Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD backar i ny opinionsmätning

Anna Kinberg Batras Moderaterna och Stefan Löfvens Socialdemokraterna ligger i stort sett jämsides i den senaste Sifomätningen, beställd av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
Anna Kinberg Batras Moderaterna och Stefan Löfvens Socialdemokraterna ligger i stort sett jämsides i den senaste Sifomätningen, beställd av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Foto: Anders Wiklund / TT

Sverigedemokraterna tappar stöd i en ny opinionsmätning av Sifo. SD får 16,6 procent, en nedgång med 1,6 procentenheter från januari, i mätningen som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Det är ingen statistiskt säkerställd nedgång, men om man jämför resultatet med decembermätningen blir den det. Och det är första gången på mycket länge som SD haft en signifikant nedgång i en Sifomätning, enligt Toivo Sjörén vid Sifo.

– Man får gå långt tillbaka. 2012 var det en viss försvagning för SD, säger Sjörén till Svenska Dagbladet.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, säger att en förklaring till SD-tappet kan vara att flera partier avsevärt lagt om sin politik i migrationsfrågan under den senaste tiden.

– Från att alla utom Sverigedemokraterna hade ungefär samma migrationspolitik har vi nu fått ett spektrum, med Sverigedemokraterna i ena änden och Centern och Vänsterpartiet i den andra – och Moderaterna och Socialdemokraterna någonstans mitt emellan, säger Hagevi till Göteborgs-Posten.

Moderaterna blir det största partiet i mätningen med 25,4 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter. Socialdemokraterna stiger från 23,2 till 25,2 procent.

Det ger Alliansen sammanlagt 42 procent medan regeringspartierna och Vänsterpartiet tillsammans har 39,2 procent. Skillnaden på 2,9 procentenheter är dock helt otillräcklig för egen majoritet och Hagevi bedömer att majoritet för något av blocken inte ligger nära i tiden. 

Underlaget för mätningen togs fram i 1.940 intervjuer under perioden 1 till 11 februari i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.