Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schyman till hårt angrepp mot migrationspolitiken

Foto: Sara Igglund

Gudrun Schyman gick till hårt angrepp mot de åtstramningar som skett i svensk migrationspolitik när hon invigningstalade på Fi:s partikongress.

– De vackra orden strandade på Lesbos stränder, sade hon.

400 ombud samlades på fredagen på Aros kongresscenter i Västerås för att diskutera och klubba feministisk politik i tre dagar. Valet av en ny ledarduo är en av programpunkterna. Gudrun Schyman, en av Feministiskt initiativs grundare, ska nu dela jobbet med 41-åriga genusvetaren Viktoria Kawesa med rötterna i Uganda.

Det var veteranen Gudrun Schyman, en gång framgångsrik partiledare för Vänsterpartiet, som fick uppgiften att invigningstala. Migration var ett av de ämnen hon uppehöll sig vid och de omvälvande händelserna hösten 2015.

– Alla politiska partier, med få undantag, lämnade de humanistiska värderingarna med en asylpolitik och en syn på flyktingar som många av oss trodde var omöjlig. Men det skedde. Människor som flydde för sina liv betraktades om säkerhetsrisker. Alla vackra ord om människors lika värde strandade på Lesbos stränder, sade Gudrun Schyman.

Läs mer: Flyktingvänlig våg kan ta Fi till riksdagen

Att kunna påverka migrationspolitiken pekade hon ut som ett av de viktigaste syftena med att komma in i riksdagen.

– Vi är kanske det minsta partiet men vi har de största visionerna. Vi tror fortfarande att det är möjligt att förändra. Vi tror att det är möjligt att riva upp den här flyktingpolitiken. Vi tror att det är möjligt att ge amnesti för de unga som nu tar sina liv när de ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Försvars- och säkerhetspolitik var ett annat tema, där Schyman ifrågasatte det tänkande som utgår från territoriell säkerhet. I stället lyfte hon fram mänsklig säkerhet och pekade på olika slag våld som drabbar kvinnor som prioriterat i en feministisk säkerhetspolitik.

Partiet har fått kritik för att den ekonomiska politiken inte är tillräckligt underbyggd. Gudrun Schyman bemötte detta i talet med att Fi har andra utgångspunkter. Hon kritiserade vedertagna samhällsekonomiska kalkyler för att de inte fångar mjuka värden som orörd natur och mellanmänskliga relationer.

– Vi säger att pengarna är inte ett mål i sig. Pengarna är ett verktyg för att nå de politiska målen. Budgeten är underställd politiken och det är så vi lägger upp våra räkenskaper. Vi kan räkna men vi räknar inte för att vi, när vi drar vår sista suck, ska vara glada över att vi hade budgeten i balans, sade Gudrun Schyman och belönades med både skratt och applåder.

Huvudpunkten på Feministiskt initiativs kongress är att klubba en lång rad förslag som lägger grunden för den politik partiet kommer att torgföra under valrörelsen 2018. Målsättningen är att komma in i riksdagen, något man inte klarade 2014 då valresultatet blev 3,1 procent.

Försvars- och säkerhetspolitik liksom migration är två tunga områden som kommer att behandlas på kongressen. I bägge fallen ligger Fi långt ifrån de flesta andra partier. Partiet vill nedrusta och satsa på förebyggande konflikthantering istället. På sikt är partiets vision en helt fri invandring och på kortare sikt har man en rad förslag som ska öka möjligheterna för migranter att stanna i Sverige. Bland annat vill man utfärda en flyktingamnesti och stoppa alla tvångsutvisningar.

Kongressen pågår till och med söndag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.