Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”SD har blivit mer legitimt”

För ett år sen skulle 3,4 procent ha röstat på SD, enligt Sifo. Men om valet var idag skulle 6,4 ha röstat på dem, fler än i riksdagsvalet. Partiet har blivit mer äkta i allmänhetens ögon, menar professor Ulf Bjereld.

När SD väl kom in i riksdagen och tog sig över fyra procentsspärren, blev de också ett mer legitimt parti över huvudtaget. Den skjutsen de hade i valkampanjen och valrörelsen ledde till ett segerval för dem. Det är det vi ser konsekvenserna av nu, mer än att vi skulle påverkas av hur de skött sig i själva riksdagen, menar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, aktiv inom socialdemokratin.

– SD har nu har etablerat sig. Om de kan hålla ihop partiet finns det inget som tyder på att de inom en nära framtid skulle rasa i opinionen, säger Ulf Bjereld.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror att de som röstade på hans parti fått vad de ville ha.

– Väljarna är nöjda med vårt arbete. Det är i alla fall den bild jag har. Vi får väldigt mycket respons. Både från våra väljare, och potentiella väljare. Vi gör vad väljarna förväntar sig av oss. Det har varit nästan odelat positiv respons, säger Jimmie Åkesson.

Carina Herrstedt, Sverigedemokratisk riksdagsledamot är också övertygad om att väljarna är nöjda med partiets arbete.

– Jag skulle absolut tro att väljarna är nöjda med den första perioden. Det visar inte minst väljarstödet. Jag får mail hela tiden, det är knappt att jag hinner läsa alla. De flesta har förståelse för att vi inte har några riktlinjer eller uttalad politik på exakt alla områden. Vi får framförallt beröm för att vi är pålästa, flitiga i talarstolen, och att vi tar upp de frågor vi har sagt vi ska, säger Carina Herrstedt.

Fast det är för enkelt att säga att väljarna är nöjda med hur partiet skött sig. Snarare är de osäkra. Inte besvikna men samtidigt inte nöjda med partiets insatser, menar Ulf Bjereld.

– Sverigedemokraterna har inte fått så mycket medial publicitet eftersom de förlorade sin vågmästarställning. De gånger som Sverigedemokraterna har haft möjlighet att utöva sin vågmästarställning, gäller frågor av mindre betydelse. I stället har fokus på SD hamnat mer på hur de sköter sig, säger Ulf Bjereld.

Mycket av partiets framgångar är trots allt Jimme Åkessons förtjänst, menar författaren Niklas Orrenius, som skrivit en bok om Sverigedemokraterna.

– Jimmie Åkesson blir bara varmare och varmare i kläderna. Han är en verklig tillgång för partiet, säger Niklas Orrenius

Ulf Bjereld instämmer i Jimmie Åkessons betydelse för partiet, och tycker han är en skicklig debattör som effektivt gömt undan partiets extrema historia.

– Att det inte finns så många tydliga spår kvar av det i partiet har gjort det möjligt för väldigt många väljare som avskyr högerextremism att ändå rösta på SD. Utan det hade valframgången aldrig varit möjlig.

– Han är också en skicklig debattör, skicklig på att ducka för frågor och hantera media. Han går sällan eller aldrig i de enkla fällorna. Det gör honom till ett svårt intervjuobjekt för media. Enda gången jag sett honom riktigt pressad var i Hardtalk, BBC. Då hade han språket emot sig, vilket han inte kan rå för. Där svajade han, säger Ulf Bjereld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.