Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sankta-skatter-och-lagre-ersattningar-i-ms-skuggbudget/

Politik

Sänkta skatter och lägre ersättningar i M:s skuggbudget

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledaren Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sänkta skatter för löntagare men också lägre ersättningar till sjuka och arbetslösa - det är några av huvudpunkterna i Moderaternas skuggbudget.

– Att bryta bidragsberoendet är det i särklass viktigaste vi kan göra för sammanhållning och fördelning i Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Tre frågor står i centrum i Moderaternas skuggbudget: Sammanhållning, samhällskontraktet och tillväxt. M vill göra stora förändringar för att skapa mer resurser till bland annat polisen.

– Vi ska lägga våra stora resurser på problemen där de finns. Kriminaliteten, gängbrottsligheten och försvaret. Men också på den kommunala välfärden. Vi sprider inte ut våra pengar på smått och stort, säger Ulf Kristersson.

M föreslår en rad skattesänkningar i sin budget, bland annat ytterligare ett jobbskatteavdrag som skulle sänka skatten för alla med inkomst från arbete. Bensinskatten bör också sänkas, enligt M.

– Vi vet att många som bor på landsbygden inte har något alternativ till bilen. De kör inte mindre bil bara för att bensinskatten är hög, de har bara mindre pengar kvar till andra saker, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt vill M höja matmomsen från 12 till 15 procent.

– Vi tycker att det är rimligt. Vi tycker att momsen är en mindre dålig skatt än exempelvis höga marginalskatter, säger Ulf Kristersson.

M vill också spara in pengar på det svenska biståndet och på ersättningar till sjuka och arbetslösa. 

– Vi behöver ett bidragstak i Sverige, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Därutöver vill M spara på asylmottagandet.

– Vi för in en helt ny migrationspolitik. Vi ska inte ha fler asylsökande i Sverige än i de andra nordiska länderna. Det är en radikal kursomläggning, säger Ulf Kristersson.