Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schyman avgår som partiledare

Gudrun Schyman talade vid Feministiskt initiativs valupptaktsmöte på Möllevångstorget i Malmö i augusti 2010.
Gudrun Schyman talade vid Feministiskt initiativs valupptaktsmöte på Möllevångstorget i Malmö i augusti 2010. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Gudrun Schyman lämnar uppdraget som talesperson för Feministiskt initiativ. Hon vill sitta kvar i partiledningen, men väljer att fokusera mer på sina politiska uppdrag i hemkommunen.

Beslutet om att inte ställa upp till omval vid FI:s kongress i slutet av mars tog Gudrun Schyman redan i höstas. Nu har hon meddelat partiledningen om sin plan.

– Det är ett par åt till valet och de nya hinner skola in sig lagom till dess, säger Schyman till DN.se om sitt beslut.

Gudrun Schyman känner att det är dags att lämna över posten som talesperson till nya förmågor, men vill inte nämna någon vid namn som hon tror skulle kunna ta över.

– Vi har en positiv medlemsutveckling och organisationbygge, många nya kommer till och det är viktigt att det syns i partiledningen, säger Schyman.

Genom att ta ett steg tillbaka hoppas Schyman dessutom komma bort från personfixeringen.

– Det har funnits påpekanden om att FI bara är Gudrun Schyman och att det står och faller med mig. Så är det verkligen inte. Vi har mycket kunniga och engagerade människor.

Samtidigt vill Schyman ägna sig mer åt sina kommunalpolitiska uppdrag i Simrishamn. I kommunvalet knep Feministiskt Initiativ tre fullmäktigemandat. Schyman sitter även med i kommunstyrelsen och är engagerad i kommunala bolag.

– Vi har väldigt stora förväntningar från dem som har gett oss det förtroendet. Jag är den enda som har kommunalpolitisk erfarenhet. Jag måste leda mycket av det här arbetet och vara närvarande i hemkommunen, säger hon till DN.se.

Schyman påpekar att det inte är någon dramatik som ligger bakom hennes val att lämna posten som talesperson. Hon vill dock fortsätta sitt engagemang i FI:s partiledning.

– Jag kommer inte att försvinna från den politiska kartan eller som representant för Feministiskt initiativ.

Hon utesluter inte heller en comeback i rikspolitiken inför valet 2014, men säger att hon inte kommer att anta sig rollen som partiledare.

– Men det är mycket möjligt att jag står på riksdagslistan. Det har jag inte uteslutit, säger Gudrun Schyman.

Schyman och FI

  • • Gudrun Schyman, född 1948, var Vänsterpartiets ledare 1993—2003.
  • • Efter uppgifter 2003 om ogiltiga skatteavdrag i självdeklarationen för bland annat resor och hyrbilar avgick hon som partiledare.
  • • 2004 lämnade Schyman partiet, men hade kvar sin plats i riksdagen.
  • • 2005 bildade Schyman Feministiskt initiativ tillsammans med litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och genusforskaren Tiina Rosenberg.
  • • Trots inledande höga opinionssiffror fick partiet bara 0,68 procent i riksdagsvalet 2006 och 0,40 i valet 2010.
  • • Den viktigaste utgångspunkten för FI är könsmaktsordningen. Den genomsyrar politiken på alla områden.
  • (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.