Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-ger-inga-besked-om-de-ska-falla-budgeten/

SVENSK POLITIK

SD ger inga besked om de ska fälla budgeten

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt anländer till finansutskottets möte.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots hård kritik från statsminister Stefan Löfven om att Sverigedemokraterna har gjort riksdagen till en "lekstuga" fortsatte SD på torsdagen att hemlighålla sin inställning till regeringens budget. Men partiet utlovar ett besked på tisdag och gör frågan till en fråga om Miljöpartiets medverkan i regeringen.

– Den process som sker hos oss nu är att gruppledningen för vår riksdagsgrupp har haft och har samtal som påbörjades i går med enskilda ledamöter. Min bedömning är att vi har ett starkt budgetalternativ och det är vårt. Sedan har vi två väldigt svaga alternativ, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Han anser att skillnaderna mellan budgetalternativen inte är tillräckligt stora för att SD ska välja regeringens eller alliansens. SD gör nu budgetomröstningen till en förtroendefråga för regeringen Löfven. SD vill att Stefan Löfven sparkar ut Miljöpartiet ur regeringen.

– Miljöpartiet är ett parti som har fått oproportionerligt stort inflytande som ett resultat av den så kallade migrationspolitiska överenskommelsen som många andra partier anslutit sig till. Har vi då en möjlighet att fälla en regering så borde det då indikera att vi skulle ta den möjligheten, säger Oscar Sjöstedt.

Men det finns också argument som talar emot att SD skulle rösta på alliansens budget, anser Oscar Sjöstedt.

– Det som talar mot är så klart att det är mycket stor osäkerhet om vad som händer i stället om vi gör så. Det vet inte vi och det vet inte någon annan. Det är de två sakerna som står mot varandra i min bedömning, säger han.

Det slutgiltiga beslutet tar SD på sitt gruppmöte på tisdag klockan 16.

Så sent som i tisdags sade SD att partiet kunde tänka sig vänta till själva voteringen, men har nu ändrat sig.

– Vi tog det beslutet ganska nyligen. Det finns argument för att vänta ända in till voteringen. Inte minst såg vi regeringschefen i går som på något sätt vill hitta på något att trixa med den här voteringen och det är ett argument för att vi borde vänta, men vi tycker ändå att vi ska vara transparenta, säger Oscar Sjöstedt.

SD har gjort egna opinionsmätningar om vad deras väljare tycker i frågan. En majoritet tycker att SD ska fälla regeringens budget.

– Våra väljare vill att vi ska fälla den här regeringen om det går. Det är en viktig parameter att ha hänsyn till, säger Oscar Sjöstedt.

Han pekar ut Miljöpartiets inflytande i den rödgröna regeringen som skadligt för landet.

– Det är direkt skadligt att ha Miljöpartiet i regeringsställning. Det är direkt farligt för Sverige, säger Sjöstedt.

Han fortsätter:

– Det har en himla massa dåliga förslag för jobb och tillväxt som att kommer skada Sveriges ekonomi. De har ingen respekt för pengar och ingen respekt för tillväxt.

Inte förrän den här veckan har SD:s egna partidistrikt involverats i beslutsprocessen.

– Jag har själv haft ett möte med våra distriktsordföranden som fått framföra sina synpunkter.

Det är ändå Oscar Sjöstedt som tillsammans med den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och den sjukskrivne SD-ledaren Jimmie Åkesson har det avgörande inflytandet.