Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”SD förnekar klimathotet”

Miljöminister Lena Ek (C) anklagar Sverigedemokraterna för att förneka klimathotet. I tisdagens riksdagsdebatt om klimatförändringarna anslöt sig Josef Fransson (SD) till klimatskeptiker som ifrågasätter att världen är på väg mot snabb temperaturhöjning.

– Det är uppseendeväckande hur Sverigedemokraterna uttryckt sig i debatten. Det var så väldigt långt ifrån verkligheten och fullt av felaktiga fakta, säger Lena Ek.

Nyligen presenterade norska forskare uppgifter i ett pressmeddelande som gör gällande att en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären höjer temperaturen med knappt två rader i stället för antagandet i FN:s klimatpanel om tre graders temperaturhöjning. Rapporten har dock inte granskats av någon vetenskaplig tidskrift.

– Det visar att de apokalyptiska påståendena som man målar upp kanske är överdrivna. Det var det jag ville ha sagt i debatten, säger Josef Fransson.

SD-ledamotens slutsats att det fanns ljuspunkter i den senaste tidens klimatrapporter och påstående att detta är något som de som gjort sig "en lukrativ karriär" på att varna för klimathotet talar tyst om fick andra partiföreträdare att gå i taket.

– Beklämmande, betygsatte Irene Oskarsson (KD).

Matilda Ernkrans (S), vars parti i samband med debatten kom med nya förslag som ligger nära Miljöpartiet i klimatpolitiken, sade efteråt:

– Han placerar sig på yttersta, yttersta högerkanten.

Josef Fransson hävdar att forskare har kunnat påvisa att det funnits någon klimatpåverkan under de senaste 15 åren.

Är du klimatskeptiker?

– Jag menar att forskningsläget är mer oklart än många politiker gör gällande. Jag är definitivt skeptisk till att vi rusar mot en fyragradig uppvärmning, säger han.

I september presenteras nästa rapport från FN:s klimatpanel i Stockholm. Då ska de senaste forskningsrönen på klimatområdet analyseras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.