Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Saudi: här ber Sverige om ursäkt

Enligt Arab News bad Sverige om ursäkt för Margot Wallströms ”förolämpande uttalanden”.
Enligt Arab News bad Sverige om ursäkt för Margot Wallströms ”förolämpande uttalanden”. Foto: Skärmdump från Arab News

Björn von Sydow bugar för den saudiske prinsen Mohammed bin Salman under rubriken ”Sverige ber om ursäkt”. Saudiarabiska tidningen Arab News ger en helt annan bild än utrikesminister Margot Wallström av vad som hände i Riyadh.

Samtidigt som Margot Wallström på hemmaplan räknade det som en fjäder i hatten att den saudiske ambassadören inom kort återkommer till Sverige – och på lördagen hävdade att hon inte på något sätt backat eller tagit avstånd från sina tidigare kritiska uttalanden om Saudiarabien - ger arabiska medier en helt annan bild av vad som hände under sändebudet Björn von Sydows besök i Riyadh.

Enligt den engelskspråkiga tidningen Arab News hemsida bad Sverige under fredagens besök om ursäkt för de ”förolämpande uttalandena från dess utrikesminister och hoppades på bättre relationer mellan länderna.”

Wallströms kommentarer anses också ha varit ”opåkallade”.

Artikeln illustreras med en bild där den svenska regeringens officiella sändebud, den förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow(S), bugar och tar försvarsminister prins Mohammed bin Salman i hand.

Enligt artikeln ”beklagar statsminister Stefan Löfven den försämring mellan ländernas relationer som följt på utrikesministerns kontroversiella kommentarer”.

Sverige och Stefan Löfven ska också ha ”hyllat den saudiske kungens roll som försvarare av islam och dess heliga platser” och förklarat att ”Saudiarabiens roll som försvarare av islam är tydlig”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.