Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/samsta-valet-for-m-sedan-2002-kan-anda-bli-vinnare/

Svensk politik

Kristersson: ”Nu har vi gått första ronden mot en ny regering”

Bild 1 av 2 Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 2 Carl Bildt på Moderaternas valvaka.
Foto: Anette Nantell

Moderaterna backar flera procentenheter men behåller positionen som näst största parti före SD. 

Partiledaren Ulf Kristersson kräver att Stefan Löfven ska avgå. 

– I morgon kommer jag, Jan, Ebba och Annie samlas med målet att ge Sverige en ny regering, säger han.

Val 2018

Klockan är halv tolv på valkvällen när en självsäker moderatledare kommer upp på scenen och tackar sina medarbetare. Då har partiet återtagit positionen som näst största parti, efter att ha legat efter SD då SVT:s vallokalsundersökning presenterades tidigare på kvällen. När nästan alla valdistrikt räknats är Moderaterna två procentenheter större än SD. 

– Svenska folket har valt en ny riksdag. Alliansen är klart större än en regeringen. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Nu ska den avgå, säger Kristersson.

Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka. Foto: Anette Nantell

Han möts av jubel.

– Min ambition är att forma en ny regering som kan ta ansvar för vårt land i en komplicerad politisk tid.

M:s valvaka på ett Scandic-hotell i centrala Stockholm är pyntad med blå – och några få alliansorange – ballonger. I ena hörnet pyser en maskin ut trötta såpbubblor i maklig takt. M-politikerna tömmer chipsskålar och äter oliver. Stämningen pendlar mellan osäker och uppgiven - men slutar stridslysten och hoppfull när klockan närmar sig midnatt. 

Å ena sidan, ett valresultat som ser ut att stanna flera procentenheter under 2014 års resultat. I skrivande stund landar Moderaterna på 19,8 procent.

Å andra sidan, ett parti som kommer att försöka bilda regering och en partiledare som kan bli Sveriges nästa statsminister. 

Moderater konstaterar att resultatet, hittills, är något bättre än det förväntade. 

– Sett ur ett historiskt perspektiv har vi legat kring de här siffrorna. Men vi har säkerligen förlorat en del röster till Kristdemokraterna under valrörelsens slutskede, säger Carl Bildt, tidigare utrikesminister och statsminister. 

Partisekreterare Gunnar Strömmer gör, tidigt under kvällen, en liknande analys. 

– Vi ser ut att ha delat med oss en del av väljarna den här valrörelsen, inte minst till KD som ser ut att hålla sig kvar med god marginal. Det är i grund och botten positivt, det gör förutsättningarna för att bilda alliansregering så mycket bättre.

Att behålla positionen som näst största parti är oerhört viktigt för partiet, menar Gunnar Hökmark.

– Det är en viktig signal för Alliansen i regeringsbildningen. Det stärker Ulf Kristersson som partiledare och som ledare för Alliansen, säger han. 

Partisekreterare Gunnar Strömmer på Moderaternas valvaka. Foto: Anette Nantell

Trots bättre siffror än befarat ville Moderater på valvakan hellre tala om Socialdemokraternas bakslag – och att Ulf Kristersson bara haft ett år på sig att förbättra partiets dåliga opinionsläge. Men många nämner också decemberöverenskommelsen som en tydlig orsak till att partiet förlorat väljarstöd.

– Decemberöverenskommelsen har varit förödande för den här mandatperioden. Den har skapat en välförtjänt kritik hos väljarkåren och jag är övertygad om att det är den främsta orsaken till att vi backar, säger Gunnar Hökmark.

Beatrice Ask, tidigare justitieminister, anser att många sakfrågor försvunnit i valrörelsen. 

– Jag hade gärna sett mer fokus på äldreomsorg, vård och jobben. När det parlamentariska läget är osäkert blir det lätt mycket om ”spelet bakom”, säger Beatrice Ask.

Stockholmspolitikern Kristina Axén Olin säger till DN att hon ändå är djupt besviken över resultatet. 

Vad har gått fel?

– Många saker. Valrörelsen handlade inte om köksbordsfrågorna, många kvinnor har sagt till mig att debatten fokuserat så ensidigt på invandring och integration. Och vem som ska styra med vem. Det blir otydligt och det har straffat oss. 

För fyra år sedan meddelade Statsminister Fredrik Reinfeldt sin avgång och M-politiker grät öppet på valvakan. 

Sedan dess har Moderaterna bytt partiledare två gånger och lagt om sin politiska kurs på flera områden. Flera M-politiker nämner också en internationell ”trend” som missgynnat mittenpartier. 

– Man måste sätta det här i en internationell kontext, att det ”växer på kanterna”, både V och SD ser ut att göra bra val. Att det minskar i mitten och drabbar de statsbärande partierna ser vi inte bara här, säger Johan Forssell, ordförande i socialförsäkringsutskottet. 

Partiledaren Ulf Kristersson kan, trots nedgången, bli Sveriges nästa statsminister. Flera toppnamn inom partiet tror att chanserna är goda. 

– Stefan Löfven kommer förlora statsministervoteringen i riksdagen, det är det enda som är absolut säkert. Sedan har vi regeringsbildningen och sannolikheten att Ulf Kristersson kommer ur den som statsminister är betydligt högre än att Stefan Löfven gör det, säger Carl Bildt.

Och du, ska du bli utrikesminister då?

– Nej. Jag ska bli tidningskommentator. Det är inte så dumt.