Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD har fattat beslut om budgeten

01:53. SD-ledningens budgetbeslut fattades redan förra veckan efter telefonkontakt med den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson. Det säger pressekreteraren Martin Kinnunen till DN vid 13-tiden på onsdagen.

När Sverigedemokraterna riksdagsgrupp samlas på tisdagseftermiddagen är beslutet om hur partiet ska agera i budgetomröstningen redan fattat. SD:s pressekreterare Martin Kinnunen uppger till DN på tisdagen att beslutet togs redan i förra veckan efter kontakt med den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson.  

Vid lunchtid möts gruppstyrelsen ledd av vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Mötet hålls i SD:s låsta korridor i riksdagens ledamotshus.

Pressekreteraren Martin Kinnunen uppger vid 13-tiden på tisdagen till DN att beslutet om hur SD ska rösta om budgeten fattades redan i förra veckan.

– Vad jag vet var det flera som pratade med Jimmie Åkesson förra veckan, säger Martin Kinnunen.

Och då har man redan bestämt sig då?

– Ja, som jag förstått det har man från ledningens sida landat i en uppfattning.
Sverigedemokraternas ledningsgrupp inledde ett möte kl 13.00. Någon kontakt med Jimmie Åkesson ska inte tas under dagen, enligt Kinnunen.

– Men det är gruppen som fattar beslutet klockan fyra och gruppstyrelsen har ett möte strax innan.

SD-ledningen med gruppledaren och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson i spetsen ger kl 16.00 sin rekommendation till partiets 49 ledamöter

– De har redan haft samtal med alla och har en ganska god bild av vad riksdagsgruppen tycker, säger Martin Kinnunen som själv är en av riksdagsledamöterna som fattar beslutet om partiet ska lägga ner sina röster i den slutliga budgetomröstningen eller rösta på
alliansens budgetförslag.

Tror du att det blir omröstning eller ett enhälligt beslut?

– Det återstår att se.

I gruppstyrelsen ingår bland andra vice gruppledaren Per Ramhorn och partisekreteraren Björn Söder. Söder har i ett mejl till partiets distriktsordföranden, som tidskriften Expo avslöjat, markerat att beslutet tas av de 49 riksdagsledamöterna i riksdagsgruppen. Men flera SD-riksdagsledamöter som DN talat med säger att det i praktiken är en liten grupp i partiledningen som styr.

DN tv sänder direkt från riksdagen med start klockan 15.30. Bland gästerna finns DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

Klockan 16.30 ska en presskonferens hållas med Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt som ska gå igenom sin syn på regeringens och alliansens budgetar och kommentera partiets beslut.

Artikel uppdateras

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.