Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Samlade effekten blir ganska måttlig”

Finansminister Anders Borg flaggar för besparingar på nio miljarder kronor. Dagens Nyheters samhällsekonomiskekrönikör Johan Schück kommenterar åtgärderna.

Hur mycket har ändrats i Anders Borgs prognos för ekonomin?

– Nytt är att sysselsättning och arbetslöshet utvecklas mer positivt. Men annars är det inga stora skillnader mot vad Borg sade senast, vilket var i december. Prognosen ligger ganska nära vad Riksbanken nyligen har sagt.

Varför talar Borg om en ny fas i ekonomiska politiken?

– Det låter dramatiskt, vilket väl också är meningen. Det blir också tvära kast mellan att sänka skatterna i höstas och höja dem nu. Men regeringen har eldat på under valåret, trots att konjunkturen börjar ljusna, och behöver hålla igen under nästa mandatperiod då ekonomin väntas bli stabilare.

Vilka följder får Borgs förslag till höjda skatter och nedskärningar?

– Den samlade effekten blir ganska måttlig i en växande ekonomi. Under nästa år rör det sig om sju miljarder kronor som ska användas till reformer, främst i skolan, vilket blir neutralt för statskassan. Vad som kan väcka störst invändningar är minskade studiebidrag, även om studielånen ökar, när man vill satsa mer på utbildning som främjar tillväxten på längre sikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.