Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schlingmann till nytt partijobb

Statsministern anser sig inte längre behöva någon extra statssekreterare för att ”kommunicera” regeringens politik. Därför får Per Schlingmann återgå till M:s partikansli, som valstrateg.

Schlingmann fick en skräddarsydd, ny tjänst som statssekreterare med ansvar för kommunikation hos Fredrik Reinfeldt efter valet 2010. Men han anses nu behövas mer på partikansliet, vid sidan av den helt färske partisekreteraren Kent Persson.

– Jag bedömer att han gör mycket stor nytta i den tempoökning vi nu gör, säger Fredrik Reinfeldt och talar om ytterligare förändringar som nu görs för att bädda för en tredje valseger 2014.

– Vi gör för lite i dag. Vi ska kämpa oss tillbaka, säger Per Schlingmann.

Han hade som PR-chef och partisekreterare stor del i M:s valframgångar 2006 och 2010 och låg bakom lanseringen av M som "det enda arbetarpartiet". Hösten 2010 bytte han till det jobb han nu lämnar i regeringskansliet.

Det var en utnämning som fick oppositionen att anklaga regeringen för att anställa en PR-minister för skattebetalarnas pengar. Det blev också ett ärende för riksdagens konstitutionsutskott.

Schlingmann beskrev då sitt uppdrag som att bättre föra ut regeringens många reformer och förändringar, som jobbskatteavdragen och förändringarna i sjukförsäkringen.

– Det handlar om att visa att arbetslinjen är mänsklig, sade han då till TT.

Och han ville få bort bilden av regeringen som inriktad på förvaltning snarare än reformer.

Men under Schlingmanns tid i regeringskansliet har kritiken, även bland borgerliga debattörer, mot regeringen som en idéfattig och ängslig förvaltarregering växt.

– Med den skuldkris vi har i vår omvärld så tycker väljarna det är viktigt med en regering som tar ansvar. Politiska reformer, som många ropar efter och som äventyrar svensk ekonomi, det tror jag heller inte man vill ha, säger han nu.

Enligt statsministern så försvinner Schlingmanns post i regeringskansliet när han lämnar om någon vecka, han ersätts inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.