Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Samspelta lag drog upp temperaturen

De rödgröna pratar ihop sig i pausen.
De rödgröna pratar ihop sig i pausen. Foto: Lars Lindqvist

Med bara dagar kvar till valet visade jobbfrågan på valets stora skiljelinjer.
Alliansen pekade på att fler jobbar, de rödgröna på att ­arbetslösheten ökar.
– Det är inget att fira, sade Stefan Löfven.

Ny statistik från Arbetsförmedlingen om att arbetslösheten minskar något fick partiledardebatten i TV 4 att tända till. Statsminister Fredrik Reinfeldt, den här kvällen betydligt lugnare än i radiodebatterna, såg siffrorna som en intäkt på att regeringens politik fungerar.

– Jobbmotorn levererar, vi är nu 340.000 fler som jobbar jämfört med när den här regeringen trädde till. Så stark är utvecklingen. Det är 100.000 nya jobb bara det senaste året. Stäng inte ner den motorn, sade Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven replikerade att rege­ringen inte har någon anledning att vara stolt.

– Arbetslösheten är högre än förra månaden, den är högre än förra året och den är högre än när du tillträdde. Och det åker ni runt och firar i Stockholms city. Det är inte mycket att fira, sade Löfven som flera gånger försökte gå till offensiv mot Reinfeldt utan att riktigt få med sig moderatledaren.

Regeringsfrågan fanns närvarande under hela debatten. Inför debatten på torsdagen hade de tre rödgröna partiledarna pratat ihop sig om en gemensam taktik i debatten och de höll också en gemensam linje genom flera replikskiften. Men Fredrik Reinfeldt var inte imponerad.

– Ni har inte ett enda förslag gemensamt, det är bara ett långt gnällande och svartmålande av Sverige.

Även när det gäller invandrings- och flyktingpolitiken hettade det till. Jan Björklund (FP) berättade historien om hur hans mor kom till Sverige som flykting från Norge under andra världskriget.

– Hon var på flykt undan nazisterna, hon är 93 år i dag och för gammal för att titta på den här debatten. Hon kom hit på skidor in i svenska Lappland över fjällen, hon hade sin treåriga lillasyster i ryggsäcken. Jag är så glad att du inte var gränsvakt den natten, sade han till Jimmie Åkesson (SD)

SD-ledaren såg för en sekund svarslös ut, men stod fast vid sin linje att Sverige ska minska flyktinginvandringen kraftigt.

– Det är en fruktansvärd situation och då ska vi fokusera på att hjälpa så många som möjligt. Det gör vi inte genom invandring till Sverige utan det gör vi bäst genom att rikta resurser till de länder där de allra flesta flyktingar finns, sade Jimmie Åkesson.

Valrörelsen är mitt i den febriga slutspurten. TV 4:s debatt i går kväll följs i kväll av en partiledardebatt i SVT. På lördag kväll avslutas valrörelsen med en duell inför publik i TV4 mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.