Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-ge-pengar-till-kommunerna-i-stallet-for-att-betala-av-pa-statsskulden/

Politik

SD: Ge pengar till kommunerna i stället för att betala av på statsskulden

Sverigedemokraterna vill att staten minskar avbetalningarna på statsskulden och istället ger mer pengar till kommunerna.

- Det är inte försvarbart att minska statsskulden så kraftigt när vi har kris i kommunerna, säger Oscar Sjöstedt (SD).

För en dryg vecka sedan presenterade regeringen statsbudgeten för 2020 och enligt finansdepartementets prognoser kommer den svenska statsskulden att fortsätta att minska de närmaste åren. Sverige har redan den lägsta statsskulden sedan 1970-talet och är ett av EU-länderna med lägst offentlig skuldsättning.

I Sverigedemokraternas kommande skuggbudget föreslår partiet att staten minskar på avbetalningarna på statsskulden. Orsaken är att SD hellre vill se en satsning på landets kommuner.

- Det blir konstigt att staten har en väldigt låg skuldsättning samtidigt som vi har en enorm kris i kommun-Sverige. Vi kommer att prioritera kommunerna i vår budget, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Även med SD:s förslag kommer statsskulden att minska men inte med lika mycket som i regeringens budget. Enligt Oscar Sjöstedt vill SD frigöra ungefär 30 miljarder kronor under en treårsperiod. Pengarna ska gå till kommunsektorn.

- Vi vill stärka kommunerna. Resultatet blir då att statsskulden blir något högre än med regeringens alternativ.

Oscar Sjöstedt framhåller att ett skäl till att kommunerna behöver pengar är att de nu har fått ta över kostnaderna efter den stora flyktingvågen 2015 och 2016. 

- Då hade staten stora kostnader för de stora volymer av människor som kom till Sverige då. Den kostnaden har nu lämpats över på kommunerna och då är det rimligt att staten hjälper till. Det är trots allt statens politik som har ställt till det, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har försvarat avbetalningstakten på statsskulden med att Sverige bör vara rustat för sämre tider. Om det blir en kraftig avmattning ska Sverige ha utrymme för att föra en mer offensiv finanspolitik, menar hon.