Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD fortsätter öka

Sverigedemokraternas strävan att putsa sin framtoning och förnyad debatt om invandring lyfter SD i väljaropinionen till höga nivåer.

I Demoskops mätning för november får Sverigedemokraterna 9 procent, en uppgång med 2,7 procentenheter från september och 1,9 från oktober. Den senare är dock inte statistiskt signifikant, enligt Demoskops vd Anders Lindholm.

– Det är på gränsen, men det är en extremt tydlig rörelse under hela hösten, säger Lindholm.

Vore det val i dag skulle det göra SD till riksdagens tredje största parti, något större än Miljöpartiet och en tredjedel större än Folkpartiet. Jämfört med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är SD dubbelt så stort.

SD-ledaren Jimmie Åkesson känner att SD börjar betraktas som ett parti som kommit för att stanna.

– Vi finns med i den politiska vardagen, säger Åkesson till TT.

Han tror att uppgången beror på att invandringsfrågan har blivit mer aktuell. Men också på att folk nu har haft två år på sig att bilda sig en uppfattning om SD som riksdagsparti.

Enligt flera bedömare som TT talat med verkar partiet ha varit framgångsrikt i försöken att putsa på sitt högerextrema förflutna. Lokala företrädare som uttryckt sig rasistiskt eller olämpligt har fått gå och partiledningen har gjort klart att det ska bli mer av den varan.

– Vi har ett problem med enskilda medlemmar som inte passar in i partiet, säger Åkesson.

Han tror att ribban för vad som är acceptabelt att säga i invandringsfrågor kommer att "sänkas en aning".

Flera personärenden ska upp i partistyrelsen i december och gamla fall kan tas upp på nytt. Partiledningen har fått kritik för att bara slå mot lokala företrädare och låta riksdagsledamöter och andra högre upp komma undan.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö, vid Göteborgs universitet, har förnyad debatt om invandring gynnat SD. Flera etablerade partier har erkänt att det finns problem, det har varit mycket fokus på omfattningen av invandringen, säger han.

Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius nämner forskning som säger att partier som uppfattas som mot etablissemanget växer sig starka när de övriga partierna blir mer lika varandra.

I DN/Ipsos oktobermätning som kom 26 oktober visade också ett rekordhögt stöd för Sverigedemokraterna: 8,5 procent. Till artikeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.