Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD berett ta till ”vilka metoder som helst” för att stoppa höstbudget

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar vårbudgeten.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar vårbudgeten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna tänker anpassa sig till vad de borgerliga partierna kan komma överens om för att stoppa regeringens planerade skattehöjningar.

– Vi är beredda att ta till vilka metoder som helst inom konstitutionens ramar, säger den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt.

Men fortfarande är de borgerliga oeniga.

Regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen lär gå igenom i riksdagen eftersom de borgerliga partierna planerar att lägga fram sina egna skuggbudgetar.

Läs mer: Följ rapporteringen om regeringens vårbudget live här

Men till hösten är läget ett annat. Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha en gemensam alliansbudget precis som hösten 2014 när SD röstade på den och därmed fällde den rödgröna regeringens första budget.

Men Centerpartiet och Liberalerna har andra modeller för att i första hand stoppa tre av regeringens planerade skattehöjningar nästa år: att fler ska betala statlig inkomstskatt, införande av en flygskatt och ändrade 3:12-regler för fåmansbolag. C vill tvinga regeringen att backa från skattehöjningarna innan budgeten läggs fram och Liberalerna hotar med misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson (S) eller andra ministrar om inte förslagen om skattehöjningarna dras tillbaka.

Sverigedemokraterna vill helst att C och L backar och går med på en gemensam alliansbudget – trots att det i förlängningen skulle kunna leda till att statsminister Stefan Löfven (S) utlyser ett extra val samma år som ett ordinarie val ska äga rum.

Men SD håller dörren öppen och avvaktar de borgerligas agerande.

– Vi är beredda att ta till vilka metoder som helst inom konstitutionens ramar för att sätta stopp för skattehöjningarna och helst sätta stopp för hela regeringen. Men det beror helt på hur allianspartierna agerar. Kommer de överens eller inte överens och på vilket sätt? Men vi är beredda att agera, säger Oscar Sjöstedt.

Men helst vill det tredje största riksdagspartiet se en gemensam alliansbudget.

– Jag tolkar som att de stressar varandra ganska mycket. Inget parti vill sitta med Svarte Petter i en valrörelse och vara det parti som hjälpt Stefan Löfven sitta kvar vid makten. Vad det kommer att mynna ut i är för tidigt att säga. Det finns fyra partier och tre olika linjer, säger Oscar Sjöstedt.

Hur tror du det kommer att sluta?

– Jag vet inte. Blir de överens så blir de överens.

Om två veckor kommer SD med sin skuggbudget.

– Vi kommer att ha stora förstärkningar för de offentligt anställda, sjuksköterskor inte minst, säger Sjöstedt.

Men vissa satsningar i regeringens vårbudget är han nöjd med.

– Man skjuter till lite pengar till polisen och Försvarsmakten. Det är rätt riktning, men det räcker inte, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.