Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Samhället ska skydda övergivna katter”

Other: Johan Swanepoel/Alamy

Ökat skydd för katter, cirkusdjur och minkar. Det är några av ingredienserna i regeringens moderniserade djurskyddslag som presenteras på DN Debatt.

”Samhället har ett ansvar att ingripa till skydd för katter utan ägare”, skriver vice statsminister Isabella Lövin (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Enligt Isabella Lövin och Sven-Erik Bucht är det ett uppdaterat och modernt lagförslag som skickas till lagrådet på torsdag. Ministrarna nämner särskilt att övergivna och förvildade katter kommer att få ett stärkt skydd i den nya djurskyddslagen.

”Att det i dag finns ett stort antal tamdjur som lever helt utan tillsyn och omvårdnad rimmar illa med grundsynen i djurskyddslagstiftningen. Om problemet får fortgå utan åtgärder riskerar dessutom synen på vad som är en god och ansvarsfull djurhållning på sikt att urholkas. Regeringen föreslår därför att det införs ett uttryckligt förbud mot att överge djur av tamdjursarter. Det ska också framgå klart och tydligt att övergivna och förvildade katter omfattas av djurskyddslagen”, skriver Isabella Lövin och Sven-Erik Bucht på DN Debatt.

Djurskyddsutredningen, som regeringens lagförslag bygger på, anser att det saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt. 

”Regeringen delar den bedömningen och vill därför utvidga förbudet mot vissa djur på cirkus med dessa arter”.

Att förbättra förhållandena för pälsdjuren är också en prioriterad fråga för regeringen, enligt de två ministrarna som skriver att hållningen av mink haft ”betydande problem avseende möjligheterna till naturligt beteende”. 

Vid sidan om förslaget till den nya djurskyddslagen får Jordbruksverket därför i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen. 

”Vi kommer därmed att få en klar bild över hur djurskyddsläget för minkar ser ut, om djuren ges möjlighet att bete sig naturligt och om det finns anledning till förbättringsåtgärder”, skriver Lövin och Bucht.

Den nuvarande djurskyddslagen trädde i kraft 1988.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.