Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sanningen bakom SD:s a-kassesiffror

Cirkusen kring SD:s vallöften om a-kassan fortsätter. Ansvarig chef på riksdagens utredningstjänst är säker på att man har räknat rätt i underlaget, vilket får SD-ledaren Jimmie Åkesson att rikta kritik mot SVT och regeringskansliet

I SVT:s partiledarutfrågning i tisdags ställde reportrarna Mats Knutson och Anna Hedenmo Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mot väggen och ifrågasatte de beräkningar som ligger bakom partiets vallöften om a-kassan.

SVT tog avstamp i uträkningar som regeringskansliets tjänstemän har gjort. De visar att SD:s beräkningar, som Riksdagens utredningstjänst (Rut) ligger bakom, missar målet samtliga år som partiet har budgeterat för.

DN har under onsdagen talat med Olle Eddesten, sektionschef på ekonomisk analys på Riksdagens utredningstjänst. Han är för sin del säker på att riksdagens uträkningar stämmer.

– Vi har kontrollräknat våra siffror och vi känner oss trygga med att vi har gjort rätt, säger han.

Under onsdagseftermiddagen kallade SD-ledaren Jimmie Åkesson till en pressträff i riksdagen för att kommentera sifferbråket. Han lutade sig mot Rut:s uttalanden om att deras beräkningar är korrekta.

– Det är anmärkningsvärt att man använt sig av ett sådant till synes skakigt underlag för att slå mot en partiledares trovärdighet i en så viktig utfrågning som den är.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det är snudd på skandalöst, sade Jimmie Åkesson, som också är kritisk till att SVT inte presenterade siffrorna på förhand.

SVT:s Mats Knutson försvarar beslutet att inte låta Jimmie Åkesson ta del av siffrorna på förhand. Enligt honom får ingen partiledare veta säkert vilka frågor som ska tas upp.

– Sedan ska man komma ihåg att när vi ställde frågan till Jimmie Åkesson visste han inte ens vad hans eget förslag kostade. Det är anmärkningsvärt, säger han till SVT.

SD vill i sitt valmanifest höja taket i a-kassan från dagens 680 kronor per dag till 1.200 kronor, en summa som efter 100 dagar trappas ned till 800 kronor. Partiet vill även att staten ska överta kostnaden för a-kassan.

När det gäller slopandet av a-kasseavgiften räknar SD med att det ska kosta 2,9 miljarder kronor. Regeringens uträkning säger å andra sidan att kostnaden kommer uppgå till 4,3 miljarder. Då har de räknat på kostnaden för finansieringsavgiften (2,9 miljarder) – plus en summa på 1,4 miljarder som de olika a-kassorna i dag tar ut i administrativa kostnader.

Den administrativa kostnaden finns med även i underlaget från Rut. SD har dock valt att inte ta med den kostnaden i sitt valmanifest.

– Vi tar bort samtliga a-kassor och lägger dem under en centraliserad kassa på myndighetsnivå i stället, då försvinner de avgifterna, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD.

Men kostnaden för administrationen försvinner väl inte för den flyttas till en myndighet?

– Eftersom att vi lägger den under myndighets försorg så är vår bedömning att vi klarar den med befintliga budgetanslag, säger Oscar Sjöstedt.

Den andra stora posten i Sverigedemokraternas a-kasseförslag är höjningen av taket i a-kassan. Enligt SD kommer kostnaden för höjningen ligga på 2,2 miljarder under 2015 och 2,5 miljarder 2016. Regeringskansliet har å sin sida räknat fram en kostnad på 3,6 miljarder för 2015 och 3,4 miljarder 2016.

En förklaring till skillnaden mellan siffrorna är att SD har presenterat en nettokostnad efter att skatteinkomster och ekonomiskt bistånd har kommit in till kommunerna. Den modellen är dock tveksam, menar en tjänsteman på finansdepartementet som vill vara anonym. Detta då kommunerna måste ha jämvikt i sin ekonomi, vilket gör att det inte blir några pengar över att räkna hem som intäkter, menar tjänstemannen.

Men även om Sverigedemokraterna skulle ha använt Ruts siffra som motsvarar den regeringen förordar, 3,8 miljarder respektive 4,2 miljarder kronor, så skiljer sig ändå uträkningarna. Kvar finns ett gap på 200 och 800 miljoner respektive år.

I beskrivningen av den tabell som regeringen skickade till SVT står det att regeringskansliet har räknat på en höjning av taket till 1.200 kronor per dag från dag 1 till dag 100, därefter 800 kronor dag 201 och framåt. Dagarna däremellan redogör inte dokumentet för. Rut har räknat på att avtrappningen äger rum redan dag 101 – alltså 100 dagar före den period som regeringskansliet har räknat på.

Huruvida de olika uträkningarna kring avtrappningen kan förklara skillnaderna i beräkningarna kan personen på finansdepartementet inte säga.

Sent på onsdagskvällen kommer en förklaring till hur regeringens tjänstemän har räknat från finansdepartementets budgetstatssekreterare Hans Lindberg. Där skriver departementet bland annat att de har räknat på den avtrappningsmodell som Rut har utgått ifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.