Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD bjuder in M till samtal

Sverigedemokraterna tar M-ledarens utspel om samarbete på allvar. Nu bjuder partiet in Moderaterna till överläggningar i riksdagens utskott, uppger Svenska Dagbladet.

Förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att partiet var beredd att fälla regeringen med stöd av SD. Hotet om nyval släcktes dock snabbt eftersom allianskollegorna Liberalerna och Centern sade nej.

Anna Kinberg Batras framförde dessutom ett andra förslag om mer samarbete med SD i utskotten i vissa frågor, exempelvis bostäder för att få igenom sin politik. Det skulle innebära att den isolering av SD som samtliga riksdagspartier stått bakom sedan Jimmie Åkessons parti kom in i riksdagen 2010 skulle brytas.

Nu uppger Roger Hedlund, Sverigedemokraternas talesperson i bostadsfrågor och ledamot av civilutskottet, att han kommer bjuda in Moderaterna till samtal.

– Jag kommer att ta eget initiativ till att samtala kring olika politiska förslag. Jag ser goda möjligheter här att få till bra samtal som är viktiga i sakpolitiska ärenden men också i frågor som är viktiga framöver för att bygga en relation och börja känna varandra, öppna upp och släppa prestigen, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD kommer SD att bjuda in M till överläggningar även i andra utskott. För SD ger det möjligheter att kunna påverka politiken redan i vår när riksdagen ska behandla motioner och regeringens lagförslag, skriver SvD.

Roger Hedlund ser framför sig ett senario där SD förhandlar med M, och M sedan förhandlar med resten av Alliansen.

Ewa Thalén Finné, som är Moderaternas bostadspolitiska talesperson och gruppledare i civilutskottet säger till SvD om inviten från SD:

– Vi kommer att driva våra sakfrågor, sedan kommer vi att prata med alla partier för att söka så brett stöd som möjligt. Men vår utgångspunkt är att Alliansens förslag ska gå igenom i riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.