Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD får inget stöd för misstroendet mot statsministern

Sverigedemokraterna hotar begära misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. DN:s Mats J Larsson och Karin Eriksson rapporterar från riksdagen.

Sverigedemokraterna begärde på onsdagen en misstroendeomröstning i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven (S). Men inget annat parti tänker ge sitt stöd i voteringen på fredag. Socialdemokraterna anklagar SD för att missbruka misstroendevapnet.

- Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sade Paula Bieler (SD), migrationspolitisk talesperson, i talarstolen efter onsdagens riksdagsdebatt om situationen för ensamkommande.

Därefter lämnade hon in 37 namnunderskrifter - det krävs minst 35 stycken - till talmannen som för dagen var andre vice talman Björn Söder (SD) - som själv var en av undertecknarna. Även den för ringa misshandel dömde ledamoten Kent Ekeroth hade skrivit under, trots att han ombetts av partiledningen att inte delta i riksdagsarbetet i väntan på att den överklagade domen eventuellt vinner laga kraft. 

Det tredje största riksdagspartiet anser att Löfven agerat oförsvarligt.

"Det är vår mening att statsministern inte tar sitt ansvar på allvar", skriver SD-gruppledaren Mattias Karlsson i inlagan till talmannen.

Till DN säger Paula Bieler:

- Vi har en situation där Stefan Löfven uppenbarligen inte har kontroll över sin regering och sitt regeringskansli. Han har inte visat någon större kritik mot de som inte har fört information vidare.

Statsminister Stefan Löfven säger så här om SD:s beslut att rikta misstroendeförklaring mot honom:

– Att ett högerextremt parti inte tycker om en socialdemokratisk statsminister det är knappast förvånande. De säger sig själva att de vill bli tagna på allvar men de kan inte ens ta sig tid att läsa det material som kommit in till konstitutionsutskottet. De drog sina slutsatser redan i somras innan vi knappt hade påbörjat den här noggranna uppgiftsinhämtningen om vad som skett. 

Hittills har två S-ministrar avgått på grund av it-skandalen på Transportstyrelsen där känsliga register över militär personal och militära fordon hamnat i händerna på utländsk, icke säkerhetsklassad personal: inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. Den tredje ministern som oppositionen i somras krävde skulle avgå, försvarsminister Peter Hultqvist (S), sitter däremot kvar.

Sedan även Stefan Löfvens egen statssekreterare Emma Lennartsson avgått har blickarna riktats mot statsministerns ansvar. Själv säger Löfven att han inget visste förrän i januari i år.

- I det andra scenariot beror denna ignorans på att han fått information tidigare och i så fall har han ljugit svenska folket rakt upp i ansiktet och dessutom själv varit en av dem som inte agerat tillräckligt tydligt, trots att det funnits flera tillfällen att stoppa och bromsa vad som var på väg att hända, säger Paula Bieler.

Voteringen om förtroendet för statsministern ska äga rum kl 9 på fredag, beslutade riksdagspartiernas gruppledarna vid ett möte vid lunchtid på onsdagen.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom krävs så kallad absolut majoritet, vilket innebär minst 175 röster av riksdagens 349 ledamöter. Men SD får inte något stöd av allianspartierna.

- Vi kommer inte att stödja ett misstroende mot statsministern. Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat, säger Annie Lööf till TT i samband med att hon röstade i kyrkovalet på onsdagen.

Liberalernas presstjänst meddelar i ett mess till DN partiet "inte kommer att stödja" misstroendeförklaringen.

Inte heller Moderaterna - som just nu är mitt inne i ett partiledarskifte - väntas rösta ja till misstroendet.

"Att lägga ett misstroende mot statsministern är ej aktuellt för vår del just nu", skrev Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd till DN i tisdags. M kommer i omröstningen att avstå, meddelar partiets pressavdelning. Det är samma agerande som i januari 2015. 

Inte heller Kristdemokraterna följer SD:s begäran. 

"Vi kommer inte stödja SD:s misstroendeförklaring", skriver KD:s gruppledare Andreas Carlson till DN.

S-gruppledaren Anders Ygeman, som i somras lämnade regeringen på grund av it-skandalen, pekar på att det är andra gången under mandatperioden som SD väcker misstroende mot Löfven.

Förra gången, i januari 2015, handlade det om att regeringen inte fått igenom sin budget. Den gången röstade 45 SD-ledamöter för misstroende, medan 133 röstade emot och 155 avstod.

- Jag tror att väljarna ser igenom det här politiska spelet. Risken är att man urholkar misstroendevotumet och redskapets kraft. Risken är också att man drar ett löjets skimmer över sitt eget parti, säger Anders Ygeman.

Men finns det inte fog för kritiken med tanke på att statsministerns närmaste medarbetare fick avgå?

- Nej, regeringen har redovisat det samlade materialet till konstitutionsutskottet i riksdagen. Så vitt jag förstår är SD det enda parti som riktar misstroende mot statsministern. Man kan också undra lite efter tajmingen eftersom man begärde misstroendeförklaringen så tidigt att man rimligen inte kan ha haft tid att gå igenom de svar som kommit in till KU.

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnade i en DN-intervju i samband med riksmötets öppnande i tisdags för att partiet skulle gå före de borgerliga med ett misstroende mot Peter Hultqvist efter omröstningen om statsministern. Liberalernas ledare Jan Björklund sade samma dag att ett borgerligt beslut om Peter Hultqvist kan komma "tidigast i slutet på veckan". 

- Förhoppningsvis finns det en misstroendeförklaring mot honom inom kort, men vi får se exakt hur, var och när det sker - om det sker på vårt initiativ eller någon annans, säger Paula Bieler.

Men varför tvekar ni i den frågan när ni i fråga om statsministern går fram på egen hand?

-  Det är statsministern som bär det yttersta ansvaret. Sedan vill jag inte gå några händelser i förväg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.