Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD blir socialkonservativt

Sverigedemokraternas ledning vill att partiet kallar sig socialkonservativt. Partiledaren Jimmie Åkesson tror att det orsakar den hetaste debatten på partikongressen.

I dag är den ideologiska etiketten "demokratiskt, nationalistiskt". Men nationalismen ger inte svar på alla frågorna, menar Åkesson.

– Framför allt den fördelningspolitiska delen saknas, här ger socialkonservatismen mer svar, sade han vid en pressträff.

Den nya ideologisk huvudbeteckningen ingår i det förslag till nytt principprogram som läggs fram vid partikongressen, Landsdagarna, i Göteborg 25—27 november.

Socialkonservatism innebär, enligt SD, att man slår vakt om "väl fungerande gemenskaper som familjen och nationen", om lag och ordning, om "eftertänksamt framåtskridande", men också om sociala reformer.

Men på sina håll i partiet finns en viss oro för att nationalismen ska tonas ned. Åkesson påpekar att den får stort utrymme i programmet.

– Vi utvecklar vår syn på nationalismen, förklarar vad vi menar med svenskhet och vem som är svensk. Det handlar inte om hudfärg utan om värderingar, säger han.

Svensk är, enligt programmet, bland annat den som talar flytande svenska, lever i enlighet med den svenska kulturen och känner större lojalitet med Sverige än någon annan nation.

SD vill fortfarande minska invandringen kraftigt och är kritisk till det mångkulturella samhället. Enligt programmet är det bästa för samhället att så många medborgare som möjligt har en svensk identitet.

En annan invändning mot den nya ideologiska etiketten är att SD kan uppfattas som ett högerparti. Men Åkesson anser att "socialkonservatism" placerar partiet tydligt i mitten.

Som exempel på en vänsterståndpunkt pekar han på att kongressen också ska behandla ett utbildningspolitiskt program som säger nej till vinstuttag i friskolor och vill se färre nya friskolor.

Sverigedemokraternas kongress

Kongressen hålls i Göteborg 25—27 november. Ombuden ska då ta ställning till:

• Ett nytt principprogram

• Nya partistadgar

• En utvidgad partistyrelse

• En kriminalpolitiskt program med krav på strängare straff

• Ett utbildningspolitisk program med statlig skola och färre nya friskolor

• Ett arbetsmarknadspolitiskt program

• Ett energipolitiskt program

• Ett 60-tal motioner (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.