Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD fäller regeringens budgetförslag

00:56. Sverigedemokraterna avslöjar att de kommer att rösta emot regeringen.

Sverigedemokraterna meddelade på tisdagen att partiet tänker rösta för Alliansens budget och därmed fälla regeringen. Det blir i sådana fall första gången i modern tid som en hel budget röstas ned i riksdagen. Kronan, redan hårt pressad av den låga inflationen, föll till 7:50 kronor per dollar i samband med SD:s besked. Det är den lägsta kursen sedan juli 2010.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson med hänvisning till att Löfven inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

Karlsson landar sitt resonemang i att han inte tror på regeringens finansiering av sitt budgetförslag, eftersom de inte har tagit höjd för kostnaderna för invandringen.

Mattias Karlsson hoppas att regeringen kommer att vara beredd att prata med riksdagens tredje största parti, SD, om budgetförslaget nu måste omförhandlas.

– Det är rimligt att man talar med oss och hör vad våra drygt 800.000 väljare tycker, säger han.

Han tillägger att SD anser att Miljöpartiet helst inte bör sitta med i en regering.

Mattias Karlsson får frågan om SD inte riskerar att förlora sin roll som vågmästare nu, om den rödgröna regeringen gör upp med något eller flera av de borgerliga partierna.

– Vi är beredda att ta den risken för att få upp invandringen på dagordningen, säger Karlsson.

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, säger Karlsson som motivering.

SD:s finanspolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, säger att partiet vill stoppa den nuvarande invandringspolitiken.

– Det här öppnar upp möjligheten att få en reviderad budget, säger han.

Sjöstedt säger att partiet är redo att rösta ned en budget från Alliansen om SD inte får genomslag för sina krav.

– Antingen sätter man sig ned och pratar med oss eller så uppstår den här situationen en gång till, säger han till DN.

In i det sista spekulerades det i om SD skulle lägga ned sina röster eller stödja Alliansens förslag. Nu blir det alltså Alliansens förslag som med stöd av SD får igenom sin budget vid en omröstning.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade i en DN-intervju på tisdagen att han under inga omständigheter kunde tänka sig att regera med Alliansens budget.
Ett scenario som flera bedömare anser vara det mest sannolika är att regeringen – i stället för nesan att lida ett säkert nederlag – ställer in onsdagens omröstning i kammaren och skickar tillbaka budgeten till finansutskottet.

Stefan Löfven sade till DN tidigare på tisdagen att de borgerliga partierna kommer att bjudas in till samtal om budgeten skulle falla.

– Vårt besked är att vi är beredda att samarbeta om budgeten för att komma fram till en lösning där Sverigedemokraterna inte får inflytande, sade han på väg in till mötet med Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Om förhandlingarna sedan inte leder någon vart kan det bli aktuellt att utlysa nyval. Det kan tidigast utlysas den 29 december och måste då hållas senast den 29 mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.