Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD får 7,9 procent i ny mätning

Sverigedemokraterna rycker framåt i SCB:s stora väljarundersökning. Det ökade stödet kniper de från Socialdemokraterna, Moderaterna och tidigare osäkra väljare.

Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning visar två statistiskt säkra förändringar jämfört med maj. SD ökar 2,5 procentenheter till 7,9 procent och S tappar 2,5 procentenheter till 34,8 procent.

Tre fjärdedelar av intervjuerna gjordes före den senaste tidens skandaler i SD.

– Vi har arbetat målmedvetet sedan i våras med att kommunicera ut och bredda vår politik. Jag tror att många har fått upp ögonen för vad vi tycker även i andra frågor än i invandringsfrågan. Dessutom är de väl missnöjda med sina egna partier, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Missnöjet syns vid en närmare titt på SCB-siffrorna. Det är betydligt fler som skulle rösta på SD om det vore val i dag, än som sympatiserar med partiets politik. Det omvända gäller S och M, som har fler sympatisörer än personer som vill rösta på dem.

Enligt mätningen är en typisk SD-sympatisör en man med högst gymnasieutbildning. Störst stöd finns bland LO-medlemmar och egenföretagare och partiet har nästan lika många sympatisörer bland väljare med utländsk bakgrund som med svensk.

Både politiker och LO tror att förklaringen till SD:s uppgång är den ekonomiska oron och varslen som rasslar in. Det skapar grogrund för SD:s politik, menar de. Men statsvetare är inte lika säkra på detta.

– Möjligen har det påverkat marginellt, men forskningen visar att det inte finns något generellt samband mellan ekonomisk nedgång och ökat stöd för främlingsfientliga partier, säger den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

Statsvetarna är mer inne på att partierna trängs i mitten och inte står för ett tydligt alternativ. Något som kan vara orsaken till att S tappar nu när Löfven-effekten tycks avta.

De rödgröna har ett rejält försprång gentemot Alliansen, 49,1 procent jämfört med 41,8 procent. Å andra sidan var övertaget ännu större motsvarande tid före valet 2010. Då ledde de rödgröna med 54–41.

Såväl KD som C ser ut att få svårt att komma in i riksdagen med det stöd de får i mätningen, 3,8 respektive 4,4 procent. För KD ser det så klart extra risigt ut.

Hela 12,3 procent av partiets sympatisörer vet inte vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

– Det är mer än var tionde sympatisör som KD tappar till vet ej-gruppen. På valdagen måste man hala in nästan alla dem om man ska klara spärren. Stödrösterna kommer inte att räcka, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.