Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Samarbete med högerpopulister inget problem för Sjöstedt

Foto: TT

Vänsterpartiet Syrizas valseger i Grekland kallas ”historisk” av Jonas Sjöstedt (V) – som inte vill kritisera samarbetet med högerpopulistiska partiet Oberoende greker. ”Jag räknar med att de kan hålla ordning på dem”, säger han till DN.

Grekiska vänsterpartiet Syriza vann gårdagens val men för att säkra makten måste de söka stöd hos andra partier i parlamentet. Valet föll på Oberoende greker, ett parti som beskrivs som högerpopulistiskt och som motståndare till invandring och mångkulturalism. Partiet vill också öka den ortodoxa kyrkans inflytande i skolan.

Svenska Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har varit i Grekland för att stötta Syriza. Han kallar valsegern för historisk, och säger att han är glad över att regeringsfrågan kan få en snabb lösning.

– Jag tycker det är bra att man kan göra en snabb regeringsbildning för att fort kunna ta itu med de enorma utmaningar man har framför sig. Syriza saknar naturlig samarbetspartner i parlamentet, vem man än hade valt att samregera med hade det funnits betydande olikheter, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Det är ett parti som beskrivs som högerpopulistiskt och invandringsmotståndare. Hur ser du på det?

– Ja, Syriza är ungefär tio gånger så stort som Oberoende greker, så jag räknar med att de kan hålla lite ordning på dem. Syriza är ett parti som står för human flyktingpolitik, och det är ingen tvekan om vilket parti som blir det starkare i koalitionen.

Det låter inte som att du tycker att det är ett problem att de samarbetar med det här partiet, med värderingar som står långt ifrån era?

– Jag väntar med det tills jag ser vilken politik som kommer ut av regeringen. De har ett svårt läge och jag förstår att de behöver bilda regering snabbt för att komma vidare med den ekonomiska politiken.

Det är inte konstigare än att de samarbetar med vilket parti som helst?

– Det finns inget parti som har en politik som stämmer överens med Syrizas på alla punkter. Vem man än hade valt hade det funnits betydande olikheter.

Är du särskilt överseende eftersom det är ett vänsterparti som ingår i samarbetet? Norska Höyre har till exempel fått mycket kritik av er för sitt samarbete med Fremskrittspartiet.

– Jag tror det är klokt att vänta med kritiken tills vi ser vilken politik som regeringen tänker föra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.