga kan hon inte låta bli att sätta ner foten:

– Jag tycker att Libyeninsatsen är oerhört viktig och den uppgörelsen måste vi fortsätta att vårda. Jag förstår verkligen inte vad det är som sker just nu. FN har bett Sverige att delta och vi socialdemokrater har gjort en uppgörelse med regeringen. Då för man väl en diskussion med regeringen om insatsen ska avslutas eller fortsätta, säger Mona Sahlin.

Vad är det du inte förstår?

– Vill FN att vi ska komma med båtar i stället för flyg så tar vi ställning till det men det måste vara FN:s beslut. Vi ska göra det som FN vill att vi ska göra eller också så säger vi att vi inte alls ska vara med. Jag tycker att det vore hemskt om det blir så att vi socialdemokrater hamnar utanför detta stora viktiga. Jag utgår från att det inte händer.

Sedan avgången på extrakongressen i slutet av mars har Mona Sahlin tagit det ganska lugnt. Hon arbetar en del med Socialistinternationalen och tidningen Expo och ska nu även bli ordförande i Anna Lindhs minnesfond. Hon säger att hon tackat nej till mycket och ägnar en hel del tid åt att fundera på vad hon ska göra i framtiden.

Vad vill du göra?

– Att jag tagit uppdraget i Expos styrelse säger väl en del om vilket håll jag vill sträva mot. Det finns en del saker i politiken som känns viktigare än andra. Skattesatser kan man höja och sänka och lagar kan man införa och avskaffa. Men att med politik och agitation förändra attityder så att också kvinnor, homosexuella och invandrare kan leva fria liv, det är viktigare än så mycket annat.
Hur känns det att lämna toppolitiken efter så många år?

– Halva jag tycker att det är en lättnad, andra halvan känner fortfarande lite sorg. Det känns fortfarande som ”fan också” att det blev som det blev. Men å andra sidan känner jag mig lättare. Det var rätt längesen jag kunde sitta och fundera på vad jag vill och vad jag tycker är roligt.

Vilka inom partiet har du fortfarande nära kontakt med?

– Ganska många. Thomas Bodström, Sven-Erik Österberg, Ibrahim Baylan, Margot Wallström för att ta några exempel. Plus de jag jobbade med: Stefan Stern och Camila Buzaglo. Det är många som är mer än partivänner.

Vilka i den nuvarande ledningen betraktar du som nära vänner?

– Det är väl många där. De som sitter i VU är fortfarande kvar, Stefan Löfven är en nära vän. Håkan Juholt känner jag ju men jag kan inte räkna honom som en vän på det sättet, även om vi har kontakt då och då.

I vilka frågor då?

– Det säger jag inte.

Vad var det som var avgörande för ditt beslut att avgå?

– För det första förlorade vi valet ordentligt. Det andra var att jag lagt ned så oerhört mycket kraft på det rödgröna, som tyvärr blev mer rött än vad jag hade velat. Det spelade in att jag inte läste partiet rätt och att de inte litade tillräckligt på mig.

– Det tredje var att det hela tiden fanns en grupp och distrikt som under många år inte tyckt som jag och inte riktigt litat på mig. De blev naturligtvis mer och mer aktiva efter valet. Det fjärde var att jag kände att flera tyckte att det var provocerande mycket om bögar, kvinnor, invandrare och småföretagare med mig som partiledare. Och det provocerade mig enormt. Någonstans ledde det här sammantaget fram till att jag kände att det inte håller längre.

Thomas Bodström skriver i sin nya bok att du sagt att du var utsatt för en kupp av ett antal namngivna personer, bland annat Håkan Juholt?

– Jag har bestämt mig för att jag vill läsa boken innan jag kommenterar den. Men det är ingen hemlighet vilka distrikt och personer som inte var till freds med mig när jag blev partiledare.

Vad tycker du om kommentarerna från dina partivänner angående Thomas Bodströms bok?

– Jag har långtifrån läst allt som sagts. Men jag tycker att Håkan uttryckte sig lite taskigt om att Thomas har spelat fotboll längre än han hållit på med politik.

– Ett av de problem som partiet har är att det är alldeles för få som kommer in i politiken i vuxen ålder. Att Thomas säger saker som det blir debatt om är bra. Thomas är som Zlatan, tycker jag. Det vore hemskt med ett landslag med bara Zlatan men det är skönt att det finns en.

Mona Sahlin höll sitt sista stora tal som partiledare i december i fjol inför Socialdemokraternas förtroenderåd. Då sade hon att partiet har stelnat och hamnat i otakt med svenska folket.

Hon pekade ut flera områden där hon tycker att S bör ompröva sin politik i grunden. Det gäller till exempel skatterna, a-kassan och valfriheten inom välfärden. Hon vill inte gå längre i dag men hoppas att hennes tal gav avtryck och att någon tar tag i stafettpinnen.

Varför har det varit så svårt att förnya politiken inom S?

– Vi är ett parti som är så gammalt och har så mycket traditioner och stora perioder bakom oss, och det är fortfarande väldigt många som vänder blickarna ditåt.

– Varje förändring ska emanera ur det som gjorde att vi var stora förr. Jag känner att det kommer aldrig att gå. Självbilden är sådan i partiet och då finns ett motstånd mot att förändra.

Finns det något du skulle vilja ha gjort annorlunda under din tid som partiledare?

– Jag kommer ännu inte att släppa tanken på vad som hade hänt om vi och Miljöpartiet i lugn och ro hade fått utveckla det rödgröna. Jag känner att, fan också, att jag inte lyckades med att förankra det eller att jag inte fick chansen att göra det.

– Med Vänsterpartiet tippade det över för mycket åt det gamla. Det blev per automatik diskussion om skattesatser i stället för hur frihetssträvanden ska kunna se ut på ett annat sätt.

Vad tycker du om att den nya S-ledningen saknar medlemmar med utomeuropeisk bakgrund?

– Det tycker jag är allvarligt. Vi pratar om ungefär 20 procent av Sveriges befolkning och jag är övertygad om att vi medvetet och envetet ska lyfta fram individer som kan vara förebilder och representanter för det Sverige som vi lever i i dag.

– Jag vill att S ska vara i fronten där.

Libyeninsats kan förlängas

Riksdagen fattade beslut om ett svenskt deltagande i den FN-ledda insatsen mot Libyen i slutet av mars. Insatsen består av åtta JAS Gripenplan, ett Herculesplan och ett spaningsflygplan. Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna stod bakom beslutet.

Den nya socialdemokratiska ledningen har sagt att de svenska planen bör tas hem när mandatet för insatsen går ut i månadsskiftet juni–juli.

Den 8 juni ska Nato fatta formellt beslut om Sverige ska tillfrågas om att förlänga den militära insatsen i Libyen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.