Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD bluffade till sig lokal för valvaka – erkänner

Sverigedemokraterna i Malmö erkänner att KFUM lurades att hyra ut sin lokal till partiets valvaka i söndags under förevändning att den skulle användas för en firmafest.

Oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) säger till SVT:s Sydnytt att partiet i Malmö haft svårt att hyra lokaler.

– Jag kan bekräfta att vi inte var tillräckligt tydliga med att det var Sverigedemokraterna som skulle hyra lokalen, säger han.

Då KFUM:s kanslichef Dario Idzakovic upptäckte bluffen uppmanade han Sverigedemokraterna att lämna lokalen. När han inte blev åtlydd stängde han av strömmen och utlöste det interna brandlarmet varpå lokalen tömdes. Utanför lokalen uppgav Magnus Olsson då att han inte kände till villkoren för uthyrningen.

Enligt KFUM i Malmö hyr föreningen av principiella skäl aldrig ut sin lokal till politiska organisationer – vare sig Sverigedemokraterna eller andra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.