Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD byter talespersoner – fem månader före valet

Foto: Mats J Larsson

För tredje gången sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen byter partiet ekonomisk-politisk talesperson. Näst i tur är Oscar Sjöstedt som arbetat som politiskt sakkunnig åt företrädaren Sven-Olof Sällström som i sin tur över efter järnrörsskandalen när Erik Almqvist sparkades.

– Redan när Sven-Olof Sällström tog på sig uppdraget var det ett starkt önskemål att han ville byta så småningom. Det är inte konstigt att vi gör detta, säger partisekreterare Björn Söder till DN efter en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Vad Sällström ska göra nu är oklart.

– Han kanske kommer tillbaka till det han hade tidigare, arbetsmarknadsfrågor. Det får vi återkomma till, säger Söder.

I november 2012 avgick Erik Almqvist från alla sina uppdrag efter den så kallade järnrörsskandalen. Oscar Sjöstedt blir SD:s fjärde ekonomisk-politiske talesperson sedan valet. Då var det Johnny Skalin som ledde partiets ifrågasatta ekonomiska politik där större stasningar än de andra riksdagspartierna anses vara möjliga med en stor minskning av invandringen.

Den 33-årige Oscar Sjöstedt är nationalekonom utbildad på Stockholms universitet. Han har sedan valet 2010 arbetat som politiskt sakkunnig åt partiets ledamöter i finansutskottet. Han säger att han och företrädaren Sven.Olof Sällström varit eniga om det mesta, men inte hur partiet vill råda bot på bostadspolitiken i Stockholm.

– Han hade lite vaga tankar om hur man skulle lösa bostadsbristen i Stockholm som jag inte var helt överens om, säger Sjöstedt.

Enligt uppgift till DN, som talat med personer i SD, ligger hans syn på den ekonomiska politiken närmare de borgerliga än Socialdemokraterna. Under Sven-Olof Sällströms tid som ledamot i finansutskottet stoppades bland annat en extra skattesänkning för högre inkomster tillsammans med de tre rödgröna parterna.

– Jag tror inte att det kommer att bli några radikala förändringar. Men steg ett kan inte vara att skapa fördelningspolitik. Steg ett måste vara att skapa tillväxtpolitik, säger Sjöstedt.

Ytterligare två nya talespersoner presenterades på tisdagen i vad partisekreterare Björn Söder på en pressträff i riksdagen beskrev som en del av det ”nya lag” som ska formas efter valet när partiet hoppas blir tredje största parti.

Paula Bieler, 26, tar över som jämställdhetspolitisk talesperson efter Margareta Larsson. Hon försvarar partiets abortkritiska linje. SD vill som enda riksdagsparti sänka gränsen för fri abort från 18 till 12 veckor.

– Det är en fråga där det är väldigt mycket åsikter och väldigt mycket känslor, snarare är rena fakta. Rent medicinskt så blir det fler medicinska komplikationer efter vecka tolv, säger hon.

Bara omkring 20 procent av SD:s medlemmar är kvinnor, något Paula Bieler beskriver som ”ett underkännande av partiets kommunikation”.

– Det har etablerats en bild av ett parti av män för män med bara män som är företrädare. Då kan det vara svårt att identifiera sig som kvinna, säger hon.

Men hon är motståndare till all typ av kvotering för att ändra på den stora mansdominansen inom SD och beskriver sig som ”särartsfeminist”.

– Jag tror faktiskt att det finns vissa biologiska skillnader mellan män och kvinnor som kanske är biologiskt betingade på generell nivå, säger hon.

Vilka biologiska skillnader finns, menar du?

– Det är olika hormonbalans som påverkar vårt psyke, till exempel. Det kan leda till att kvinnor väljer omvårdnadsyrken och det behöver inte vara ett problem. Det viktiga är att man får goda villkor oavsett vilket val man gör.

Som kulturpolitisk talesperson tar den nyutexaminerade kulturarvshistorikern Aaron Emilsson, 24, över efter Mattias Karlsson. Karlsson behåller sin position som vice gruppledare i riksdagen.

Gruppledaren Björn Söder har aviserat att han skulle sluta som partisekreterare före valet. Men partiets förberedelser inför valet är enligt honom försenade och därför tänker han ”troligen” stanna kvar som partisekreterare till efter valet.

– Jag hade hopats att vi hade hunnit längre. Men under senhösten hoppas jag lämna över det uppdraget till någon annan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.