Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SCB: S rasar bland LO-väljare

Stödet för S sjunker kraftigt bland LO-medlemmar, samtidigt som SD vinner mark i samma grupp. Det visar SCB:s stora undersökning av väljarnas partisympatier.  Även i tjänstemannafacken ökar stödet för SD.

I SCB:s novembermätning uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med S. I majmätningen är den siffran nere på 38,5 procent.

– Vi har sett den här nedgången under en tid, där vi tappar i flera grupper, bland annat LO-väljare, så det är klart att det är ett tufft läge. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en ganska stor grupp som inte har bestämt sig och som bestämmer sig senare i valet. Det ser vi som en stor möjlighet för oss, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till TT.

För SD har utvecklingen gått åt motsatt håll. I november uppgav 20,0 att de sympatiserar med SD. Nu uppger 24,9 procent att de gör det.

SD har nu stöd av 28,8 procent bland manliga LO-medlemmar. Det är bara 9,9 procentenheter lägre än för S, som har stöd bland 39,7 procent av de manliga LO-medlemmarna.

SD ökar även bland kvinnliga LO-medlemmar, från 14,9 procent i novembermätningen till 19,6 procent i maj.

Skillnaden i stödet för S respektive SD är här dock betydligt större. 36,7 procent av kvinnliga LO-medlemmar sympatiserar med S, medan siffran för SD är 19,6 procent.

LO-borgen i Stockholm.
LO-borgen i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) anser att valdebatten hittills har missgynnat hennes parti.

– Den har väldigt ensidigt handlat om invandring, det är där nerven finns i svensk politik just nu, och det har inte gynnat oss. Men ju närmare valet vi kommer så blir debatten bredare. Väljarna vill veta vad som händer med sjukvården, med skolan och tryggheten på arbetsmarknaden, säger hon till DN.

Socialdemokraterna har väl bidragit till att debatten fokuserat på invandring?

– Vi har gett nödvändiga besked om vår långsiktiga migrationspolitik.

SCB-undersökningen visar att det är betydligt färre människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna än som säger att de ska rösta på partiet. 18,5 procent uppger att de ska rösta på SD, men det är bara 14,7 procent som säger sig sympatisera med partiet.

För Socialdemokraterna är förhållandet det omvända, att fler uppger att de sympatiserar med partiet, 29,6 procent, än som vill rösta på partiet, 28,3 procent.

För de övriga partierna är också förhållandet det omvända, att det är fler som sympatiserar med partiet än som är beredda att rösta på det med undantag för KD, som har något färre sympatisörer, 2,7 procent, än som vill rösta på partiet, 2,9 procent.

Fler som sympatiserar än röstar på ett parti brukar tolkas som en möjlig potential som partiet har.

Läs mer: Så gick det till när maj blev S krismånad 

En annan distinktion SCB gör är partisympatier mellan män och kvinnor, där bara M och SD är större bland män – SD:s manliga sympatisörer är ungefär dubbelt så många som de kvinnliga fast antalet har ungefär dubblerats för bägge könen sedan valhösten 2014. Störst procentuell minskning under den tiden står andelen kvinnliga MP-sympatisörer för med ett cirka 40-procentigt ras till 6,1 procent.

Även bland väljare med utländsk bakgrund (definierat som att bägge föräldrarna är utlandsfödda) ökar SD ungefär dubbelt sedan hösten 2014, och bland kvinnor i gruppen är ökningen nästan 4,5 gånger till 11,6 procent vilket är mer än två procentenheter än kvinnliga SD-sympatisörer med svensk bakgrund.

Flera mätningar, däribland SCB:s, har den senaste tiden visat på sjunkande väljarstöd för S generellt och ökande för SD. I DN/Ipsos majmätning fick S 24 procent, mot 20 för SD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.