Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Satsning mot plasten i havet och på stränderna

MP:s språksrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin under den avslutande dagen av Miljöpartiets kongress.
MP:s språksrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin under den avslutande dagen av Miljöpartiets kongress. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen tänker satsa 100 miljoner kronor årligen mot plast som skräpar ner haven. Pengarna ska gå till strandstädning, stöd till materialutveckling och globala samarbeten.

Plaster i havet är ett omfattande globalt miljöproblem. Det beräknas handla om 8 miljoner ton som varje år hamnar i vattnet och förvandlas till mikroplast, till skada inte minst för fåglar och djur. Om en dryg vecka startar FN:s havskonferens som Sverige tillsammans med Fiji tagit initiativ till.

På hemmaplan går den rödgröna regeringen fram med en satsning mot plastproblemen. Den presenterades på söndagen av tre gröna statsråd i samband med Miljöpartiets kongress i Linköping.

– Plasten är en global utmaning som kräver lokalt arbete, säger språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin (MP).

Regeringen kommer att anslå 100 miljoner kronor redan i höstens budget för 2018 och aviserar samtidigt samma summa för de två följande åren. Pengarna ska fördelas på flera olika insatser. Det handlar om stöd till utvecklingen av nya material som kan ersätta plasten i till exempel förpackningar, liksom nya metoder för att förhindra nedskräpning. Pedagogiska insatser om miljöproblemet riktade till barn ingår också.

Pengarna ska också gå till strandstädning, något som är särskilt angeläget på Bohuskusten dit plast förs med havsströmmar långväga ifrån.

– När vi var i Göteborg nyligen så vädjade man om ökat stöd från staten och vi har bestämt oss för att lyssna på det, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Klimatminister Isabella Lövin (MP) betonar betydelsen av internationellt samarbete och framhåller det kommande FN-mötet som ett viktigt steg.

– Haven saknar gränser och i vissa delar av världen har man ingen avfallshantering alls, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.