Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD bildar grupp med Ukip

Foto: Andrew Yates/AFP

Brittiska Ukip har lyckats få ihop en EU-skeptisk högergrupp i Europaparlamentet. Sverigedemokraterna är ett av de sju partierna som kommer att ingå.

I kväll blev det klart: Sverigedemokraterna bildar ny EU-parlamentsgrupp med det brittiska, främlingsfientliga partiet Ukip och italienska missnöjespartiet Femstjärnan. Tidigare har Ukip avvisat Sverigedemokraterna. Namnet på gruppen är Europe of Freedom and Democracy, EFD.

EFD riskerade tidigare att splittras, då Dansk Folkeparti och Sannfinländarna som efter förra EU-valet satt med i gruppen valde att hoppa av.

”Trots en kampanj med smutsiga tricks har vi lyckats med att bilda en grupp i EU-parlamentet”, skriver Ukips ledare Nigel Farage på Twitter.

– Det är oerhört glädjande att vi fått klart med gruppfrågan. Vi blir nu medlemmar i en EU-kritisk grupp som leds av Nigel Farage som måste betecknas som Europas främsta företrädare för att sätta stopp för EU-federalism och maktöverföringen från medlemstaterna till Bryssel. Detta skapar bra möjligheter för vår partigrupp i parlamentet under mandatperioden, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till partiets tidning Samtiden.

Den gemensamma nämnaren för den nya gruppen är motståndet mot EU. Utöver Ukip och SD ingår italienska Femstjärnan under ledning av Beppe Grillo och mindre partier som litauiska nationalkonservativa Ordning och Rättvisa, tjeckiska Svobodni, lettiska ZZS samt en ensam avhoppare från franska Front National.

För att bilda en partigrupp krävs minst 25 delegater från sju nationer. Möjligheten att bilda en partigrupp innebär exempelvis ökade anslag och ökad talartid.

EFD ska samlas den 24 Juni i Europaparlamentet, enligt pressmeddelandet från gruppens ordförande Nigel Farage.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.