Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-gruppledaren: ”Finns SDU-samröre med fascism och nazism”

01:34. Striderna inom Sverigedemokraterna fortsätter. Och SDU-topparna kan sitta kvar - trots att de ratas av moderpartiet.

SD-gruppledaren Mattias Karlsson preciserar nu anklagelserna mot ungdomsförbundet SDU:s ledning. I en DN-intervju anklagar han SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne för samröre med fascister och nazister. Senare samma kväll skruvade han upp tonen ytterligare i ett Facebookinlägg.

– Det handlar om väldigt allvarliga misstankar om ideologiska avvikelser. De ledande företrädarna i SDU har bland annat haft samröre med nyfascistiska partier i Italien, säger Mattias Karlsson i samband med onsdagseftermiddagen votering i riksdagens kammare.

Han hävdar att det finns bevis mot Kasselstrand, Hahne och ytterligare ett 20-tal partimedlemmar.

– Det handlar om enskilda incidenter om att man ska ha undanhållit bevismaterial för ideologiska avvikelser för medlemsutskottet för att skydda personer som man misstänkt har haft rasistiska åsikter. Det handlar om att man fått stöd i kampanjer som verkar vara organiserade i externa, antidemokratiska organisationer, säger Karlsson.

Ett av ärendena gäller en av de föreslagna styrelseledamöterna i den nya SD-styrelse för Stockholms stad, som William Hahne leder sedan ett stormigt årsmöte för drygt en månad sedan.

– Ett av fallen som man tittar på handlar om en före detta organiserad nazist som verkar ha kopplingar till rasideologiska miljöer i Sydafrika som William Hahne och Gustav Kasselstrand valde att lyfte in i förslaget till styrelse i Stockholm, säger Mattias Karlsson.

Han anser att Kasselstrand och Hahne, som tänker sitta kvar i SDU-toppen även om de utesluts ur SD, borde lämna sina poster om partistyrelsen den 27 april skulle fatta ett beslut om uteslutning.

– Skulle utredningen landa i uteslutning är det rimligt att om man inte har partiets förtroende kan man inte företräda någon del av del Sverigedemokratiska rörelsen. Väljer man ändå att göra det blir det en fråga för förbundskongressen i SDU i höst, säger Karlsson.

Han avvisar anklagelser från Kasselstrand som i en intervju med DN tidigare på onsdagen om att han skulle ägna sig åt maktmissbruk. Det är inte han utan medlemsutskottet hanterar frågan, hävdar han.

– Jag tror att en överväldigande majoritet inom både Sverigedemokraterna och Sverigedemokratisk ungdom står bakom den ideologiska inriktning som partiet valt och tycker i grunden att det är bra att man tar misstankar om ideologiska avvikelser på största allvar, säger SD-gruppledaren.

Du är inte rädd att det här skadar partiet?

– Nej, vi växer något enormt som parti just nu. Den här breda vägen mot en stark folklig rörelse som tar avstånd ifrån de historiska misstagen, som Jimmie Åkesson och andra stakat ut de senaste åren, har ett grundmurat stöd. Att den finns utredningar mot ett antal personer kommer inte att påverka. Det finns ingen i den Sverigedemokratiska rörelsen i dag som inte är utbytbara.

Senare på onsdagskvällen kommenterade Mattias Karlsson det pågående bråket på sin Facebooksida:

”Amen! En återradikalisering av partiet, om än bara i begränsad skala, får ske utan mig kvar i båten. Jag har inte offrat 16 år av blod, svett och tårar för att tillbringa min politiska framtid på en ändlös ökenvandring kring 4%-spärren tillsammans med en skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.