Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Satsning för att få romers förtroende

Regeringen satsar 10 miljoner kronor för att stärka förtroendet mellan romer och socialtjänsten. Pengarna ska gå till så kallade brobryggare som redan finns i skolan och på Arbetsförmedlingen.

– Det är inte länge sedan svenska myndigheter utsatte romer för tvångssteriliseringar och tvångsaborter. Därför finns det ett bristande förtroende bland romer särskilt mot socialtjänsten, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Regeringen har tidigare avsatt 46 miljoner kronor fram till 2015 för olika åtgärder som ska inkludera romer i samhället. Då har insatserna gällt skola och arbete.

I höstens budget ger regeringen nu ytterligare 10 miljoner kronor.

– Från romska organisationer hör jag ofta att romer känner en stark oro inför socialtjänsten. Därför behövs brobyggare även här, säger Ullenhag.

Samtidigt utvidgas brobyggarprojektet inom skola och Arbetsförmedling från fem pilotkommuner till ytterligare 20 svenska kommuner. Det är, enligt integrationsministern, alltför många romer som inte avslutar skolan och sedan har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Regeringen har även utlovat en vitbok med de övergrepp som svenska myndigheter begått mot romer under 1900-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.