Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sambopar likställs med gifta i förslag om ny adoptionslag

En nyfödd bebis.
En nyfödd bebis. Other: Christine Olsson/TT

Regeringen vill slopa den övre åldersgränsen och tillåta sambor att adoptera på samma villkor som gifta. Ändringarna finns med i ett lagförslag som presenterades på torsdagen. Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) tycker det är viktigt att modernisera lagstiftningen.

– Familjebildningarna ser annorlunda ut i dagens Sverige. Då är det rimligt att denna förändring även präglar vårt regelverk för adoption, säger Fritzon, som understryker att hon hoppas att den ändrade lag som regeringen föreslår kommer att få stöd i riksdagen.

Regeringens förslag skickades på torsdagen till lagrådet för granskning. En viktig förändring är att sammanboende par och gifta par likställs vad gäller rätt att gemensamt adoptera.

– Det är viktigt att vi för Sveriges del slår fast detta i lagstiftningen. Sedan är det en annan sak att andra länder, varifrån barn adopteras, har en annan syn. Det kan vi givetvis inte ändra på, säger Heléne Fritzon.

Hon menar ändå att Sveriges modernare adoptionsregler kan komma att fungera som påverkan och inspiration i internationella sammanhang.

Slopad övre åldersgräns för adoptioner är en annan del i förslaget. Även om det inte finns någon sådan i dagens lagstiftning följer många kommuner Socialstyrelsens rekommendation om att inte lämna medgivande till adoption till den som har fyllt 43 år vid ansökan. Här vill Heléne Fritzon se en förändring: 

– Själva åldersgränsen ska bort. Fokus läggs i stället på den helhetsbedömning av den adopterande familjen som görs. Här finns flera parametrar, exempelvis att försäkra sig om att det adopterade barnet får en trygg och kärleksfull familjesituation, men också att frågan om föräldrarnas ålder vägs in – utan att någon gräns anges, säger Heléne Fritzon.

Regeringen vill också införa en skyldighet för adoptivföräldrarna att berätta för barnet att det är adopterat.

– Vi stärker barnets rättigheter på det sättet, det handlar om rättssäkerhet. Barnet ska – i den mån det är möjligt – vara delaktigt i själva ärendet, säger ministern.

Antalet adoptioner till Sverige har sjunkit stadigt under 2000-talet. Förra året  adopterades 259 barn till Sverige via en adoptionsorganisation. Det är en minskning med nästan 25 procent jämfört med de senaste tre åren och 66 procent på tio år, enligt statistik från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF)

Orsaker till minskningen är bland annat ökad välfärd i världen, ökad kunskap om preventivmedel och att det har blivit mer accepterat att vara ensamstående mamma på många håll. Att välja assisterad befruktning (IVF) är ytterligare en tänkbar anledning till att intresset för adoptioner har sjunkit, enligt MFoF. 

Under 2016 adopterades flest barn till Sverige från Taiwan (47), följt av Sydkorea (31) och Sydafrika (21). 

Regeringen hoppas att de nya adoptionsreglerna ska kunna införas den 1 juli 2018.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.