Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schlingmann lämnar M-uppdrag

Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann lämnar politiken i början av nästa år för att starta eget. Han kommer att hålla föredrag och arbeta med organisationer i förändring. ”Jag känner att Moderaterna är väl rustade inför valet 2014, det är ett skäl till att jag känner att jag kan sluta”, säger han. Men han utesluter inte en comeback i politiken.

Per Schlingmann är en av de främsta arkitekterna bakom den omvandling som förde Moderaterna till regeringsmakten och på två riksdagsval fördubblat partiets väljarstöd. En slogan som "Det nya arbetarpartiet" bär Per Schlingmanns signatur.

Efter att ha varit informationschef, partisekreterare och statssekreterare är han sedan i våras partiets chefsstrateg. I den rollen arbeter Per Schlingmann med en plan inför de båda valen 2014, men när uppdraget är slutfört i början av nästa år slutar han hos Moderaterna.

I stället startar han eget företag med fokus på organisationer i förändring.

– Dels ska jag ägna mig åt analys och rådgivning åt företag och organisationer som har ett stort förändringstryck och driver aktiva förändringsprocesser. Sedan kommer jag också hålla föredrag och förhoppningsvis inspirera andra i deras förnyelsearbete.

– De exakta formerna får jag återkomma till, men jag kommer inte ägna mig åt lobbyverksamhet.

Av centralgestalterna i Moderaternas förnyelse återstår efter Per Schlingmanns avhopp endast Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Men Per Schlingmann tillbakavisar att hans karriärbyte är ett kristecken inför nästa val.

– Nej, det tycker jag absolut inte. Jag har varit med i nio år och det är naturligt att människor går vidare. Jag tycker att Moderaterna är väldigt väl rustade för att göra ett framgångsval 2014.

Kan du garantera att du inte kommer att ha en roll i valrörelsen 2014?

– Jag utesluter ingenting inför framtiden, jag tycker att politik är fantastiskt roligt. Jag utesluter ingenting framåt. Det jag gör nu är något jag väldigt gärna vill göra, vad som händer i framtiden återstår att se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.